Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Advertisements

RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Statut a Jednací řád Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce Praha 21. ledna.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Interreg CENTRAL EUROPE Výbor, Praha, 4. únor 2016 Stella Horváthová, Ministerstvo pro místní rozvoj, Odbor evropské územní spolupráce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
OP Nadnárodní spolupráce Střední Evropa Helena Kalasová HARMONOGRAM –OP schválen Evropskou komisí –Vyhlášení 1. výzvy 3.3. –
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Role Olomouckého kraje při implementaci programu INTERREG V-A ČR-Polsko Seminář „Jak na přeshraniční projekty s Polskem v období “, Olomouc, 3.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016) Výzva Dodatečných aktivit.
Interreg DANUBE Transnational Programme 2. zasedání Výboru ČR pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Pracovní setkání 28. června 2007
Interreg V – A Česká republika - Polsko
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Praha, 14. února 2017 Alice Štollová Kovandová
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Praha, 23. března 2017 Alice Štollová Kovandová
OP Meziregionální spolupráce
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Praha, 23. června 2016 Pavel Lukeš
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Ostrava
PS ESPON zasedání Výboru ČR pro programy
Lenka Kšanová, Marta Mlejnková (Praha, duben 2016)
Podpora žadatelů Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
Operační programy nadnárodní a mezinárodní spolupráce
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
4. výzva Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj
Transkript prezentace:

Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce Výzva Seed Money Facility

1. výzva - shrnutí 1.výzva vyhlášena v září 2015 Typ výzvy: dvoukolová – Expression of Interest + Application Form 576 žádostí přijato v 1. kroku Ze 100 pozvaných 91 projektů vypracovalo AF do druhého kola schváleno 54 projektů (704 partnerů z toho 33 českých) Leden 2017 – začátek implementace /seminář pro LP/ Kick –off meetingy Sekce Approved projects – seznam shválených projektů http://www.interreg-danube.eu/approved-projects

2. výzva Jednokolová – kompletní žádost! – 9.května – 6.června 2017 Tematicky omezená (1.2; 2.2; 2.3; 2.4; 3.2) Délka projektu 36 měsíců 1. program s výzvou pro 3 fondy ERDF-IPA-ENI Přijato 127 žádostí – 58 českých partnerů ve 46 projektech Velký zájem států IPA – Srbsko & tradičně Maďarsko CZ Infoden – 22.2. 2017 LP seminar – Budapešť 9.2. 2017

Vyhodnocení 2. výzvy Hodnocení projektů ↓ Monitorovací výbor Způsobilost 12 kritérií 9 žádostí vyřazeno Kvalitativní Relevantnost →min 60% Strategičnost →min 60% Operativnost 119 projektů hodnoceno kvalitativně – 1JS hodnotitel + 1externí hodnotitel Schvalování podle specifických cílů –a dostupné fondy – doporučeny ke schválení MV

2. výzva Priorita 1 Priorita 2 Priorita 3 1.1 podáno 14 AF, 2 AF vyhodnoceny ve všech kritériích 1.2 z 35 AF, 6 projektů hodnoceno Priorita 1 2.1 z 8AF, 3 AF vyhodnoceny 2.2 ze 32 AF, 8 vyhodnoceno 2.3 ze 7 AF, 5 AF vyhodnoceno 2.4 z 6 AF, 0 AF prošlo celým hodnocením Priorita 2 3.1 ze 7 AF, 2 vyhodnoceny 3.2 Z 10 AF, 0 AF prošlo celým hodnocením Priorita 3 Nejčastějším důvodem vyřazení již při hodnocení kritéria relevance: Nedostatečný nadnárodní rozměr, proč je třeba nadnárodní aktivity v řešené oblasti Neuspokojivý dopad a přidaná hodnota v regionu Silné technické zaměření, vývoj monitorovacích nástrojů a metod – bez jasných argumentů proč je nástroj potřeba/nepřizpůsobení klíčovým institucím tak aby měly skutečný dopad. Slabě rozvinutá intervenční logika – slabé propojení cílů a výsledků projektu

Nejčastější slabé stránky hodnocených projektů: Hodnocení 2.výzvy Nejčastější slabé stránky hodnocených projektů: přehnaně analytický charakter projektu až do jeho pokročilejší etapy realizace - analýza (předimenzovaná) z hlediska rozsahu či rozpočtu; aktivity WP jsou duplicitní anebo se prolínají; jsou málo detailně popsané v intervenční logice se žadatel ztrácí: prolínají kategorie (např hlavní specif.cil projektu je formulován jako aktivita) a není jasny celkový dopad či prospěch z realizace projektu;  Partnerství nedostatečně zastoupené jinak relevantní regiony; anebo je část partnerství (vlivných regionálních hráčů) reprezentována jen prostřednictvím ASP ale ne financ. PP (ve velké míře se týká i CZ partnerů);  kvalitně navržené na straně nabídky/výzkumu ale už ne na straně poptávky/konečného spotřebitele resp. uživatele; sledováno i z hlediska vybalancovaní balíčku peněz pro regiony, např. v projektu peníze kumulovány zejména do 2 států; Pilotní akce nepřispívají dostatečně k NN dimenzi, jsou čistě lokálního charakteru; Rozpočet problém s value for money - neodpovídající rozpočty; častokrát přemrštěné nejednoznačné

