Jakub JURA Nové trendy, Křivoklát Ústav přístrojové a řídicí techniky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TÉMA Fyzikální vyšetření
Advertisements

PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Biofeedback Jan Odstrčil.
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Kvalitativní výzkum.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Testování obalu přednáška.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
Elektronické měřicí přístroje
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Centrální nervový systém
Potenciál zařízení Black Box pro posouzení dopravních nehod
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Rower Expert Weba Sport und Med Artikel Gmbh A – 1210 Wien.
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
Počítačová tomografie (CT)
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Racionalizace řídící práce, time management
Detekce pozice Lukáš Pawera polohově citlivé detektory (PSD)
MĚŘENÍ S ANALOGOVÝMI MĚŘICÍMI PŘÍSTROJI Ing. Petr Hanáček ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Přírodopis ČLOVĚK Tento projekt bude napsán podle výstavy Bodies, na které jsem byla nedávno v Praze.
Metody zpracování očních pohybů
Diagnostika plavecké úrovně a plavecké techniky
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Úvod do psychologie
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Detektory Lži Vypracoval: Robek Jiří. Z historie Snaha rozpoznat pravdu existuje odedávna První pokusy o mechanický stroj: 1885 Cesar Lombroso - přistroj.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Výzkumné metody v psychologiI
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Robotika 3.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Optické spojovací členy
Elektrické měřící přístroje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
SNÍMAČE A AKČNÍ ČLENY - senzory aerodynamických a hydrodynamických veličin - FD ČVUT PRAHA Y1SC.
Elektrické měřící přístroje
Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář
Elektrické měřící přístroje
Číslicové měřící přístroje
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Témata kognitivní psychologie
BIOLOGICKÉ A LÉKAŘSKÉ SIGNÁLY
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Jakub JURA Nové trendy, Křivoklát Ústav přístrojové a řídicí techniky,
Transkript prezentace:

Psychological instrumentation From the Wundt’s laboratory to artificial intelligence Jakub JURA http://www3.niu.edu/acad/psych/Millis/wundtslab/ http://www.psych.utoronto.ca/museum/list2.htm 2012 Nové trendy, Křivoklát Ústav přístrojové a řídicí techniky, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, Technická 4, 166 07 Praha 6

Motivace – jednak se jedná o přístrojovou techniku, zadruhé se jedná o laboratorní techniku a zatřetí je přístrojová psychodiagnostika využívána především inženýrské, vojenské a dopravní psychologii. V současnosti například při dopravně psychologickém vyšetření řidičů z povolání.

Historické přístrojové metody Mnoho z nich dnes zvládne kancelářský počítač. Z jiných se dnes staly specielními počítačové periferie.

Tachistoskop Tachistoskopy jsou zařízení, která umožňují mžikovou expozici podnětu. Pádové Rotační Kyvadlové … počítač Volkmannův tachistoskop 1859

Kolový tachistoskop J. Mc. Cattella

Načejevův tachistoskop

Pádový tachistoskop W. Wundta

Chronoskop Měřič krátkých časů Brownův zvukový chronoskop Např. pro měření reakčních časůl.

Kymograf Původně přístroj pro zachycení pohybu orgánů. Následně univerzální záznamové zařízení.

Bubínkový kymograf

Horizontální, vertikální a Mossův kymograf

Tremometr Zařízení měřící třes horních končetin. Využíván pro studium únavy.

Ranschburgův mnemometr Zařízení pro měření paměti. Mnemometr prezentuje zkoumané osobě sadu podnětů (zde slov) k zapamatování. Slova jsou prezentována přesně definovanou dobu

Asociační přístroj Zařízení usnadňující výzkum zapamatování si asociací (spojů). Vždy pár podnětů je exponován po přesně definovanou dobu. Následně je zkoumané osobě prezentováno vždy jedno slovo z páru a ta si má vybavit to druhé.

RFT - Rod and Frame Test Herman Witkin Testování kognitivního stylu závislost/nezávislost na poli. Zkoumaná osoba v temné místnosti udává polohu svítící tyče k jejímu rámu. Mění poloha tyče, rámu i samotné zkoumané osoby (křesla). Osoby závislé na poli se lépe společensky adaptují Osoby nezávislé na poli lépe přistávají v mlze.

EDA – elektrodermální aktivita Charles Fere,1888. Kožně galvanická reakce KGR. Galvanic Skin Reaction GSR. Psychogalvanometr. Relativní vodivost kůže. Závislá především na otevřenosti pórů Elektrodermální labilita. Zpoždění tělesné reakce

Měření velikosti zornic - pupilometr Primárně fyziologicky ovlivněna intenzitou osvětlení. Sekundárně je velikost zorniček ovlivněna autonomním nervovým systémem. Mydriáza - projev zájmu a vzrušení.

Polygraf – detektor lži Zařízení registrující větší množství proměnných: EDA oběhové indikátory velikost oční zornice tělesná teplota dýchání

BIOCYS a NUROBIO BioCybernetic analysis system. Změřené fyziologické veličiny: Velikost očních zorniček, frekvence mrkání a rychlost pohybu očí. Elektrodermální aktivita. Srdeční rytmus. Rytmus dýchání.

BIOCYS a NUROBIO NUROBIO – ES pro estimaci kognitivních stavů operátora: Získávání informace. Zapamatování si zjištěných informací a identifikace stavu. Rozvaha o organizaci řešení. Zpracování v paměti. Hledání klíče k řešení. Změny v postupu řešení (podle situace). Zmatek.

BIOCYS a NUROBIO Režimy fungování: Poradní – když operátor zmatkuje a potřebuje poradit. Dohlížecí – když operátor ztrácí pozornost. Adaptivní – zajišťuje přísun informace podle aktuálního stavu operátora – například ve stavu afektu je vhodné poskytnout informací relativně málo, ale zásadních pro rychlé rozhodnutí

Detekce poklesů pozornosti a mikrospánků řidičů Přímá metoda – EEG Nepřímé metody: třes rukou na ovladačích frekvenční charakteristiky mrkání

Tachistoskopický dopravní test

Barevný směšovač