Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo VY_32_Inovace_3360 Název Zdravá výživa Téma hodiny Předmět Přírodověda Ročník/y/ 3.B Anotace Materiál obsahuje potravinovou pyramidu se stručným popisem a několika pravidly správného stravování. Očekávaný výstup Žák projevuje vhodným chováním a činnostmi vztah ke zdraví. Druh učebního materiálu Prezentace
Potravinová pyramida Potravinová pyramida dává základní aktuální doporučení o skladbě výživy.
Tyto potraviny nejsou příliš vhodné a měli bychom je jíst jen zřídka.
Také tyto potraviny bychom neměli jíst příliš často.
Tyto potraviny jsou vhodné a měli bychom je jíst častěji.
Tyto potraviny jsou nejvhodnější a měli bychom je jíst co nejčastěji.
Ještě několik pravidel: jezte pestrou stravu rozloženou do celého dne snězte 0,5 kg zeleniny (hlavně salátů) a ovoce denně denně vypijte nejméně 2l tekutin, nejlépe vody nezapomeňte pravidelně denně jíst mléčné výrobky k vaření a přípravě pomazánek používejte pouze rostlinné tuky, do salátů rostlinné oleje maso jezte jen libové, bez viditelného tuku jezte málo smažených jídel a vyhýbejte se oplatkám, keksům a sušenkám s náplní vybírejte si potraviny s nižším obsahem sodíku, nepřisolujte! pravidelně sportujte
Zdroje www.office.microsoft.com