Hodnocení 2.výzvy Priorita 1 Priorita 2 Priorita 3 Projekty s CZ PP podle SO doporučeny ke schválení + 1 TBD 1.1 KnowING IPR 1.2 Danube Energy INDEED Innoschool (LP) Priorita 1 2.1 Danube Floodplain 2.2 2.3 ConnectGREEN D2C (TBD 63%) 2.4 0 doporučeno Priorita 2 3.1 RADAR 3.2 Priorita 3

Usnesení Výboru Výbor ČR 2014-2020 doporučuje,   českým zástupcům v Monitorovacím výboru programu Interreg DANUBE vycházet při schvalování projektů z 2. výzvy z takto seřazených alternativ: i) hlasovat pro schválení všech projektů, které splňují kvalitativní kritéria hodnocených 65 % a více v rámci 2. výzvy - tzv. scénář 1 s 15 projekty -6 projektů s CZ PP (7 CZ PP) ii) pokud bude otevřena diskuze o posunutí hranice ke schválení projektů pak prosazovat schválení všech projektů až k hodnocení 63% a více– tzv. scénář 2 s projekt 18 projekty (1CZ PP) Scénář 2 pod 65% - projekt s českým partnerem 63% označeny TBD SO 2.3 projekt D2C – zelený pás v oblasti železné opony podcenění řídících struktur a komunikace 1/3 rozpočtu na pilotní aktivity, které nejsou přesvědčivě vysvětleny načasování a vyčíslení výstupů je nekonzistentní

výzva Seed Money Facility Vyhlášena 27.9. na semináři ve Vídni – ! otevřena 2.10. - 7.12.2017 ! Výzva v rámci SO 4.2 –Nástroje Finanční podpory správy a implementace EUSDR celková alokace na výzvu činí až 1 530 000 EUR příspěvku EU Finanční nástroj k podpoře rozvoje projektů vhodných pro další zdroj financování, ve vybraných tematických oblastech - přispívají ke strategii Podunají a jsou v souladu s 12 prioritními oblastmi EUSDR – vybraná témata v Manuálu 3 povinné výstupy: Zpráva o aktuálním stavu v řešené oblasti Workplan budoucího projektu Analýza zdrojů financování budoucího projektu Declaration of alignment– harmonizace s prioritami EUSDR – podepsaná relevantním PAC

výzva Seed Money Facility Podáno 65 žádostí, účast 193 institucí ČR 5 partnerů/ z toho 1 LP Největší zájem PA8 – Podpora konkurenceschopnosti podniků – 13 žádostí, PA3 -  Podpora kultury, cestovního ruchu a kontaktů mezi lidmi – 11 žádostí Proběhla kontrola způsobilosti – JS – náležitosti 12 kritérií (deklarace, ANG, min.2PP, deadline, podpis…) NCP – potvrzení právní subjektivity 4 projekty neprošly do dalšího hodnocení (bez CZ účasti)

3. výzva 3rd Call/3.výzva – otevření diskuze Poslední klasická výzva Analýza 1. & 2. výzvy + diskuze relevantních orgánů Podle výsledků nebudou naplněny všechny SO (SO 2.4) SO 4.1 ? přesun financí Červenec 2018 – analýza/očekávání/hlavní prvky/identifikace chybějících témat Prosinec 2018 – MV /rámec výzvy/rozpočet/témata/harmonogram Únor-duben 2019 – informační kampaň/LA semináře, Info dny Duben 2019 – vyhlášení 3.výzvy

Aktuálně DSP bod – po vypovězení smlouvy B-W, výzva k předkládání návrhů na nového zpracovatele DSP, koordinátoři priorit EUSDR aktualizovali seznam úkolů, JS připraví „balíček pro žadatele“ (AF, manual atd.) Výzva bude otevřena v květnu; rozhodnutí 8.MC v červenci POST 2020 – EC veřejná konzultace – o finančních prostředcích EU v oblasti soudržnosti (8.3.) program – online formulář (10.3.) podpořit debatu o budoucnosti nadnárodní spolupráce a nadnárodního programu Interreg DANUBE.

Spolupráce s Výborem Podílet se na informační a publikační činnosti Poskytovat náměty/ doporučení členům MV Napomáhat zapojení partnerů v regionech * Statut Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce 2014-2020 → Článek 2 - Činnost

Kde naleznete další informace? www.dotaceEU.cz/eus/nadnarodni DANUBE www.interreg-danube.eu @Interreg_Danube @Interreg_CZ Danube Transnational Programme

Národní kontaktní místo Ministerstvo pro místní rozvoj 51, Odbor Evropské územní spolupráce. Staroměstské nám. 6 110 15 Praha Letenská 119/3 +42 (0) 224 862 260, +42 (0) 224 862 213 nadnarodni@mmr.cz