SOCIÁLNÍ POLITIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon o sociálních službách
Sociální správa - prosinec
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Ochrana, přerozdělování,
Sociální politika. definice Sociální politika = soubor aktivit, které cíleně směřují ke zlepšení základních životních podmínek obyvatel Rozlišujeme sociální.
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Principy sociální politiky Funkce a cíle sociální politiky
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální politika,
02 POJMY A TÉMATA SOCIÁLNÍ POLTIKY
Vybrané oblasti sociální politiky
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
01 ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY, OBJEKTY A SUBJEKTY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
04 SOCIÁLNĚ POLTICKÉ DOKTRÍNY, PRINCIPY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Stáří jako sociální událost
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Správa sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Právo sociálního zabezpečení
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Institut ochránce práv dětí
Správa sociálního zabezpečení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Veřejné Finance.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Září 2017 Sociální stát.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Funkce sociálního státu
Rodinná politika Sociální politika II.
Úvod do problematiky sociální politiky
Příprava občanů k obraně státu …
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ POLITIKA

Sociální politika – základní pojmy U nás se začíná používat na přelomu 19. a 20. století Věda (odhalování zákonitostí v procesech tvorby a realizace aktivit majících dopad na vztah jednotlivců a podmínek jejich života) vs. Praktická činnost (definována výčtem jejích složek) Sociální politika se orientuje na stabilitu nebo změny životních podmínek, které ovlivňují postavení jednotlivců a společenských skupin a systém nerovností v rámci společnosti Opatření sociálních podmínek mohou být aktivní (předcházení sociálním problémům) a pasivní (zmírňování sociálních problémů)

Sociální politika – obecný cíl Obecným cílem je vytvoření lidsky důstojných podmínek života a zajištění rovných příležitostí všem. LIDSKÝ DŮSTOJNÝ ŽIVOT, ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI OBECNÝ CÍL SOCIÁLNÍ POLITIKY

Místo sociální politiky Sociální politika není izolovaný fenomén => závisí na rozvoji, kultivaci a aktivizaci lidského činitele => může tak působit na rozvoj hodnotových žebříčků lidí, utvářet názory, postoje, chování populace => KULTIVACE SOCIÁLNÍHO KAPITÁLU SOCIÁLNÍ POLITIKA se tak ocitá v průsečíku: Individuálního a sociálního rozvoje (ovlivněné subjektivním pojetím spravedlnosti a efektivnosti) Ekonomického a kulturního rozvoje (je humánní chudobě a vyloučení čelit) Minulého a budoucího (rozhodnutí z minulosti vytvářejí potenciál budoucího rozvoje cestou přítomných aktivit a opatření)

Role státu v sociální politice Podle volebních programů nelze přesně vymezit, co má stát v SP dělat Stát přesouvá některé aktivity na nestátní subjekty Nestátní subjekty mohou některé aktivity plnit účinněji, osobně a pohotověji Stát může reagovat opožděně Cílem fungování státu v SP je především vytvářet podmínky pro stabilitu, regulovat sociální klima, tlumit sociální napětí a rozvíjet sociální činnosti

Sociální správa x sociální politika SP volí mezi konfliktními politickými cíli a zabývá se tím, jak jsou záměry formulovány, prosazovány a realizovány v sociálních službách Sociální správa se zabývá způsoby, jak jsou lidé organizováni a jak je jejich činnost strukturována a prováděna, aby byly poskytnuty potřebné sociální služby

Subjekty a objekty SP SUBJEKTY OBJEKTY Sociální politiku realizují různé SUBJEKTY, které za ni nesou odpovědnost před OBJEKTY. SUBJEKTY OBJEKTY

