Střídavý proud - 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rotující magnet a cívka Gymnázium Vítkov
Advertisements

Elektromagnetická indukce
Název projektu: Škola a sport
Měření střídavého proudu
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Nadpis do sešitu STŘÍDAVÝ PROUD V./2./92.
Elektromotor a třífázový proud
Vznik střídavého proudu
Vznik střídavého proudu
Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Měření efektivní hodnoty střídavého proudu a napětí
Obvody střídavého proudu
Efektivní hodnoty střídavého napětí a proudu
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Střídavý proud(napětí) vznik
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Fyzika Transformátor.
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Elektromagnetická indukce
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
33. Elektromagnetická indukce
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Měřící technika Jan Keprt.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud
Elektrické stroje a zařízení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Elektromagnetická indukce
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Třífázová soustava střídavého proudu
Elektromagnetická indukce
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Ly Dieu Huong Marie Fialová. Cíl Prohloubit si znalosti v oblasti elektrické energie, na které jsme všichni závislí Cesta Výroba vlastních zdrojů.
Dynama a alternátory Kryštof Klika, 3E.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením střídavého proudu Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí změřit střídavé veličiny.
Parametry střídavého napětí a proudu
Střídavé napětí a střídavý proud
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Střídavý proud (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
MĚŘENÍ STŘÍDAVÉHO PROUDU A STŘÍDAVÉHO NAPĚTÍ
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Tato prezentace byla vytvořena
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
Elektromagnetická indukce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetická indukce
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Elektromagnetické jevy
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Výroba elektrické energie
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Transkript prezentace:

Střídavý proud - 9. ročník Název výukového materiálu: Střídavý proud - 9. ročník   Vzdělávací obor: fyzika Tematický okruh: střídavý proud Téma: Měření střídavého proudu Generátory elektrického napětí

Měření střídavého proudu a napětí Chceme-li změřit napětí a proud u stejnosměrného proudu, použijeme k tomu ampérmetr a voltmetr. Jak to ale udělat u střídavého proudu, když se jeho velikost a směr neustále mění, a tyto změny mohou být tak rychlé, že je nestačíme ani zaznamenat?

Efektivní hodnota střídavého napětí se Použijeme speciální ampérmetry a voltmetry, u nichž se ručička vychýlí vždy jen na jednu stranu bez ohledu na směr proudu. Takovým ampérmetrem a voltmetrem naměříme vždy hodnotu mezi nulou a maximální hodnotou. Tuto hodnotu budeme nazývat efektivní hodnota střídavého proudu, budeme ji značit I nebo Ief Efektivní hodnota střídavého napětí se značí U nebo Uef

Generátory elektrického napětí Generátory elektrického jsou stroje, které přeměňují mechanickou energii na elektrickou. Využívají k tomu elektromagnetickou indukci. Interaktivní simulace generátoru phet.colorado.edu.

GENERÁTOR ALTERNÁTOR DYNAMO generátor generátor stejnosměrného napětí střídavého napětí generátor stejnosměrného napětí Nejjednodušším generátorem by mohl být obdélníkový závit, otáčející se mezi póly permanentního magnetu. Indukované napětí by však bylo nepatrné a proto se ve skutečných generátorech otáčí mezi póly cívka s mnoha závity. Podstata však zůstává stejná - elektromagnetická indukce.

Video – co umí elektřina http://www.youtube.com/watch?v=ptQy1ElbHTA&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=ppTSCKordZs&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=tjC-seE_9co&NR=1