Křivonosková Kateřina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská kultura.
Advertisements

PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
Gotické výtvarné umění
Románský sloh.
Itálie Francie Španělsko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Gotická kultura a vzdělanost
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
Gotika.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kulturní dějiny 29. dubna 2011 Mgr. Ondřej Kunc
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
VY_32_INOVACE_3D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Gotická kultura.
Gotická kultura.
České země, sochařství, malířství
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Gotika.
Gotika 12 st. – 16 st..
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Gotika VY_32_INOVACE_ 03 Gotika.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Umělecký sloh vrcholného středověku
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Umělecké směry 19. století
Gotika Kateřina Kuncová.
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotika Bolfíková Nikola.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
Křivonosková Kateřina
AUTOR: Marcela Kaderová
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Křivonosková Kateřina
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Gotika.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Křivonosková Kateřina
Křivonosková Kateřina
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Křivonosková Kateřina
Křivonosková Kateřina
Futurismus.
Transkript prezentace:

Křivonosková Kateřina Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Výtvarná výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_06_gotika_malirsvi Autor Křivonosková Kateřina

Gotika Malířství

Gotika – základní charakteristika Gotika je umělecký sloh plynule navazující na sloh románský. Začíná se projevovat od druhé poloviny 12. století a pokračuje ve vrcholném středověku zhruba po další tři století. V českých zemích nastupuje i ustupuje gotika o něco později. V Německu a střední Evropě trvala až do počátku 16. století, kdy se v Itálii a Francii již prosadila následující renesance. Ta se z gotiky nevyvinula, ale naopak se ji snažila popřít a při svém vývoji se opírala o antické dědictví. Termín gotika nebo gotický se vztahuje ke Gótům

Malířství v gotice V období gotiky malířství ještě nebylo vnímáno jako umělecká činnost, ale jako pouhé řemeslo. Zde se pak k tomu, opět ještě připojují nedostatky, spojené se zákazem studia lidského těla. Existuje skoro jediná, náboženská tematika, líčící neustále opakované biblické události.

V období gotiky byly malíři vnímáni jako: Umělci Řemeslníci Svatí lidé Šarlatáni

Náměty Hlavními náměty nadále zůstávají posvátné a oltářní obrazy společně s rozsáhlými cykly legend ze života svatých. Na obrazech se stále častěji objevují zadavatelé zakázek (donátoři), zpočátku v podobě jedné z mnoha postav, postupně získávají v podobě domácích diptychů dokonce rovnocenný prostor s vybraným světcem či náboženským výjevem. Jedná se zde o předstupeň budoucího rozvoje portrétního malířství.

Nejčastější náměty Posvátné obrazy Dekorace Portréty Krajiny

Urči název zobrazení p. Marie MADONA PIETA

Použité zdroje Pavel Šamšula, Jarmila Hirschová .:Průvodce výtvarným uměním. Praha, Práce, 1994 Česká verze Wikipedie 2002 ,