Češi za první světové války

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
I. světová válka, vznik Československa
Za 1.světové války v datech
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČEŠI A SLOVÁCI V DOBĚ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Naše země za první světové války
Revoluce 1848 v českých zemích
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
České země v průběhu války – Cesta ke vzniku republiky
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vznik Československa II.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie, vznik Československa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rakouské císařství (Předlitavsko): 1. Čechy, 2. Bukovina, 3. Korutany, 4. Kraňsko, 5. Dalmácie, 6. Halič, 7. Přímoří, 8. Dolní Rakousy, 9. Morava, 10.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Československé legie, vznik Československa
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VYHLÁŠENÍ ČESLOSKOVENSKA
První světová válka. Vznik československého státu.
Češi za první světové války
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
České země za světové války
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Češi za první světové války 1914-1918

Česká politika Vypuknutí války společnost překvapilo a neměli možnost se k tomu vyjádřit Od 25.7.1914 říšská rada a sněmy jednotlivých zemí uzavřeny a občanská práva a svobody potlačeny = vojensko- úřednická diktatura 1914 první rozsudky smrti 1915 odsouzeni politici Karel Kramář a Alois Rašín Rozsudek nebyl vykonán díky novému císaři

Masarykova zahraniční akce Profesor Tomáš G. Masaryk v prosinci 1914 odešel do zahraničí, aby zahájil přípravu protihabsburského odboje. nalezl finanční podporu u Francie, Velké Británie, Ruska a USA. 6. července 1915 vyhlásil Rakousko-Uhersku boj na život a na smrt.

Zahraniční odboj 1915 Edvard Beneš emigroval do Paříže za Masarykem a ustavili Československou národní radu Generál Milan Rostislav Štefánik organisoval československé vojsko – legie V r.1917 v Rusku, potom ve Francii a Itálii byli získáváni čeští a slovenští krajané a zajatci Ruské legie se vyznamenaly v bojích u Zborova v červenci 1917.

Manifest českých spisovatelů – květen 1917 Po smrti císaře Františka Josefa .I. došlo k částečnému uvolnění vojensko–úřednického režimu - císař Karel I. Poslanci na začátku roku 1917 odsoudili Masarykovu protirakouskou akci – spisovatelé je vyzvali ke složení poslaneckých mandátů Dohodové velmoci opustily snahu zachovat Rakousko-Uhersko. Dne 29.června 1918 uznala francouzská vláda Masarykovu Benešovu a Štefánikovu Československou národní radu za základ příští československé vlády.

Rok 1918 v českých zemích Dne 6. ledna 1918 se sešli čeští a moravští poslanci zemských sněmů a v Obecním domě v Praze přijali Tříkrálovou deklaraci. V červenci byl ustanoven Národní výbor v čele s Karlem Kramářem a stal se politickým orgánem Čechů. Vedle národního výboru vznikla ještě Socialistická rada. 14. října 1918 generální stávka 28. října vyhlášení samostatnosti Československa 30. Martinská deklarace 3. 11. kapitulace Rakouska a Uherska 11.11. kapitulace Německa – konec 1. světové války 14. 11. vyhlášení Československé republiky