Operační systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Software start počítače a operační systém.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_142_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pojmy a vlastnosti operačních systémů Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_5_Pojmy a vlastnosti operačních systémů.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základy operačních systémů
SVAZEK NEDEDIKOVANÝCH PRACOVNÍCH STANIC NA BÁZI OS LINUX DANIEL LANGR DIPLOMOVÁ PRÁCE 2004.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
Správce úloh = systémový nástroj Windows, pomocí kterého máte jednak možnost zobrazit spuštěné aplikace a procesory a ukončovat je -Dále jsou zde spuštěny.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojmy a vlastnosti operačních systémů
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Vytvořila: Sabina Dolečková
Operační systémy.
Informatika – Operační systémy
Transkript prezentace:

Operační systémy

Charakteristika Programové vybavení počítače= software (zavedeno v paměti) Uživatel-> ovládání počítače Dříve- manipulační prostředky (ovladače) zahrnuje i základní systémové nástroje Rce na technický pokrok

Stavba Jádro+ pomocné systémové nástroje Podle druhu naprogramování rozlišujeme: 1. monolitické jádro 2.mikrojádro 3.hybridní jádro

Základní funkce Komunikace s uživatelem= ovládání počítače Správa zdrojů (čas procesoru a kapacita operační paměti) Řízení zpracovávání úloh Správa zařízení Správa dat a procesorů Síťové služby Zabezpečení dat

Ovládání počítače = schopnost spustit program, předat mu data a umožnění výstupu výsledků na výstupní zařízení Někdy je OS rozšířen i na grafické uživatelské rozhraní U systémů disponujících jediným grafickým rozhraním je zahrnuto do OS Unixové systémy: systémy, u kterých lze vytvořit uživatelské rozhraní několika nezávislými způsoby nebo různými aplikacemi

Správa zdrojů OS přiděluje spuštěným programům systémové prostředky Preempce: násilné odebrání přidělených prostředků operačním systémem OS využívá schopnost procesoru na ochranu sebe samého i k oddělení pracovního prostoru jednotlivých procesů

Přehled druhů OS Windows: XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10 Mac OS X Linux

Zdroje https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=r ja&uact=8&ved=0ahUKEwiV2IrbmtHLAhUI6RQKHZcXA80QFggoMAE&ur l=http%3A%2F%2Fhalemove.websnadno.cz%2Fotazka_c.26.doc&usg=AFQjC NHgH2QpO6bhweD8BR5YJM2qZOkxGQ&sig2=M3lFhW65- nruAny_0GZzPg https://cs.wikipedia.org/wiki/Opera%C4%8Dn%C3%AD_syst%C3%A9m https://cs.wikipedia.org/wiki/Syst%C3%A9mov%C3%BD_software https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_opera%C4%8Dn%C3%ADch_syst%C3 %A9m%C5%AF