Domácnosti na úvěrovém trhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Studie finančního serveru Měšec.cz Vývoj zadluženosti českých domácností.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Nástroje finančního trhu
Krize … A co potom? Autor: Ing. Pavel Voříšek ČS, a.s.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Stavební spoření, úvěry, leasing
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Krizová spirála – „černý pátek“ – pokles ceny akcií -chudnou bohatí akcionáři – příčina – nadvýroba – řešení? omezit výrobu – důsledek – propouštění.
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Přednáška č. 4 controlling pohledávek a závazků
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Život na dluh…aneb zadluženost českých domácností
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Majetek a závazky domácnosti
Nedostatek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Řízení a hodnocení banky
Finanční matematika Zabývá se ukládáním a půjčováním peněz Pojišťováním Odhady rizik Hypotéky, úvěry.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Úvěrové finanční produkty V následující křížovce každý řádek.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_33 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Bankovní a nebankovní půjčky
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
2016.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Transkript prezentace:

Domácnosti na úvěrovém trhu Pavel Voříšek ředitel úseku Kontroling úvěrového rizika a řízení portfolia Česká spořitelna

I. Komu banky půjčují? Úvěrová politika patří k základním dokumentům banky. Přesně vymezuje hranice, ve kterých se chce pohybovat, aby zvládla rizika spjatá s úvěry (nesplácení, vymáhání, podvody, reputační riziko apod.) ke spokojenosti vkladatelů, akcionářů, regulátorů i široké veřejnosti. Obecně platí, že čím vyšší produkce, tím vyšší rizika a tedy potřeba vyšších rizikových marží na krytí tohoto rizika. Rizikové náklady s rostoucím ratingem rostou exponenciálně, zatímco úroková míra roste výrazně pomaleji. Proto například ČS používá pro ratingy 5 a 6 nižší limity úvěrů a klientům s ratingem 7 a horším nepůjčuje vůbec. Domácnosti na úvěrovém trhu 13.1.2019 – strana 2

II. Jsou nezodpovědné banky nebo domácnosti? Banka používá řadu sofistikovaných metod jak včas odhalit potenciálně ztrátové klienty. Vedle informací z úvěrové žádosti do rozhodování zahrnuje dosavadní zkušenosti s klientem (behaviorální scoring), dostatečnost příjmů na splátky, informace z credit bureau a z dalších veřejných zdrojů. Dlouhodobé zkušenosti ukazují, že klienti obvykle přeceňují své finanční možnosti (výše příjmu vzhledem novému úvěru nebo k celkovému zadlužení). Domácnosti na úvěrovém trhu 13.1.2019 – strana 3

III. Kdo si vlastně půjčuje? Mít jednoduchý (hotovostní) úvěr je dnes zcela samozřejmou záležitostí napříč celým produktivním věkem. U specifických úvěrů, například hypoték naopak velkou roli hrají demografické faktory, kdy silné ročníky řešily potřebu vlastního bydlení nákupem za tržní ceny na úvěr, zatímco jejich rodiče už obvykle byty a domy vlastnili dříve nebo je získali levně, bez nutnosti zadlužení. Počty klientů s hotovostními úvěry věrně kopírují věkové rozložení celé populace. Otázka finančního vzdělávání se tedy týká všech od 15 do 59 let. Domácnosti na úvěrovém trhu 13.1.2019 – strana 4

IV. Ekonomická krize a její dopad na úvěry Špatné zprávy: zhoršení kvality portfolia, vyšší rizikové náklady vysoká nezaměstnanost omezuje schopnost dlužníků splácet portfolio stárne klesá prodej: méně rizikoví klienti si nepůjčují a rizikoví jsou odmítání Dobré zprávy: scoringové nástroje fungují i v krizi současné score karty se ukázaly být dostatečně robustní, spolehlivě rozlišují klienty i za nepříznivých makroekonomických podmínek Domácnosti na úvěrovém trhu 13.1.2019 – strana 5

V. Závěr Pro domácnosti je úvěrový trh důvěrně známé prostředí Většina domácností se na něm chová racionálně a dovede své možnosti a potřeby správně odhadnout Existuje však i dost těch, kteří si důsledky zadlužení úplně neuvědomují a naráží pak ze strany banky na odmítnutí. Prostor pro finanční vzdělávání tedy nepochybně stále je. Domácnosti na úvěrovém trhu 13.1.2019 – strana 6