Mongolsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Island.
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vietnam.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
MOLDAVSKO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Evropa Obyvatelstvo.
Obyvatelstvo a sídlo.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Východní Evropa – Ukrajina
Studijní obor: Sociální činnost
Kamerun.
Mongolsko.
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
Obyvatelstvo Česka 22. března Jací jsou Češi? pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave pomůžou nám Bob a Dave.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SLOVENSKO Martin Schwarz.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1.Hlavní město 13.Kultura 2.Rozloha 15.Zeměpisné podmínky 3.Nejvyšší bod 4.Časové pásmo 5.Obyvatelstvo 6.Státní útvar 7.Mezinárodní identifikace 8.Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Naše vlast – Česká republika
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
Japonsko ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE.
LITVA.
Česká Republika.
Geografické údaje Řecka
FINSKO.
Bělorusko.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, základní.
ASIE-NEJLIDNATĚJŠÍ KONTINENT
Kazachstán Nikola Boev Martina Fajčaková Štefan Gurský
Mongolsko Vytvořil: Jiří Burda
Obyvatelstvo a sídla.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
 Obecné informace  Dělení území  Státní správa  Obyvatelstvo  Podnebí  Fauna a flóra.
Mongolsko projektový den Natálie Endlová 6.A.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
Mongolsko. Mongolsko-obecné údaje Hlavní město je Ulánbátar 2,7 miliónů obyvatel Rozloha: km² Hustota obyvatel: 1,8 obyv. ob. / km² V hlavním.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Kazachstán Petr Dvořák Barbora Hejduková Lucie Koudelová Milan Mayer.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Antonín Košíček Sára Šobková
ASIE – MONGOLSKO, KLDR, KOREJSKÁ REPUBLIKA
AUTOR: Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_31_SOUSEDNÍ STÁTY ČR
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
Mongolsko.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

mongolsko

Mapa Mongolska

Základní údaje vnitrozemský stát ve střední Asii, hraničící s Ruskem a Čínou rozloha 1 566 500 km² - 20x více než Česká republika 3,12 milionů obyvatel, hustota zalidnění cca 2 osoby/km2 (ČR 134 osob/km2) hlavní město je Ulaanbaatar – 1,44 milionu obyvatel (2016),

Základní údaje Obyvatelstvo Obyvatelé jsou z 95 % Mongolové. Největší menšinou v Mongolsku jsou Kazaši, jejichž podíl dosahuje 4,5 % všeho obyvatelstva. Dále jsou v Mongolsku zastoupeni Rusové, Číňané, Korejci a mnoho jiných národností. Samotní Mongolové nejsou etnicky zcela jednotný národ, největší národnostní skupinou jsou Chalchové (86 %), další jsou Ojrati a Burjati.

Mongolská Říše

Základní údaje Písmo, jazyk Stravování Až do 20. let 20. století bylo v zemi používáno vlastní písmo, dnes je však úředním písmem upravená cyrilice. Úřední jazyk – mongolština („vypadá jako když na sebe dvě kočky kašlou a plivou dokud se jedna z nich nevydáví“) Stravování Hlavní surovinou je maso, zejména mleté, které se plní do těstových kapes spolu se zeleninou a poté se vaří nad párou – Buzz, Chušur.

Svátky Tsagaan sar Naadam- https://www.youtube.com/watch?v=Lp9w3QQiJ7w

Naadam

Děti a škola Děti se povinně učí tradiční písmo Ve školách není jídelna Až 60 dětí ve třídě Neexistuje žákovská knížka  Děti můžou od 1.třídy být na internátu

Tradiční mongolské písmo

Kulturní odlišnosti Nevyjadřují nesouhlas při jednání, neříkají pravdu úplně přímo Nemluví o vážných problémech příliš otevřeně Obvyklé řešení problémů – mlčení, stud Problém s gestikulací Evropanů

Kultura https://www.youtube.com/watch?v=p_5yt5IX38I https://www.youtube.com/watch?v=oa8YTEna0mM https://www.youtube.com/watch?v=SCjJnqBb9tA&list=RDSCjJnqBb9tA&t=25

Děkuji za pozornost! Otgon-Erdene Erdenebat

Test A) Rozloha Mongolska B) Počet obyvatel Mongolska 1.57 mil. km2 15.7 mil. km2 750 tisíc km2 B) Počet obyvatel Mongolska 2,52 mil. 3,12 mil. 3,48 mil. C) Hustota zalidnění 2 osoby/km2 30 osob/km2 134 osoby/km2 D) Hlavní město Mongolska Čojbalsan Erdenet Ulánbátar

Test E) V Mongolsku se na psaní používá F) Co je to Naadam Latinka Cyrilice Hlaholice F) Co je to Naadam Dostihové odpoledne na závodišti v Ulánbátaru pořádané na začátku prázdnin Mezinárodní den koní jehož součástí je tradiční závod koní Mongolský tradiční festival jehož součástí je i závod koní G) Závodu koní se na Naadamu mohou účastnit Jen profesionální žokejové Jen děti Profesionální žokejové i děti, účastníky vybírá státní komise pro Naadam