Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Pohyby Země VY_32_INOVACE_Ze z 2
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vzájemná hospitační činnost
Metodická podpora úprav RVP ZV
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
ROSTLINNÉ ORGÁNY I. KOŘEN Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Savci – Riskni to! Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Polohové konstrukční úlohy I – průnik rovin konstrukce průsečnice Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační.
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta,
Hodnototvorný řetězec a logistické procesy Kapitola 9: Technologické a logistické funkce článků procesních řetězců , Model článku řetězce – vstupy a.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Didaktika geografie.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Feminismus On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium Na Vítězné pláni v Praze Vyučující: Mgr. Marek.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Planeta Země Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Nakupování FRANCOUZSKÝ JAZYK Gymnázium a Jazyková škola - Zlín
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Terénní zeměpisná exkurze
na Slovanském gymnáziu
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
Obecná didaktika ÚVOD.
CZ.1.07/1.4.00/ číslo a název klíčové aktivity III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Měření rychlosti zvuku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Jak lidé využívají přírodu
Jak se rodí hory AUTOR: Mgr. Aleš Skála
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Třetí vnitřní úhel trojúhelníku
DĚJEPIS Únor 1948 Gymnázium Hodonín Vyučující: Mgr. Andrea Baumannová
Práva dítěte Výchova k občanství
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Anglický jazyk HEALTH On-line diskuse k virtuální hospitaci –
Transkript prezentace:

Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS On-line diskuse k virtuální hospitaci – 15. 12. 2011 Gymnázium Rumburk Vyučující: Mgr. Tomáš Pavlas Expert: Mgr. Petr Knecht, Ph.D.

Struktura hodiny Opakování – samostatná práce (složky krajinné sféry) Úvod – sopečná činnost, zemětřesení Zprostředkování nového učiva – stavba Země Upevňování učiva – samostatná práce (stavba Země) Prohlubování učiva – desková tektonika Shrnutí hodiny

Didakticky zajímavé a podnětné momenty jasné a srozumitelné strukturování vyučovací hodiny (viz předchozí snímek) práce s učebními úlohami (dostatek času na přemýšlení, zpětná vazba poskytovaná žákům) využívání interaktivní tabule (dvojí účel – demonstrace, výklad)

Didakticky zajímavé a podnětné momenty využívání žákovi blízkých reprezentací učiva (analogie s lékařským vyšetřením, ultrazvuk – šíření zemětřesných vln; cibulová struktura zemského tělesa…) průběžná motivace a aktivizace žáků management třídy

Otázky k zamyšlení a diskusi Které situace v analyzované hodině mají dle vašeho názoru potenciál využitelný k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí u žáků? Ačkoliv vyučovací hodina byla součástí integrovaného vyučovacího předmětu (ZE-DE), její charakter byl výrazně geografický. Napadají vás nějaké náměty, jak by bylo možné v hodině více akcentovat dějepisnou složku? Jaký názor máte na samostatnou práci žáků s pracovními listy? Nejedná se pouze o kognitivně nenáročné mechanické doplňování a opisování?

Otázky k zamyšlení a diskusi Co dalšího mohl učitel udělat jinak a proč? Analyzovaná hodina proběhla na osmiletém gymnáziu. Domníváte se, že výuka stejného tématu by na základní škole proběhla obdobným způsobem? (struktura vyučovací hodiny, množství učiva, interakce se žáky aj.) V RVP ZV je ve vzdělávacím oboru přírodopis uvedeno následující učivo: Země – vznik a stavba, vnější a vnitřní geologické procesy – příčiny a důsledky. Jak je možné se vypořádat s touto dichotomií?

Děkuji za pozornost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky.