Koroze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Digitální učební materiál
Technické využití elektrolýzy.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
D-prvky.
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Tato prezentace byla vytvořena
Redoxní děje = oxidačně redukční
CZ.1.07/1.1.10/
Tato prezentace byla vytvořena
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie
Redoxní děje Elektrolýza
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Integrovaná střední škola, Slaný
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
POVRCHOVÁ ÚPRAVA VY_32_INOVACE_7_1_08_Povrchová úprava
STROJÍRENSTVÍ Ochrana proti korozi ST31_001 Koroze, příčiny, druhy
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Elektrodový potenciál
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Elektrolýza a její využití
Koroze Povlaky.
POVRCHOVÉ ÚPRAVY.
Strojírenství Strojírenská technologie Metalurgie (ST10)
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE. 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nekonvenční technologie – závěrečný test. Nekonvenční technologie – závěrečný test Nekonvenční technologie – závěrečný test A tepelném zpracování (kalení,
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Rovnovážný diagram Fe – Fe 3 C Rovnovážné diagramy Slitiny Fe s C tuhnou podle: rovnovážného stabilního Fe – C, nebo metastabilního diagramu Fe – Fe.
Zkušební tyčinky Zkušební tyčinky před a po zkoušce.
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Povrchová úprava kovů Koroze Definice: je to postupné, samovolné rozrušování kovů následkem jejich chemické nebo elektrochemické reakce s okolním prostředím.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Materiály a technologie
Základní hydrometalurgické operace
Elektrochemická řada napětí kovů
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Vlastnosti technických materiálů test
Elektrický proud v kapalinách
KOROZE vypracovala: Ing
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Povrchové úpravy.
Transkript prezentace:

Koroze

Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu Definice: Koroze je definována jako rozrušování kovů vlivem vnějších vlivů. Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu chemická Oxidace Oxidace za vysokých teplot = okuje měděnka elektrochemická Vysvětluje se pomocí galvanického článku Využívá se u galvanického pokovování Rozrušování kovů s různým elektrickým potenciálem za vzniku el. proudu.

Druhy koroze podle napadení povrchu

Druhy koroze podle napadení povrchu vlastnosti schéma Rovnoměrná koroze Vzniká na celé ploše. Do jisté míry chrání povrch před další oxidací. Měděnka Venkovní sklady materiálu . Nerovnoměrná koroze – důlková (bodová ) Vzniká jen na určitých místech, jde do hloubky. Může způsobit trhliny, lomy.

Druhy koroze podle napadení povrchu vlastnosti schéma Nerovnoměrná mezikrystalická Postupuje po hranicích zrn do hloubky, bez hmotnostního úbytku. Dochází k úplné ztrátě mechanických vlastností. Nerovnoměrná transkrystalická Jde přes zrna. Projevuje se lomem napříč zrn.

Rozdělení koroze podle korozního prostředí Charakteristika Atmosférická Elektrochemické koroze, vzduch + vlhkost nad 60% + znečištění CO2 + SO 2 V kapalinách Elektrochemická koroze, koroze ve vodních a parních strojích, koroze závisí na agresivitě kapaliny - dána tvrdosti a stupněm pH půdní Elektrochemická koroze, půda obsahuje plyny, kapaliny a tuhé fáze. Kapalina jí dává elektrickou vodivost

Galvanický článek – vysvětluje elektrochemickou korozi Ponoříme- li dva nestejně vodivé kovy do elektrolytu a vodivě je spojíme, prochází mezi nimi elektrický proud. Méně ušlechtilý kov (má menší energetický potenciál, nižší napětí) tvoří ANODU, se rozrušuje a jeho částečky přechází do roztoku a ulpívají na katodě.

Potenciály technických kovů E [V] Chemická značka E [V] Al -1,37 Sn -0,14 Mg -1,66 Pb -0,12 Zn -0,76 H2 0,00 Cr -0,74 Cu2+ +0,34 Fe -0,44 Cu +0,52 Cd -0,40 Ag +0,80 Ni -0,25 Au +1,50 Podle tzv. galvanické řady napětí posuzujeme ušlechtilost kovů a jeho odolnost proti korozi

Anodická a katodická ochrana Použijeme obvod se zdrojem eI. Proudu, katoda = chráněný kov Obětovaná anoda = méně ušlechtilý kov, drát spojíme s chráněným předmětem Anodická ochrana – chráněný kov zapojíme jako anodu na níž se vytvoří pasivní souvislá vrstva, která chrání před další korozí

Úkoly: Vyjmenujte druhy koroze podle napadení povrchu. Co je ukazatelem ušlechtilosti a odolnosti kovů proti korozi? Vysvětlete elektrochemickou korozi v teorii a praxi.

Seznam použité literatury Hluchý, M., Haněk, V. Strojírenská technologie 2 – 2.díl, 1. vyd. Praha: Scientia, 1998. ISBN 80-7183-127-1. Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1.