Vybrané Kriminologické směry a trendy PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Systém včasné intervence ve Svitavách
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Organizace soudnictví v ČR
Trestní právo Trestní zákon
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
¨ Kriminogenní faktory
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Rizikové skupiny 4 PhDr.Hana Pazlarová.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Rozdíly mezi osobnostmi
Osobnost pachatele trestných činů
Sociálně patologické jevy
Moc soudní Pavel Šuranský.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Mezinárodní justiční spolupráce doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
České právní dějiny Ladislav Vojáček
TRESTNÍ PRÁVO Pojem trestního práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Subjekty trestního řízení
Psychologické aspekty zdraví
Tresty a ochranná opatření
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Teorie kriminality a zločinnosti
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Základní pojmy kriminologie a penologie
Kriminalita mládeže.
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
 Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam  Stav, struktura a dynamika kriminality  Vznik kriminologie, historické směry  Uveďte jednotlivé.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
II. Kriminologické dny České Budějovice, 27. – 28. ledna 2014 Konference pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly České Budějovice 27.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
N ORMÁLNÍ A PATOLOGICKÉ. N ORMY ve společnosti – socializace odchylka od normy - Deviace přijetí pravidel – INTERIORIZACE (zvnitřnění) Sociální kontrola.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Vybrané Kriminologické směry a trendy PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D
Kriminologie – úvod do tématu PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Základní pojmy kriminologie a penologie
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Historie a vývoj kriminologie
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

Vybrané Kriminologické směry a trendy PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Rizikové skupiny 5 Vybrané Kriminologické směry a trendy PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Opakování Jmenujte některé pozitivní funkce deviace Definujte kriminologii Na koho se zaměřuje primární, sekundární a terciární prevence?

Co nás dnes čeká? Trocha historie nikoho nezabije  Kriminologické teorie

Trocha historie nikoho nezabije  Jako vědní obor se kriminologie v Evropě utvářela od 2.pol.18.stol. První průkopníci – právník Cesare Beccaria (1738-1794) a lékař Cesare Lombroso (1835-1909) 1885 - první použití pojmu kriminologie – Rafaele Ganofaro vydal knihu s tímto názvem

Cesare Beccaria Studie O zločinech a trestech Kritika justičního a sankčního systému, korupce, svévole policie a zdlouhavého řízení, mučení jako vyšetřovací prostředek, mrzačící a barbarské sankce, masové používání trestu smrti Snaha o prosazení rozumnější trestní politiky Inspirace J.J.Rosseauem, FrancoisemVoltairem a Charlesem de Montequieum Práce publikována v 60 vydáních, ve všech významných evropských jazycích

Doporučení našla uplatnění v praxi 1776 nechala Marie Terezie zakázat torturu 1788 zrušení trestu smrti Josefem II. Ocenění ruskou císařovnou Kateřinou I. i pruským panovníkem Fridrichem II.

Beccariovy zásady Zákaz svévole policie Striktní dodržování zákonů soudy Rychlost trestního řízení (čím dříve trest následuje, tím je spravedlivější a účinnější) Zajištění dostateční doby pro obhajobu Veřejnost soudního přelíčení (zrušení tajných žalob) Presumpce neviny

7. Nahrazení dosavadního smyslu trestu jako odplaty a zastrašení veřejnosti novým účelem zaměřeným na zastrašení a nápravu pachatele 8. Zrušení útrpných trestů (není úlohou trestu týrat bytost obdařenou vnímáním) 9. Nahradit trest smrti doživotím 10. Upřednostnění prevence

Hlavní směry vývoje kriminologie Tzv. klasická škola 18.st. Pozitivistická škola konce přelomu 19.a 20.st. Novodobá kriminologie 2.pol.20.st.

Klasická škola 18.st. Vychází z předpokladu, že člověk je svobodná rozumná bytost, ovládaná svojí vůlí = Zločin se nesmí vyplácet a pokud se nevyplácí člověk se racionálně rozhodne chovat se konformně a neporušovat zákony Trestní politika má chránit právní stát a občany

Pozitivistická škola Nesdílí okouzlení rozumem, připouští vlivy mimo kontrolu jedince (fyzické, psychické, sociální) Zaměřuje se na zkoumání pachatele a jeho nebezpečnost Cílem je změnit pachatele a jeho nebezpečné chování

Moderní kriminologie Rozšiřuje oblast zájmu – sociální kontrola kriminality, instituce trestní justice, oběť, vztah pachatel-oběť, prevence…s využitím vědeckých metod

Skupiny kriminologických teorií podle hlavního faktoru ovlivňujícího kriminalitu Individuální osobnostní dispozice (biologické, psychologické a psychiatrické přístupy) Nepříznivé faktory sociální prostředí (sociologické a sociálněpsycholigické přístupy) Formální kontrola kriminality (sociologické a politologické koncepce)

Biosociální teorie Lombrosovo učení o rozeném zločinci (1876) – dědičné podmínění zločinu měřitelné fyzickými projevy - stigmaty (lebka, končetiny..) Moderní genetické výzkumy, výzkum mozku, biochemické vlivy, somatické a mentální dispozice – vše v širší perspektivě – vnější okolnosti mohou dispozice buď kompenzovat nebo posílit Výzkumy dvojčat (např. Lange, 1929; Christiansen, 1977) Adopční výzkumy (Dánsko 1924-47)

Výsledky o vlivu dědičnosti na kriminalitu nejsou průkazné!

Biochemické výzkumy „vražedný“ chromozom Y (obvykle ženy XX, muži XY, zločinci XYY) „labilní“ chromozom X (XXY) Hormon odpovědný za kriminalitu neexistuje!

Výzkumy mozku Od konce 20.st. Některé choroby (nádory) nebo traumata mozku po nehodě mohou způsobit zkratkovité násilné jednání, záchvaty zuřivosti apod.

Teorie osobnosti pachatele Psychoanalytický přístup – Freud - nenaplnění pudových potřeb v dětství Antisociální poruchy osobnosti – neschopnost empatie, nezodpovědnost, nerespektování norem a závazků, neschopnost udržet vztahy, nízká frustrační tolerance, nízký práh pro agresivní jednání, neschopnost cítit vinu, sklon k obviňování druhých a racionalizaci jednání, vysoká dráždivost

Pozor na zjednodušení - poruchy osobnosti nemusí vést ke kriminalitě a ne všichni násilní pachatelé mají poruchy osobnosti!

Socializační teorie (teorie učení) Zkoumají vliv socializace a sociálního okolí na rozvoj delikventního chování

Sociálně strukturální teorie Zkoumají vliv makrosociálních struktur (celé společnosti) Příslušnost k určité sociální skupině je výrazný faktor Nepříznivé podmínky vyvolávají spáchání trestného činu.

Teorie kontroly Absence kontrolních mechanismů vede ke kriminálnímu chování, funkční mechanismy chrání konformitu

Postmoderní teorie Neoklasické teorie kriminality – rozhodnutí chovat se kriminálně je svobodné = na činy je třeba ze strany státu důrazně reagovat Koncepce rational choice - rozhodnutí chovat se kriminálně je svobodné a podmíněné především ekonomickým kalkulem

K čemu nám může být v SP znalost kriminologických teorií?