Euro včera a dnes: pohled podnikatelů, bank a veřejnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Hospodářská politika státu
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Průzkum společnosti Ernst & Young mapuje společné podnikatelské znaky, ale i aktuální problémy.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
Národní účty - aplikace
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Bankovní systém a trh peněz
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Monetární (měnová) politika
4. MĚNOVÉ KURZY.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Bankovnictví.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Devizové intervence Měnové právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tisková konference ČMKOS
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Malé a střední podnikání
Tisková konference ČMKOS
Transkript prezentace:

Euro včera a dnes: pohled podnikatelů, bank a veřejnosti Tisková konference k příležitosti kolokvia ČBA a HK: „Přínosy a rizika přijetí eura v České republice očima soukromého sektoru“ Praha, 10. července 2018

2017: Euro jako jediná měna v EU? Češi jsou největšími skeptiky S výrokem „Hospodářská a měnová unie s jedinou měnou – eurem“ nesouhlasilo v listopadu 2017 na 73 % Čechů (a jen 22 % „pro“), což z nás dělá největší odpůrce eurozóny

Podpora eura jako společné měny (%) Kladnější vztah Slováků k euru souvisí se zkušenostmi Slovenska se samostatnou měnou po měnové odluce na začátku roku 1993

2018: Přijetí eura nemá mezi Čechy podporu Zdroj: Flash EUROBAROMETER 465 – European Commision Mezi zeměmi mimo eurozónu, které se zavázaly euro převzít, vykazuje Česko nejmenší podporu – pro přijetí je pouze 33 %, proti 66 %, 1 % neví Odráží to dlouhodobou důvěru Čechů v českou korunu

Přesto se po cestách mimo eurozónu vybavujeme nejčastěji právě eurem Češi euro používají, ale domů si ho pustit nechtějí.. Zdroj: Průzkum ČBA, červen 2018: Ot.: Jakou měnu si před cestou nakoupíte, jedete-li někam, kde se neplatí ani dolarem ani eurem a měna zvolené země u nás není k dispozici?

Nákup eura před odjezdem do eurozóny: kdy a kde? Při cestách do eurozóny využívají Češi nejvíce směnáren a euro kupují ještě před svým odjezdem To svědčí o tom, že vývoj kurzu eura Češi nejen sledují, ale je pro ně i důležitý Zdroj: Průzkum ČBA, červen 2018

Co když nám eura po návratu zbydou? Je vidět, že Češi jsou národem cestovatelů… a také asi věří tomu, že euro vydrží Zdroj: Průzkum ČBA, červen 2018:

Pokud jde o úspory, euro nemůže koruně konkurovat Skoro 81 % obyvatel spoří v korunách, nicméně 10 % lidí eurový účet má a dalších 9 % o jeho založení uvažuje Zdroj: Průzkum ČBA, červen 2018

Jak finanční krize ovlivnila vnímání eura? Názory na stabilitu eura po finanční krizi jsou velmi různorodé Na 45 % Čechů euru spíše důvěřuje, z toho v 8 % zcela Zdroj: Průzkum ČBA, červen 2018:

Pozici eura v ČR potvrzují i bankovní statistiky: vklady Zdroj: ČNB, databáze ARAD Vklady (jejich objem) v bankách rostly víceméně stejnoměrně během krize i po jejím odeznění Na jejich vývoj neměl vliv ani kurzový závazek, ani nízké úrokové sazby; podíl je již dlouho téměř konstantní (a nízký)

Vklady podniků a domácností Zdroj: ČNB, databáze ARAD Zdroj: ČNB, databáze ARAD Většina eurových vkladů jde ale za podniky, pro něž je euro většinou nejdůležitější transakční měnou v zahraničním obchodě: z jejich celkových vkladů je v eurech 18-20 %. Domácnosti naproti tomu drží na účtech v eurech pouze 2-3 % svých úspor.

Pozici eura v ČR potvrzují i bankovní statistiky: úvěry Z celkových úvěrů je poskytováno v eurech pouze 12-18 %; logické řešení pro firemní sféru s inkasem v eurech a investicemi z dovozu z eurozóny (přirozený hedging)

zatímco 18 – 28 % (v závislosti na průběhu cyklu) podnikových úvěrů bylo eurových, domácnosti si úvěry v eurech neberou prakticky vůbec (0,1 %) podobně jako u vkladů může být pro firmy angažované v zahraničním obchodě výhodné brát si úvěry v transakční měně jejich obchodních operací

A co na euro podnikatelský sektor?

Závěry

Závěry Podniky angažované v zahraničním obchodu s eurem pracují rutinně, ale jinak je podíl eura na celkových úvěrech a depozitech velmi nízký - nic nenasvědčuje „euroizaci“ české ekonomiky (musela by se zásadně oslabit důvěra v českou korunu pod vlivem volatility a velkého úrokového diferenciálu - viz příklady z polské a maďarské minulosti); Zajímavý je extrémní rozdíl ve vysoké míře podpory eura na Slovensku a velmi nízké v Česku, což souvisí se zkušenostmi Slovenska se samostatnou měnou po měnové odluce na začátku roku 1993; Podobný argument v případě Pobaltí, kde byl specifický kurzový režim – měnový výbor (minimální výhody samostatné měny ve srovnání s alternativou přijetí eura); nejlogičtějším kandidátem by mělo být Bulharsko, které má měnový výbor Exportní sektor při vysoké dovozní náročnosti potřebuje korunu v podstatě jen pro placení mezd a daní; zbytek transakcí může probíhat v klidně eurech (mnozí to tak stejně dělají) Další vývoj postojů k přijetí eura v Česku bude záviset na tom, zda bude česká koruna dlouhodobě vůči euru zpevňovat a budeme mít možnost „počkat si na správný moment“ (institucionální dokončení eurozóny) To ale - zjednodušeně řečeno - předpokládá rychlejší růst produktivity oproti průměru eurozóny, a tedy schopnost si zadávat a úspěšně plnit domácí úkoly…

Děkujeme Vám za pozornost!