VLASTNOSTI KAPALIN http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319921345-rande-s-fyzikou/211563230150012-tlak-v-tekutinach-a-archimeduv-zakon/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
Vypracoval: Tomáš Svrčina
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Skupenství Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem SKUPENSTVÍ.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Mechanika kapalin.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Skupenství látek.
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Tlaková síla, tlak..
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Pascalův zákon.
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Základy chemických technologií
Hydraulická zařízení F1 = 6 N S2 = 5 cm2 S1 = 1 cm2 F2 = ?
Atmosférický tlak a jeho měření.
Mechanika tekutin a tlak
Jak velký tlak v kapalině vznikne? Porovnej tlak v bodech A, B, C.
Pascalův zákon znění Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný. Platí rovněž pro plyny.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Povrchová vrstva kapalin
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VLASTNOSTI KAPALIN http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319921345-rande-s-fyzikou/211563230150012-tlak-v-tekutinach-a-archimeduv-zakon/

Vlastnosti kapalin Vyjmenujte vlastnosti kapalin, které naznačují obrázky. Obr.4 Obr.1 Obr.5 Obr.3 Obr.2

Vlastnosti kapalin kapaliny jsou tekuté a dají se přelévat nemají stálý tvar, ale zaujímají tvar podle nádoby dají se dělit – tvoří kapky v klidu je jejich hladina vodorovná zachovávají objem a jsou málo stlačitelné

Vlastnosti kapalin Vlastnosti kapalin plynou ze základních vlastností molekul. Jsou v neustálém pohybu – Brownův pohyb. částice kapaliny se udržují přibližně ve stejných vzdálenostech od sebe (asi 10-10m) nejsou pevně vázané, a proto mohou po sobě „klouzat“ Působí na sebe velkými přitažlivými silami, ale jejich přibližování brání odpudivé síly nemají pravidelné uspořádání

Vlastnosti kapalin kapaliny se liší svojí tekutostí tekutější kapaliny mají menší vnitřní tření – viskozitu toto tření vzniká smýkáním molekul po sobě malou viskozitu má líh nebo voda, větší viskozitu má glycerín, med nebo asfalt Obr.7 Obr.6

Proč plave mince na hladině vody? Vlastnosti kapalin Proč plave mince na hladině vody? Obr.8 Povrch vody se chová jako pružná blána. Působením přitažlivých sil dochází k vtahování kapaliny dovnitř. Výslednice sil sousedních molekul působících na povrchovou molekulu směřuje dolů. Obr.9

Vlastnosti kapalin Povrchové napětí: fyzikální veličina popisující vlastnosti povrchové blány čím je povrchové napětí kapaliny větší, tím snáze se na jejím povrchu mohou udržet tělesa Obr.10

Tlak v kapalinách a plynech Vysvětlete, proč stříká voda prudce z hadice. Obr.1 Voda stříká prudce z hadice, protože je pod určitým tlakem.

Tlak v kapalinách a plynech Jmenujte další příklady, které svědčí o působení tlaku v kapalinách a plynech. Obr.2 Obr.4 voda vytékající z vodovodního kohoutku napjatá stěna kopacího míče plyn unikající z tlakových nádob Obr.3

Tlak v kapalinách a plynech skalární veličina značíme ji p charakterizuje stav tekutiny v klidu způsobuje ho síla, která působí na plochu kolmo lze ho vypočítat: jednotka tlaku [Pa] Pascal

Tlak v kapalinách a plynech 1Pa je tlak, který vyvolá kolmo působící síla o velikosti 1N rovnoměrně rozložená na plochu 1m2. Používají se větší jednotky jako např.: hPa, kPa, MPa. K měření tlaku v plynech se často ještě používají odvozené jednotky jako např.: atm (atmosféra), bar.

Měření tlaku kapalinový manometr: je otevřený K měření tlaku v kapalinách se používají manometry. kapalinový manometr: je otevřený tlak se měří z rozdílu hladin v U – trubici pro měření menších tlaků

Měření tlaku deformační manometr: tlak se odvozuje z deformace kovové trubice naplněné kapalinou deformace se přenáší na ručku, která se pohybuje po stupnici používá se u měření větších tlaků

Pascalův zákon Tlak v kapalinách a plynech může být vyvolán: vlastní tíhovou silou tekutiny vnější silou Vysvětlete, jak se chová kapali- na na obrázku, pokud působíme na píst silou.

Pascalův zákon Když působíme na píst silou, v kapalině bude působit tlak, který ji bude vytlačovat ze všech otvorů. Z pokusu plyne, že v kapalině působí v každém místě stejný tlak. Kapalina bude stříkat kolmo ke stěnám baňky. Z těchto poznatků můžeme odvodit Pascalův zákon. Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný.

Blaise Pascal – více zde Pascalův zákon Jak vyplývá ze zákona, tlak nezávisí na objemu a hustotě kapalin. Pascalův zákon platí i pro plyny. Zákon je pojmenován podle svého autora Blaise Pascala. Blaise Pascal: francouzský matematik, fyzik a teolog prováděl experimenty s rtuťovou trubicí jako první formuloval tzv. Pascalův princip týkající se tlaku v kapalinách Obr.5 Blaise Pascal – více zde

Využití Pascalova zákona V technické praxi se využívají poznatky plynoucí z Pascalova zákona v hydraulických (s kapalinou) nebo pneumatických (s plynem) zařízeních. Vysvětlení: Působíme-li na píst S1 silou F1, vyvolá tato síla tlak v kapalině, který se projeví zvedáním pístu S2 silou F2. Platí: Pokud S2 > S1 potom F2 > F1 Na širší píst S2 působí kapalina tolikrát větší silou F2, kolikrát je obsah pístu S2 větší než obsah pístu S1.