AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

Přídavná jména - opakování
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Ivana Myšáková, 2011 Přídavná jména.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Třídění a vzory přídavných jmen
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN Mgr. Michal Oblouk.
Číslo v digitálním archivu školy
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN
Přídavná jména Uveď co nejvíce přídavných jmen, která se vztahují k obrázku. Co není správně? svítící, krásný, londýnský, nový, vysoký, v noci, naše foto.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ8_16 Sada DUMČeský jazyk 8 Předmět Český jazyk Název materiáluPřídavná jména – skloňování. Anotace V prezentaci.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Český jazyk 4. ročník ZŠ
Tvarosloví – zájmena, číslovky
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Číslo v digitálním archivu školy
Anotace : ICT ČJ přídavná jména II. - 5.ročník
Anotace : ICT ČJ podstatná jména II. - 4.ročník
Druhy přídavných jmen.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
80.1 Přídavná jména TVRDÁ TVRDÁ (vzor mladý)
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Čj8 –
Přídavná jména - úvod pro 5. ročník ZŠ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Druhy přídavných jmen 6. ročník.
81.1 Přídavná jména MĚKKÁ TVRDÁ (vzor mladý)
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přídavná jména - opakování (adjectives – revision)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_10_JMÉNA,
TVAROSLOVÍ – PŘÍDAVNÁ JMÉNA ORLÍ JITČINA ZELENÝ ZIMNÍ HLADKÁ SESTŘIN MALÉ OTCŮV ZLÝSLANÁ HUSTÉ PSÍ CHYTRÝ.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přídavná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Skloňování podstatných jmen
ZNÁME TŘI DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Přídavná jména Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_27CJ_5_PŘJM
Přídavná jména I VY_32_INOVACE_03-06 Ročník: 6. , 7.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Eva Kotounová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Metodický list: Slovní druhy 1. část
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
PŘÍDAVNÁ JMÉNA [cit ]. Obrázek dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_29_ČESKÝ JAZYK_PŘÍDAVNÁ JMÉNA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130

ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku. Prohlubuje učivo o přídavných jménech, seznamuje s jejich druhy a skloňováním. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Rozliší přídavná jména podle druhů a píše je pravopisně správně. KLÍČOVÁ SLOVA: Přídavná jména tvrdá, měkká, přivlastňovací, vzory mladý, jarní otcův, matčin DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9 - 12 let

Přídavná jména (adjektiva) vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí nebo jevů ptáme se na ně otázkami jaký?, který?, čí? přidáváme je k podstatným jménům, abychom blíže určili jejich význam shodují se s podstatnými jmény v pádě, čísle, rodě (hodné miminko, vycvičený pes, žluté kytky …)

Rozlišujeme přídavná jména tvrdá v 1. p. č. j Rozlišujeme přídavná jména tvrdá v 1.p.č.j. mají tři koncovky podle rodů (malý míč, velká řeka, chlupaté kotě) skloňují se podle vzoru mladý Pozor na koncovku 1.p.č.mn. v rodě mužském životném (mladí – bílí koně, správní kluci, velcí medvědi …)

měkká v 1.p.č.j. mají stejnou koncovku ve všech rodech (psí chlup, lví tlapa, rybí oko) skloňují se podle vzoru jarní přivlastňovací odpovídají na otázku čí? tvoří se příponami -ův, -ova, -ovo (rod mužský) -in, -ina, -ino (rod ženský) skloňují se podle vzorů otcův, matčin

Práce s textem Když se to narodilo, bylo to jenom takové bílé nic, do hrsti se to vešlo; ale anžto to mělo pár černých ušisek a vzadu ocásek, uznali jsme, že to je psisko, a protože jsme si přáli mít psí holčičku, dali jsme tomu jméno Dášeňka. Dokud to bylo bílé nic, bylo to slepé, bez očí, a co se nožiček týče, inu, mělo to dva páry čehosi, čemu se při dobré vůli mohlo říkat nožičky. Ale protože tu ta dobrá vůle byla, byly tu i nožičky, třebaže ještě za mnoho nestály; kdepak, stát se na nich nedalo, takové byly vratké a slaboučké, a s chůzí to byla, holenku, teprve potíž.

Když se do toho Dášeňka pořádně dala, dokutálela se za půl dne od máminy zadní nohy k mámině noze přední, přičemž se cestou třikrát nakrmila a dvakrát vyspala. Spát a jíst uměla totiž hned od narození, tomu se učit nemusela; proto to dělala horlivě po celý boží den, a myslím, že i v noci, když se na ni nikdo nedíval, spala stejně svědomitě jako ve dne – takové to bylo pilné štěně.

Krom toho uměla pištět; ale jak štěně piští, to nakreslit nedovedu a ukázat bych vám to také nemohl, protože na to nemám dost tenký hlas. I mlaskat uměla Dášeňka od narození, když sála mámino mlíčko, ale víc už nic; jak vidíte, nebylo s ní zprvu mnoho řeči, ale její mamince to stačilo. (podle Karla Čapka)

Z ukázky vyber přídavná jména a roztřiď je podle druhů Z ukázky vyber přídavná jména a roztřiď je podle druhů. vzor: tvrdá měkká přivlastňovací

Řešení tvrdá měkká přivlastňovací bílé psí mámino černých zadní slepé přední dobré boží dobrá vratké slaboučké pilné tenký

Použité zdroje: Použité obrázky jsou z galerie Office Čapek,K.: Dášeňka čili život štěněte [cit. 2012-11-11].