Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
Advertisements

Efektní motivační experiment – zapálení vaty skleněnou tyčinkou
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Pestrý svět učení. Pedagogové vybrali tyto šablony :  Čtenářská a informační gramotnost šablona č I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Chemie technické lyceum 1. ročník
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Einsteinem to nekončí, aneb fyzika kolem nás Pokusy na téma: ZMĚNA TLAKU VZDUCHU.
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Hg UVÁDÍ WO – DI – AK – III HRÁTKY SE VZDUCHEM. Třetí soutěžní seminář je pro studenty prvních ročníků SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Kyslík.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
VY_32_INOVACE_8A7 Kyslík a hoření
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Nejjednodušší hodiny prof. Jan Novotný, CSc. Masarykova univerzita 2013 Kód projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Období řešení: 1/ /2014 Moduly jako.
Hoření – motivační experiment Nehořlavý kapesník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vlastnosti dusičnanu sodného – efektní motivační experiment Hořící obrázek Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek.
VZDUCH.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Pokus vyndání mince suchou rukou Vypracoval: Matěj Padevět.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Přetlak, podtlak, vakuum.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Vzduch Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Základy organické chemie
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Základy astronomie, Slunce
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
TECHNOLOGIE PODPORUJÍ DIFERENCIACI VÝUKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
, Pedagogická fakulta MU
Vzduch Vzduch.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu Cesta k vědě poznáním všemi smysly II
Název vědeckého projektu
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Název vědeckého projektu
Transkript prezentace:

Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie Martin Rusek | Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta

Jaký je cíl přírodovědného vzdělávání? Tuto otázku má váš experiment zodpovědět.

Volba tématu – dovednosti žáků Pěstování kritického postoje ke čteným informacím Čtení s porozuměním Kladení relevantních otázek Formulování hypotézy Návrh způsobů jejího ověření Plánování a provedení experimentu Vyhodnocení výsledků

Problém: Hoření Podmínky hoření Brainstorming žáků „Hoření je fyzikálně-chemická oxidační reakce, při které hořlavá látka reaguje vysokou rychlostí s oxidačním prostředkem za vzniku tepla a světla.“ Shrňte obsah výzkumu do tří až pěti bodů.

„Utopená svíčka“

Důkaz kyslíku ve vzduchu Vysvětlení: Po přiklopení hořící svíčky válcovou skleničkou se kyslík spotřebuje a zbývají složky vzduchu, které jsou nehořlavé (dusík, vzácné plyny). Svíčka zhasne. Vzniká podtlak, a proto se do válce nasaje voda. Kyslík, který se při hoření spotřeboval, je ve vzduchu obsažen v objemu 21%, což je přibližně pětina. Proto se "uvolněný objem" po spotřebovaném kyslíku zaplní vodou. Zdroj: Projekt EU - Moderně nejen v přírodních vědách Základní škola Letohrad, Komenského 269

Rozvoj čtenářské gramotnosti Analýza textu v učebnicích Analýza elektronických zdrojů

Badatelská aktivita s využitím ICT Kyslík představuje cca 20 % vzduchu. Svíčka hoří, dokud je v nádobě kyslík. Svíčka zhasla, když už v nádobě nebyl žádný kyslík. Pomůcky: Vana, svíčka, zápalky, špejle, korek/polystyren, skleněný válec Čidlo plynného kyslíku, teploměr

Vyhodnocení experimentu Analýza grafu Analýza tabelizovaných dat Zpracování výsledků Původní předpoklad (poučka) se nezakládá na pravdě. Hypotéza byla vyvrácena. => Potřeba upřesnit původní informaci Studium literatury? Další pokusy?

Děkuji za pozornost. martin.rusek@pedf.cuni.cz