Z. Bartáčková, I. Brožová ČHMÚ CLI Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
1 MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby  12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby  11 vnitřního povrchu duté plochy 3. Mnohonásobné.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Technické prostředky v požární ochraně
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Komplexní systém hodnocení
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Analýza konkurenčního prostředí
Kód vzdělávacího materiálu:
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Aspekty monitorování v povolení a inspekce (1)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Moderní trendy v cyklistické dopravě
Úloha bodového systému
Téma 11: Finanční plánování
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Nejistoty v hydrologii
ROZVRHOVÁNÍ SLUŽEB VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Logistický a výrobní proces ve firmě PENAM, a.s. Obhajoba diplomové práce autor diplomové.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Kvalita ve školství Ing. Dagmar Bednářová, CSc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry obchodní jednotky C&A
Josef Keder Český hydrometeorologický ústav
Výsledky měření ozonu pasivními dosimetry Ogawa
První výsledky monitorovací kampaně EC/OC v rámci programu
Kostra příspěvku: Historie sledování chemického složení srážek
Zhodnocení a aktualizace metodických postupů při odběrech a kontrole kvality srážkových vod Jana Kubizňáková.
Nesrovnalosti v měření imisí a rozptylových modelech
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Emise jemných částic Helena Hnilicová.
Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Zajištění programu QA/QC pro měření PM10 a PM2,5
Irena Brožová, CLI Praha
SEM – speciální přístupy
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
POČASÍ A PODNEBÍ.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
DOCSIS, kabelové modemy
Seminář o stavebním spoření
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Informační modelování staveb (BIM)
Transkript prezentace:

Z. Bartáčková, I. Brožová ČHMÚ CLI Praha Informace o změnách při sledování atmosférických koncentrací těžkých kovů v síti ČHMÚ Z. Bartáčková, I. Brožová ČHMÚ CLI Praha

Důvody změn: legislativní změny reflektující požadavky Evropské unie dané směrnicemi pro kvalitu životního prostředí morální a fyzická zastaralost používaného přístrojového vybavení Druhy změn: změna lokalit odběrů a jejich počet změna odběrové techniky změna analytické techniky

Změny v odběru a analýze atmosférických aerosolů zachycovaných pro následnou analýzu těžkých kovů odběr TSP nahrazen odběrem frakcionovaným – PM10, na vybraných stanicích PM2,5 odběrové zařízení MARA nahrazeno: LECKEL SEQ 47/50 (Praha-Libuš, Svratouch, Červená, Bílý Kříž, Kuchařovice, Churáňov, Rýchory) FH 95 SEQ (Košetice PM10) PARTISOL PLUS Model 2025 Sequential Air Sampler (Jizerka) nesekvenční LECKEL - SMALL FILTER DEVICE, který je zároveň odběrovým zařízením referenčním (Ostrava-Poruba)

frekvence odběrů pro následnou analýzu TK je každý druhý den na rozdíl od dřívějších intervalů představujících dvou či pětidenní pauzu mezi jednotlivými odběry odběry frakce PM10 - nízkoobjemové čtyřiadvacetihodinové, konstantní průtok 2,3m3/hod přepočítaný na standardní podmínky (273,15°K, 101,32 kPa) - výjimkou je Partisol (ekvivalentní) s průtokovou rychlostí 1m3/hod.

používaným filtračním materiálem je: pro následnou nedestruktivní analýzu metodou XRF teflonový filtr Whatman (přechod z filtrů jednomikronových na dvoumikronové ) pro destruktivní metody (AAS, ICP-MS) membránový filtr Millipore Oba typy filtrů se periodicky střídají podle odběrového kalendáře

na stanici observatoř Košetice jsou instalovány dva přístroje FH 95 SEQ v paralelním provozu, pro možnost kontroly QA/QC, resp. pro zhodnocení srovnání používaných metod analýzy TK postup práce s filtry před i po expozici je týž, v klimatizované váhovně, tak jak bylo popsáno již dříve z analytického hlediska dochází jednak k modernizaci jednotky pro mikrovlnný rozklad a především k rozšíření o novou analytickou metodu ICP-MS, která bude po ověřovacím provozu samozřejmě používána i k analýze těžkých kovů ve srážkách

Změny v odběru a analýze srážek zachycovaných pro následnou analýzu těžkých kovů odběry v podstatě beze změny analýzy vybraných prvků metodou ICP-MS ICP-MS – metoda multiprvková, umožní rozšíření škály měřených prvků (As, Cr atd.) nižší meze detekce Teprve zhodnocení delšího provozu ICP-MS v porovnání s dosud používanými technikami jednoznačně zodpoví otázku, která z metod je optimální pro rutinní stanovování těch kterých prvků.

Vybavení pracoviště takovouto technikou bylo umožněno celkovou rekonstrukcí laboratoří, odpovídající parametrům laboratoří stopových. Závěr: Všechny zaváděné změny současně doplňují srovnávací měření (odběr TSP x frakcionovaný, ICP-MS x XRF, ICP-MS x AAS atd.), aby byla zajištěna návaznost na dlouhodobé řady měření z minulých let.