Digitální kompetence Michal Černý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti spolupráce a sdílení dat v cloudu
Advertisements

Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Využití cloudových služeb ve školství
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Připojení k internetu.
Workflow Foundation Základy a architektura
1. 3 Business priorita Scénář Řešení Produkty Rozvoj a podpora Partneři.
Softwarový systém DYNAST
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
VYUŽITÍ TECHNOLOGIE MOBILNÍ KANCELÁŘE V PROJEKTOVÉ VÝUCE Tomáš Vaculka 24. ledna Mezinárodní konference studentské vědecké a odborné činnosti „Příležitosti.
Návrh architektury moderních informačních systémů
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Vedoucí:Dr.Ing.Bronislava Horáková Řešitel:Bc.Ondra Richard.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Tvorba webů pomocí Web CMS Michal Neuwirth Product Manager Kentico Software s.r.o. Ondřej Výšek Samostatný konzultant Optimalizovane-it.
Tvorba webových aplikací
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Cloud Computing - efektivní a transparentní provoz organizace pro každého (Jakub Fiala, Miroslav Čejka GORDIC ® )
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
MAPGUIDE OPEN SOURCE - MAPOVÝ SERVER Student: Bc. Martin Soukup Předmět: GEIS Přednášející : R NDr. Tomáš Vaníček, P hD. Datum: Web:
Web 2.0 Štěpán Bechynský Microsoft. Web 2.0 aplikace.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Systémová integrace Big Data
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Martin Goldammer.  Model nasazení  veřejný (Public cloud computing)  soukromý (Private cloud computing)  hybridní (Hybrid cloud computing)  komunitní.
Telefónica O 2 Business Solutions Platform as a Service – Overview Praha, Ing. Jan Kepič, CISA –
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Spolupráce s 1. LF UK vývoj webové aplikace Anatonomina 2 Tomáš Skopal KSI MFF UK.
Novinky pro webovou platformu Jiří Burian, Tomáš Kutěj,
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka Fakulta Mechatroniky Bc. Aleš Borovka ColdFusion – nový webový trend ?
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Sdílení dat nejen v prostředí Sémantického webu Roman Špánek Výjezdní seminář projektu SemWeb
Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Protálová řešení Příklady reálných nasazení Tomáš Kutěj System Engineer Microsoft.
Office 365 Úvodní seznámení
 Oblast obsahové náplně  Oblast designu  Hardwarové a softwarové požadavky  Bezpečnost, uživatelská oprávnění zálohování.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Inf Webové aplikace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Cloud computing a ukládání dat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Cloud computing v praxi
Programovací jazyk JavaScript
Programovací jazyk JavaScript
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Redakční systém s integrací webových služeb
Moderní trendy v informačních technologiích
CLOUD COMPUTING vo vzdelávaní Ing. Dana Horváthová, PhD.
Web Application Scanning
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
VIKBA32 Informační vzdělávání
Transkript prezentace:

Digitální kompetence Michal Černý Počítačové sítě II. Digitální kompetence Michal Černý

Definice cloud computingu Termín označuje souhrnně technologie a postupy Používané v datových centrech a firmách pro zajištění snadné škálovatelnosti aplikací dodávaných přes Internet.

Taxonomie SaaS IaaS - pronájem hardwaru PaaS - platforma jako služba, hostovaný framework SaaS - pronájem aplikace SaaS PaaS IaaS

IaaS - Infrastruktura jako služba Jde o pronájem hardwaru na vyžádání. Typicky jde o servery, síťové prvky, zálohování, výpočetní výkon atp. Zařízení se objednává přes rozhraní služeb (např. Amazon EC2, Mosso apod.) Výhody – flexibilní možnosti nastavení hardwaru dle potřeb. Nevýhody – často vyšší cena, nutné zkušenosti.

PaaS - Platforma jako služba Pronájem platformy nad kterou aplikace běží. Velmi podobné tradičnímu hostingu. Nabízí se buď framework (RoR, Django) či prostředí nějakého jazyka (Java, .NET,…) Výhody – automatické škálování, bez nutností instalací, aktualizací a konfigurací. Nevýhody – závislost na poskytovateli a často jeho knihovnách, ztráta kontroly nad hardwarem.

SaaS - Software jako služba Zákazník nekupuje software, ale pronajímá si ho. Pronájem se odvíjí od četnosti využití, tedy zákazník platí jen když software využívá. Typicky webová aplikace - Google Apps, Zoho, Salesforce.com, Abakowiki.cz, GoodData. Výhody – dostupnost přes prohlížeč odkudkoli, rychlá aktualizace, údržba,… Nevýhody – možné uzamčení dat u poskytovatele, problematická migrace.

