NEBO NA ZEMLJI Svetište

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ JAZYK 1. ROČNÍK Čtení - slabiky Jana Štadlerová ZŠ Věšín.
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
VY_32_INOVACE_2PRV3-3 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověřeno.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : květen 2012  Název :VY_42_INOVACE_4.2.1.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bůh je moje jistota..
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nemrač se a usmívej se.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dělitelnost přirozených čísel
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Člověk a společnost 2
Paralelní a sériový obvod
Elektrické měřící přístroje
1. Jsem šťasten, vím, | že Pánu smím v životě náležet, | on silou mou i odvahou, mně neublíží svět, | on silou mou i odvahou, | mně neublíží svět.
Autor: Mgr. Monika Hřavová
FINANČNÍ GRAMOTNOST Test finanční gramotnosti. FINANČNÍ GRAMOTNOST Test finanční gramotnosti.
8. lekcija genitiv množine.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Já?! Mt 21,33-46.
Rozmýšľate, komu poukázať 2%?
Život sv. Cyrila a Metoda
Detská práca v minulosti a dnes
Detská úprimnosť.
Mgr. Jaroslava Franková
POVRCH ZEME.
USB kľúč.
Šta Biblija kaže o stvaranju?
DETSKÉ PIESNE.
SEDEM DIVOV SVETA Tommy's Window Slideshow ♫ Zapnite si reproduktory.
Postoj mládeže na Slovensku k armáde
UZORAK SUHE KAPI KRVI NA FILTAR PAPIRU U DIJAGNOSTICI LIZOSOMSKIH BOLESTI NAKUPLJANJA: PREDANALITIKA IZVAN LABORATORIJA Ljiljana Špiljar, Aleksandra Delak.
DOMÁCA ÚLOHA z minula… Preštudovali ste si doma náš materiál.
Práca so zálohami.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NAVODILA ZA IZDELAVO SEMINARSKE NALOGE
Slnko Michal Komora 4.a.
Svetové náboženstvá Mgr. Emil Rešetár.
Podobenstvo o márnotratnom synovi
ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL V predchádzaní a liečení takzvaných civilizačných chorôb sa preukazuje zmena zdravého životného. K zdravo vedenému životnému štýlu.
Bratislava Seminár: BSK (Slovensko) – VOJVODINA (Srbsko):
Dopravná nehodovosť je najväčším zločincom v krajine!
Zaklada je osnovana 27. lipnja godine
9. Rozlišování v modlitbě
Námět č. 1 Co je námětem na projekt? Proč je to problém?
Jazyk a jazyková komunikace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Aritmetické operace s binárními čísly
Pozdrav Sofija, pozdrav djeco! Moje ime je Bibi.
JA VJERUJEM (U USKRSNUĆE).
ZNAK POMIRENJA.
Valentinovo Gorana Stojanović.
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Křesťanská mateřská škola DUHA Horažďovice
Dělitelnost přirozených čísel
Vjera i nevjera na putu u slobodu Izl 32,1–14
Vjera i nevjera na putu u slobodu Izl 32,1–14
Osnove biblijske duhovnosti
Obadija Izbor iz Proročkih spisa amdg.eu/tfmvi
Proroštvo i apokaliptika
Pracovní desatero.
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Terénní krizová služba
Stavebnictví - Bydlení a DPH
Proročica i predvoditeljica Izl 5,20s Br 12 Mih 6,4
Transkript prezentace:

NEBO NA ZEMLJI Svetište Prezentacija biblijske pouke za 12. listopada 2013. Svetište – Pouke iz Biblije za 4. tromjesečje

PRESLIKA IZVORNOG NEBESKOG SVETIŠTA Božji plan spasenja ZEMALJSKO SVETIŠTE JE PRESLIKA IZVORNOG NEBESKOG SVETIŠTA

Upamtite redak Hebrejima 8,5. “Oni služe (samo) slici i sjeni nebeskih stvarnosti, kako je Bog poučio Mojsija kad se ovaj spremao da napravi šator: ‘Pazi! – veli, naime, Bog – načini sve po uzorku koji ti je pokazan na gori!’”

Razumjeti Božji plan spasenja KORACI ŠTO IH TREBAMO PODUZETI Prihvatiti Božji poziv za druženje u Njegovu Hramu. Pozivati se na Božja obećanja u vezi sa Svetištem.

PRIHVATITI BOŽJI POZIV ZA DRUŽENJE U NJEGOVU HRAMU PRVI KORAK PRIHVATITI BOŽJI POZIV ZA DRUŽENJE U NJEGOVU HRAMU

Edenski vrt – Božji dom A. Zašto je zemaljsko svetište bilo potrebno i prije pada u grijeh? Postanak 1,31–2,3. Edenski vrt je bio prvi hram odnosno Božje boravište na Zemlji. To je bilo mjesto na kom su se naši praroditelji klanjali Bogu i razgovarali s Njim, boravili blizu Njega i družili se s Njim. Najveći gubitak Adama i Eve bio je gubitak prilike za boravljenje blizu Boga i za razgovor s Njim.

Zemaljsko svetište – preslika nebeskoga B. U kakvom su odnosu zemaljsko i nebesko svetište? Izlazak 25,9.40; Hebr. 8,5; 9,23.24. Zemaljsko svetište je moralo biti napravljeno prema uzorku. Nebesko svetište je bilo izvorni hram. Odnos između ovih dvaju svetišta naziva se tipologija. Tipologija obuhvaća dvije srodne povijesne činjenice u okviru dva povijesna događaja koje nazivamo pralik (tip – izvornik) i protulik (preslika). Hebrejima 8,5 i 9,24 čvrsti su dokaz da je nebesko svetište postojalo prije zemaljskoga!

POZIVATI SE NA BOŽJA OBEĆANJA OSVIJETLJENA U SVETIŠTU DRUGI KORAK POZIVATI SE NA BOŽJA OBEĆANJA OSVIJETLJENA U SVETIŠTU

Isus je Hram A. Zašto je Isusovo tijelo u Ivan 2,19-21 uspoređeno s hramom? (Vidi Ivan 1,14) Kad je Isus došao na Zemlju u ljudskom tijelu, ispunio je Božje obećanje o hramu putem kojeg će boraviti među ljudima. Sebe je predstavio hramom. Ovim je Isus najavio kraj važnosti zemaljskoga hrama nakon Njegove smrti.

Crkva – Božji hram A. Koji simboli u 1. Kor. 3,16.17; 6,19.20; 2. Kor. 6,16; Ef. 2,19-22. upućuju na svetište i koju istinu nam Biblija ovdje objašnjava? Nakon svog uzašašća Isus je uveden u službu Prvosvećenika u nebeskom svetištu. Ali Bog i dalje želi prebivati usred svog naroda na Zemlji preko Svetoga Duha. Crkva nije samo Božji hram, ona je i sveto svećenstvo.

Božji plan spasenja Tipologija svetišta je snažno sredstvo koje nam pomaže da razumijemo najvažnije činjenice evanđelja.

Zaključak BOŽJI PLAN SPASENJA MOŽEMO RAZUMJETI Ako prihvatimo Božji poziv za druženje u Njegovu hramu. Ako se pozivamo na Božja obećanja.

? Primjena Kako pouku o zemaljskom Svetištu primijeniti već danas? Želim li prihvatiti Božji poziv za druženje u Njegovu hramu? Želim li se pozivati na Božja obećanja?

? Plan Kako pouku o zemaljskom svetištu primijeniti idući tjedan? Na koje načine zahvaliti Bogu na Njegovoj ljubavi prema meni? Diskusija!

? Prenošenje istine Što trebam promijeniti u svom životu? Koje biblijsko načelo iz ove pouke koristiti odmah?

? Promjena Što promijeniti u svom životu? Odlučimo! MJENA ROBL PRINCIP PRIMJENA ROBL PROBLEM ODLUKA Trebam razumjeti Božji plan spasenja objašnjen svetištem! Od iduće sedmice ću početi odvajati posebno vrijeme za molitvu i studiozno proučavanje važne istine o svetištu! Dublje prou-čavati istine o svetištu. Zahvaljivati Bogu na Njegovoj ljubavi! Ne razumijem potpuno što je sve Isus učinio!