Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k bedernímu obratli Délka cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou.
Advertisements

SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Činnost nervové soustavy základní přehled.
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Nervová soustava Základem je nervová buňka = neuron.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Činnost nervové soustavy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nervová soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Nervová soustava vyšších obratlovců
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LIDSKÉ TĚLO
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Centrální nervová soustava (CNS)
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 2.část)
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ / /21
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_Režim dne
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_soustava pohybová
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Č.DUMu: VY_32_INOVACE_10_první pomoc
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Rozmnožování organismů
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0961 Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková Biologie člověka Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_soustava řídící – ústřední nervová soustava

Anotace: Prezentace slouží k seznámení a procvičení žáků nového učiva na téma soustava nervová. Soustava nervová je druhou částí soustavy řídící . Tato prezentace seznamuje žáky s ústřední nervovou soustavou. Učivo slouží pro žáky 8. ročníku. Období vytvoření prezentace – květen 2012.

Soustava řídící – nervová soustava Řídí činnost všech tkání a orgánů v lidském těle Dělíme ji na ústřední a obvodovou Schopnost přenášet elektrické impulzy na jiné buňky Schopnost přijímat a zpracovávat podráždění Základem jsou nervové buňky – neurony Stavba neuronu – buněčné tělo, nervová vlákna Nervové buňky se navzájem dotýkají svými výběžky

Nervová buňka - neuron Dendrity Každá nervová buňka se skládá z buněčného těla Uvnitř neuronů buněčné jádro Dendrity – výběžky, které přijímají elektrické impulzy Axony – výběžky, které přenášejí impulzy Buněčné tělo Buněčné jádro Axon

Ústřední nervová soustava Mozek Prodloužená mícha

Ústřední nervová soustava Ústřední nervová soustava – mozek Dělí se na 6 částí – koncový (přední) mozek mezimozek střední mozek most mozeček prodloužená mícha

Části ústřední nervové soustavy Koncový mozek Nejmohutnější částí mozku Vytváří 2 mozkové polokoule Na povrchu šedá mozková kůra Je členěna v závity a laloky Mozková kůra nejvyšším oddílem nervového ústrojí Probíhá v ní myšlení a chování člověka

Laloky koncového mozku Temenní lalok Čelní lalok Týlní lalok Spánkový lalok

Laloky koncového mozku Čelní lalok – centrum pro myšlení, řeč, emoce, volní pohyby Temenní lalok – centrum pro hmatové podněty Týlní lalok – centrum pro vidění Spánkový lalok – vyhodnocuje zvuky a utváří nové vzpomínky

Části ústřední nervové soustavy Mezimozek – přenáší vzruchy z ostatních částí mozku do koncového mozku Střední mozek – řídí činnost okohybných svalů, činnost kosterního svalstva Most – svazek nervových vláken, které vedou do míchy a mozečku Mozeček – centrum pro udržení vzpřímeného postoje a rovnováhy Prodloužená mícha – centrum pro dýchání a srdeční činnost

Části nervové soustavy Mícha – nervový provazec uložena v páteřním kanálu na povrchu bílá vrstva obaluje šedou hmotu průřez míchy má tvar písmene H z rohů šedé hmoty vycházejí nervy jsou to nervy dostředivé a odstředivé dostředivé – vedou vzruchy do ústřední nervové soustavy ch. odstředivé – vedou vzruchy k jednotlivým orgánům

Žáci doplní podle nápovědy do obrázku laloky koncového mozku: spánkový lalok, čelní lalok, temenní lalok, týlní lalok

Řešení temenní lalok čelní lalok týlní lalok spánkový lalok

Citace Obrázky autorky [cit. 2012-05-06]. Obrázky dostupné na WWW: <http://office.microsoft.com>