Subjekty SP Subjekty SP vytvářejí a realizují STÁT A JEHO ORGÁNY Parlament- vytváří a schvaluje legislativní opatření Kraj nebo obec – oba mají svoji sociální politiku, obec je nejvhodnějším místem poskytování individuálně adresných služeb NADNÁRODNÍ INSTITUCE A SUBJEKTY Se světovou působností – Rada Evropy, Mezinárodní organizace práce Státního i nestátního charakteru – mezinárodní organizace ze svazku OSN (organizace mají svůj rozpočet, dostávají dotace od států) Působící v celé oblasti sociální politiky (Mezinárodní červený kříž, Lékaři bez hranic,..) ZAMĚSTNAVATELÉ Každý větší podnik má svoji sociální politiku – zaměstnanecké benefity Musí zajistit bezpečnost zdraví při práci, pracovní dobu, smluvní vztah k zaměstnancům,… Nenárokové benefity (sociální politika podniku – např. firemní školky) ZAMĚSTANVATELSKÉ, ZAMĚSTNANECKÉ ODBOROVÉ SVAZY Jejich působení je dané zákonem Členové mají nárok na pět dnů volna Funkcionář nesmí být vyhozen v době funkčního období

Subjekty SP MÍSTNÍ KOMUNITY, OBCE, OBČANSKÉ INICIATIVY CÍRKVE ŽIVOT 90 CÍRKVE OBČANÉ, RODINY, DOMÁCNOSTI SPECIALIZOVANÉ INSTITUCE POSKYTUJÍCÍ SLUŽBY

Objekty SP Jako objekt sociální politiky jsou označováni sociální skupiny a jednotlivci, ke kterým sociální opatření směřují (jednotlivci, skupiny, rodiny) JEDINEC Objektem podle potřebnosti a povahy opatření Pro svou účast (formálně členem např. v pojištění, připojištění,..) Pro svou potřebu (je chudý, nemajetný, nemocný,…) RODINA Může sociální politiku ovlivňovat x nemůže ji formovat a uskutečňovat Např. v Norsku je sama objektem péče – dávky jsou poskytovány rodině, nikoliv jednotlivci SKUPINY

Objekty SP Určení objektu sociální politiky do značné míry vytváří a profiluje celý systém sociálněpolitických opatření Objektem SP jsou chudí – vychází z liberálních principů, SP pouze pro ty, kteří nemohou uspět na trhu práce, vytvářet podmínky, které brání vyloučení ze společnosti a motivují k návratu na trh práce Objektem SP jsou pracující – zaměřená na zaměstnance – systém sociálního pojištění Objektem SP jsou občané – zajistit každému určitou úroveň ekonomického blahobytu, komplexní systém SP založený na občanské solidaritě

Funkce SP Ochranná funkce Rozdělovací a přerozdělovací funkce Homogenizační funkce Stimulační funkce Preventivní funkce

Ochranná funkce Základní funkce Řešení již vzniklých sociálních událostí (nezaměstnanost, rodinné problémy, stáří, nemoc,..) Vychází z humanitních potřeb společnosti a z potřeby ochrany člověka jako pracovní síly

Rozdělovací a přerozdělovací funkce Jedna z nejsložitějších a nejvýznamnějších fcí Zaměřuje se na redistribuci příjmů, které byly nedokonale rozděleny trhem. Přerozdělování je dáno sociálními, ekonomickými a politickými aspekty, protože ve společnosti je třeba: Zajistit důstojné životní podmínky všem občanům ( i těm ekonomicky neaktivním) Rozdělování životních šancí např. investicemi do vzdělávání, rovným přístupem ke zdravotní péči Zabezpečit chod společenského systému spotřebou veřejných statků Odstraňovat nedokonalosti konkurence (monopolní postavení trhu)

Rozdělovací a přerozdělovací funkce V přerozdělování se uplatňuje přístup: Normativní (podle prospěšnosti, využitelnosti či rovnosti) Pozitivní (podle opodstatněnosti) Přerozdělovací funkce se naplňuje prostřednictvím daní a transferů. Poskytují se např. podporou příjmů a důchodů, formou užívání bezplatných, dotovaných služeb,…

Homogenizační funkce Cílem je dosažení stejnorodosti v uspokojování základních životních potřeb Proces kdy společnost dospívá k poskytování stejných šancí vzdělávat se, pracovat, pečovat o své zdraví. Příklad: poskytování sociální pomoci nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva

Stimulační funkce Cílem je podporovat, podněcovat a vyvolávat žádoucí sociální jednání u jednotlivců i skupin Tak aby sociální pomoc (ochranná a homogenizační fce) nepůsobila demotivačně Např. politika zaměstnanosti má aktivní formu(* nových míst), tak i pasivní formu, která garantuje životní úroveň jedince po dobu nezbytně nutnou

Preventivní funkce Cílem je odstranit příčiny nepříznivých sociálních situací, které brání integraci subjektu do společnosti. Plní ji všechny obory sociální politiky.

Principy sociální politiky Základní zásady a pravidla činnosti, které jsou pro SP určující (Krebs) Klíčové principy sociální politiky jsou Sociální spravedlnost Sociální solidarita Participace Subsidiarita

Princip sociální spravedlnosti Odlišení od výkladu spravedlnosti v právu Zde se jedná o pravidla, podle kterých jsou ve společnosti rozdělovány příjmy a bohatství mezi jednotlivé objekty J. Macek hovoří o 3 zásadách sociální spravedlnosti, které se v praxi běžně vyskytují Každému stejně Každému podle jeho potřeb Každému podle jeho zásluh

Princip sociální solidarity (vzájemné podpory a soudržnosti) Je klíčem sociální politiky (* spolupráce mezi různými aktéry) Realizace především za pomoci redistribučních opatření a v podobě transferové politiky státu Může být: Organizace solidarity organizována různými společnostmi (např. světové organizace), solidarita v rámci určitých skupin (např. dárcovské DMS) Mezigenerační solidarita Ekonomicky aktivní a ostatní ekonomicky neaktivní Solidarita zdravých s nemocnými Solidarita zaměstnaných a nezaměstnaných

Princip sociální solidarity (vzájemné podpory a soudržnosti) Trendy v rozvoji solidarity: Od pečovatelské solidarity k solidaritě aktivizující a integrační (tvorba nových pracovních míst, rozvoj vzdělanosti,..) Přehodnotit redistribuce v oblasti mezigenerační solidarity (reforma penzijního systému) Omezit nadměrnou pečovatelskou solidaritu – otázky zdali nést břemeno za neuspořádaný rodinný život, poškozování vlastního zdraví, závislosti na dávkách, … , anebo adekvátně posilovat zodpovědnost za své chování „Není smyslem zbavit lidi dávek, ale zabezpečit,, aby byly poskytovány jen nejpotřebnějším.“

Princip subsidiarity = poskytování pomoci – spojuje osobní odpovědnost se solidaritou. Předpokládá určitou výchovu obyvatelstva k převzetí odpovědnosti a prostor pro samostatné jednání.

Participace Princip požaduje, aby občan mohl mít možnost účastnit se procesu realizace sociálněpolitických opatření Pokud má možnost participovat na tvorbě a realizaci sociální politiky vede ho to k většímu ztotožnění se systémem => zvyšuje se účinnost sociálních opatření

Soustava sociálního zabezpečení – podrobněji viz. Dokument PDF Sociální pojištění /řeší situace na které se lze dopředu připravit/ - Pojistné na důchodové pojištění Pojistné na nemocenské pojištění Příspěvek na státní politiku zaměstnanosti POJISTNÉ JE PŘÍJEMEM STÁTU. Státní sociální podpora Orientovaná na finanční podporu jednotlivců a zejména rodinám ve specifických situacích Dávky pěstounské péče už nespadají pod SSP Stanovena na univerzálním přístupu (každý má ve specifické situaci nárok na podporu) a na principu potřebnosti (musí splňovat kritéria) Sociální pomoc Poskytováno ve stavu nouze k uspokojování potřeb v nezbytném a přiměřeném rozsahu (aktuální informace najdete na www.mpsv.cz (http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/) - znát dávky, k čemu jednotlivé soustavy slouží). POMOC – musí být splněny ekonomické podmínky a přiznáno oprávněným orgánem PODPORA – splnění podmínek nároku, nemusí zde být příjmové nebo majetkové podmínky

Sociální stát – viz. Dokument PDF

Chudoba a nezaměstnanost – viz. Dokument PDF