Model nasazení Veřejný (Public cloud computing): služba pro širokou veřejnost. Soukromý (Private cloud computing): jen pro jednu společnost. Hybridní (Hybrid cloud computing): propojení výše uvedeného, přes nějaké standardní rozhraní. Komunitní (Comunity cloud computing)

Nové technologie

HTML 5 Vychází z XHTML. Odděluje vzhled a obsah. Přímá podpora multimédií – tagy cavas, video, audio. Možnost provozu aplikací na desktopu i webu stejným způsobem. Další novinky: lepší formuláře, struktura dokumentu, perzistentní úložiště formou asociativního pole, relační databáze s podporou transakcí,…

Nové tagy <video>, <audio> a <canvas> <main>, <section>, <article>, <header>, <footer>, <aside>, <nav> and <figure> Podpora DRM Podpora táhni a pusť Microdata Podpora Web Storage – místo Cookies

AJAX AJAX (Asynchronous JavaScript and XML), poprvé použit v roce 2005. Komponenty: HTML (nebo XHTML) a CSS pro prezentaci informací. DOM a JavaScript pro zobrazování a dynamické změny prezentovaných informací. XMLHttpRequest pro asynchronní výměnu dat s webovým serverem (typicky je užíván formát XML, ale je možné použít libovolný jiný formát včetně HTML, prostého textu, JSON či EBML). Základní myšlenka: není třeba přenášet vždy celou stránku, ale jen to, co se aktuálně mění (HTTP na to ale není úplně stavěné).

JAVA Vznik 1995, objektově orientovaný jazyk od Sun Microsystems. Nejpopulárnější programovací jazyk. Platformě nezávislý, často nabízen jako PaaS, Java ME podporuje mobilní platformy. Běží na virtuálním stroji (JVM). Silně typovaný. Spousta knihoven, vývojových prostředí a již řešených problémů.

SQL vs NoSQL SQL databáze poskytují ACID ( A - Atomicity – atomicita, C - Consistency – konzistence, I - Isolation – izolovanost, D - Durability – trvalost). To je ale pomalé. Objevují se nové formy databází: Key-value databáze Dokumentově orientované databáze a XML databáze Grafově orientované databáze … Nic není zadarmo.

PHP PHP (Hypertext Preprocessor) je na jazyce C založený skriptovací jazyk. Všechny výpočty jsou prováděny na straně serveru a uživatel se dozví (prostřednictvím HTTP) pouze výsledek. Mezi velké výhody jazyka patří dnes především obrovské množství již vytvořených aplikací: MediaWiki, WordPress či phpDB; svobodná licence a bohatá knihovna funkcí. Nevýhodou je například slabá podpora UNICODE a absence práce s kontextem a špatně dělané vyjímky.

Další… .NET – konkurent JAVA od Microsoftu. JavaScript – událostmi řízený skriptovací jazyk. Flash – projekt Adobe na tvorbu animací a aplikací. Rozšířený, ale problematický. CSS 3 – Jazyk na popis vzhledu dokumentu vytvořeného v (X)HTML. …

Bude video?

S českými titulky http://www.ted.com/talks/lang/cs/mikko_hypponen_three_types_of_onlin e_attack.html

TOP 20 nástrojů pro vzdělávání

1-10 1 Twitter Social network and micro-blogging site same 2 Google Drive/Docs Office suite & file storage service up 1 3 YouTube Video-sharing site down 1 4 Google Search Web search engine  same 5 PowerPoint Presentation software  up 3 6 Evernote Productivity tool up 6 7 Dropbox File storage & synchronization  down 1 8 WordPress Blogging/website tool down 3 9 Facebook Social network same 10 Google+ & Hangouts Social networking & video meetings  up 7

11-20 11 Moodle Course management system same 12 LinkedIn Professional social network  up 11 13 Skype Text and voice chat tool  down 6 14 Wikipedia Collaborative encyclopaedia  down 4 15 Prezi Presentation creation and hosting service  down 1 16 Slideshare Presentation hosting service  down 3 17 Word Word processing software up 2 18 Blogger/Blogspot Blogging tool  down 3 19 Feedly RSS reader/aggregator  NEW 20 Yammer Enterprise social network  same

Děkuji za pozornost