Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
Advertisements

Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KMEN: STRUNATCI Chordata
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Fyziologie vylučovacích soustav živočichů
Základní skupiny živočichů
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Oběhová soustava Klára Kohoutová, 3.A.
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Obratlovci – dýchací soustava
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Dýchací soustava fylogeneze.
Součástí močopohlavního ústrojí, organa urogenitalis
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Cévní soustava.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Dýchací soustava2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Trávicí soustava.
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Biologie 3.ročník.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Oběhová soustava Fylogeneze.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Vylučovací soustava.
Obratlovci - vylučovací soustava
Vylučovací soustava.
Iontová rovnováha obratlovců
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
Tělní tekutiny Krev a míza.
podkmen OBRATLOVCI (Craniata) nadtřída BEZČELISTNATÍ (Agnatha) třída SLIZNATKY (Myxini) třída MIHULE (Cephalaspidomorpha) nadtřída ČELISTNATCI (Gnathostomata)
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Řízení živočišného organismu.
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Ontogeneze živočichů II
Živočich a potrava Projekt OBZORY
Typy dýchacích soustav
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Hormonální regulace bezobratlých
Bezobratlí Členovci.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Řízení živočišného organismu
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
FYLOGENEZE OBĚHOVÉ SOUSTAVY
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Živočichové.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond

Živočich a voda voda tvoří 45 – 99% objemu živočicha sasanky a medúzy 80 – 90% měkkýši, hmyz 50 – 90% ryby 75 – 80% žížaly 84 – 88% savci, ptáci 50 – 70% voda nezbytná pro život – význam vody: prostředí pro buňky rozpouštědlo chemických látek, prostředí pro reakce termoregulace proudění – transport látek po těle

Živočich a voda Dva hlavní úkoly: Rozvod tekutin do všech orgánů, transport látek = hlavní funkce cévní (oběhové) soustavy Zajištění stálého složení tělních tekutin a odstraňování odpadních látek = hlavní funkce vylučovací soustavy

Funkce oběhové soustavy rozvod živin z trávící soustavy ke tkáním odvod odpadních látek z tkání rozvod dýchacích plynů - transport kyslíku z dýchacího ústrojí ke tkáním, transport CO2 z tkání do dýchacího ústrojí rozvod hormonů po těle imunita U některých živočichů nemusí CS zajišťovat všechny uvedené funkce (např. hmyz dýchá vzdušnicemi, proto nepotřebuje CS k transportu dýchacích plynů.

Tělní tekutiny Tělní buňky omývá stejná tekutina, jako je ve vnějším prostředí (houby, žahavci). Hydrolymfa – tekutina v tělní dutině, mírně se liší od vnějšího prostředí, volně proudí tělní dutinou, pohybu napomáhají pohyby těla (hlístice). Hemolymfa – tekutina,která proudí v otevřené cévní soustavě, vylévá se z cév do tělních dutin a omývá tkáně (měkkýši, členovci, pláštěnci).

Tělní tekutiny Krev a tkáňový mok – tekutiny charakteristické pro uzavřenou cévní soustavu, krev proudí v cévách, tkáňový mok omývá tkáně a buňky, výměna látek mezi krví a tkáňovým mokem probíhá v kapilárním řečišti (kroužkovci, hlavonožci, obratlovci). U obratlovců je vytvořen navíc mízní (lymfatický) systém – odvádí část tekutiny z tkání, podílí se na zajištění imunity organismu

Medúza – gastrovaskulární soustava

Hlístice – pseudocoel vyplněný hydrolymfou

Měkkýši – plži

Měkkýši – plži

Měkkýši – mlži

Měkkýši – hlavonožci

Členovci - Korýši

Členovci - pavouk

Členovci pavouk

Členovci - Hmyz

Členovci - Hmyz

Členovci - Hmyz

Kroužkovci - žížala

Kroužkovci - žížala

Kroužkovci - žížala

Obratlovci Ryba Larva obojživelníka Dospělec obojživelníka

Obratlovci Plaz (ještěr) Pták Savec

Vylučování a osmoregulace odstraňování odpadních látek (zejména dusíkatých zplodin metabolismu zajištění stálého složení a osmolarity tělních tekutin (regulace příjmu a vylučování solí a dalších osmoticky aktivních látek – např. močoviny) hlavní roli hrají různé varianty vylučovacích orgánů: protonefridie - ploštěnci metanefridie (různé varianty) – měkkýši, kroužkovci, členovci malphigické trubice (žlázy) - hmyz ledviny - obratlovci

Vylučování dusíkatých látek Vznikají při metabolismu aminokyselin, nukleotidů apod. NH3 – amoniak difúze do okolní vody ve větších koncentracích toxický u různých vodních živočichů Močovina nejedovatá, dobře rozpustná ve vodě osmoticky aktivní korýši, měkkýši, žraloci, obojživelníci, savci Kyselina močová málo rozpustná ve vodě ve vyšších koncentracích se vysráží v pevné formě u suchozemských živočichů, kteří musí hodně šetřit vodou hmyz, plazi, ptáci

Princip činnosti vylučovacích orgánů Tři základní procesy: Filtrace filtrace tekutiny z krve nebo z tělní dutiny do počátečního úseku vylučovacích orgánů vzniká tekutina podobného složení jako mimobuněčné tělní tekutiny odfiltrovány velké molekuly, buňky apod. Zpětná resorpce část vody a rozpuštěných látek se vrací zpátky do krve nebo hemolymfy (závisí na prostředí – moře/sladké vody/souš) aktivní i pasivní transport Sekrece některé látky mohou být transportovány k krve či hemolymfy do kanálků vylučovací soustavy. např. močovina u savců

Protonefridie - ploštěnci

Protonefridie (a); metanefridie (b,c)

Metanefridie žížala

Metanefridie krab rak

Malphigické trubice - hmyz

Nefron obratlovců (člověka)

Nefron obratlovců (člověka)

Podíl coelomu (tečkovaně) na stavbě vylučovacích orgánů kroužkovci hmyz členovci měkkýši obratlovci

Použité zdroje a literatura KUBIŠTA, Václav: Fyziologie živočichů. 1. vyd., Praha: SPN 1978 HORNÍK, F. a kol.: Seminář a cvičení z biologie. 1. vyd. Praha: SPN 1987 ROMANOVSKÝ, A. a kol.: Obecná biologie. 1. vyd. Praha: SPN 1985 LOSOS, B. a kol.: Ekologie živočichů. 1. vyd. Praha: SPN 1984 Obrázky převzaty z výše uvedených publikací a z webových stránek: http://siera104.com/sections/Biology/roundworms.html http://www.hmyz.net/anatomie.htm http://chibikun.blog.cz/0903/stavba-pavouciho-tela http://kentsimmons.uwinnipeg.ca/16cm05/1116/16anim5.htm http://www.infovisual.info/02/025_en.html http://biodidac.bio.uottawa.ca/ http://www.chytej.cz/atlas_ryb/ http://www.pleasanton.k12.ca.us/avhsweb/thiel/apbio/review/excretory.html http://kvhs.nbed.nb.ca/gallant/biology/nephron_structure.html

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Vít Růžička Předmět: Seminář a cvičení z biologie Datum: 25. 3. 2011 Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond