Analýza vzdělávání na českých SŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Přijímací řízení ve školním roce 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Basketbal Sportovní gymnázium Pardubice.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Výstupy z Úvodního semináře
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011 Koho a na co jsme se ptali Filip Karel, Šimon Stiburek, Jan Hučín Scio Praha.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
INTERNATIONAL EDUCATION SOCIETY. INTERNATIONAL EDUCATION SOCIETY.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Soukromá střední škola pro marketing a ekonomiku podnikání, s. r. o.
Lineární regresní analýza
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
Příprava na výkon povolání
CERMAT 2007 Celostátní hodnocení výsledků vzdělávání žáků 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Škola Vinoř Anketa březen 2015.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
VYUŽITÍ VÝSLEDKŮ TESTOVÁNÍ 1. ROČNÍKŮ
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Biostatistika 8. přednáška
MG Vsetín vím,kam jít..
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
„Abych nemluvila jako tatar…“ Eva Hartmannová Iva Pecháčková Kdo má lepší příležitost naučit se anglicky?
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
Výsledky testování SCIO žáků 9. tříd na ZŠ Letovice LEDEN 2016.
SPOLEČNÁ (STÁTNÍ) ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2011 ZAČÍNÁ Od 2.5. do 7.6. probíhá jarní zkušební termín MZ.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Přijímací řízení pro školní rok 2016/2017 Rámcová kritéria 1. kola Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
2.prosince :00 Schůzka pro rodiče žáků vycházejících ze ZŠ.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30.
Třídní schůzky T4
Projekt Mapa školy Jihlava,
Ne, celé vzdělávání (školství) se ocitlo na rozcestí…!
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Bc. Magdalena Zábranská
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Elektronická učebnice - I
David Greger Tisková zpráva o přidané hodnotě víceletých gymnázií na základě zjištění longitudinálního výzkumu ClOse.
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Analýza vzdělávání na českých SŠ 2005-2011 Vybraná zjištění z projektu Vektor

Budoucnost vzdělávání Má smysl získávat informace o vzdělávání? Jistě, ale na co se soustředit … Budoucnost je postavena na univerzálních znalostech a dovednostech (jazyky, gramotnosti, sebevědomí, týmová spolupráce, morální hodnoty …). Nejde jen o trh! Zformulujme, co od vzdělávání očekávat a kde ho získávat (Beyond Current Horizons, The Learning Society …) Hranice vzdělávání se rozšiřují – paralelní vzdělávání.

Co přináší Vektor testování žáků na počátku a na konci studia ukazuje relativní posun každého žáka i celých tříd během studia objektivní informace o úrovni a výsledcích vzdělávání pro školu i rodiče, několik výstupních zpráv (žák, třídní, vyučující, ředitel) silné a slabé stránky žáků, tříd srovnání výsledků testů všeobecně vzdělávacích předmětů, testu obecných studijních předpokladů (OSP), uzavřené otázky s jednou správnou odpovědí kontext pro výsledky pomáhají dotvářet žákovské dotazníky.

Vektor jako zdroj důležitých dat testování se zúčastnilo již 655 škol a 107 923 žáků (2005 – 2011) členěno dle typu školy: víceletá gymnázia (GV), čtyřletá gymnázia (G4), obchodní akademie (OA), střední průmyslové školy (SPŠ), střední odborné školy (SOŠ), střední odborná učiliště (SOU) testování probíhá v celé řadě předmětů, pro účely této analýzy zpracovány ty nejpoužívanější – český/anglický/německý jazyk, matematika a obecné studijní předpoklady (OSP)

Žáci se stejnou známkou nedosahují v testu stejných výsledků Skóre v matematice chlapců a dívek se stejnou známkou na vybraných typech škol 30 35 40 45 50 55 60 65 70 1 2 3 4+5 GV SOŠ typ školy a známka průměr stand. skóre chlapci dívky Chlapci, kteří dostali na poslední vysvědčení z matematiky trojku, dosáhli v testu lepšího skóre než dívky, které se mohly pochlubit dvojkou. Ani přísnější hodnocení na některých typech škol nevyrovnává rozdíly mezi znalostmi a dovednostmi žáků se stejnou známkou na různých školách. Jak nastavit laťku pro státní maturitu? Kde bude příští rok?

Výsledky žáků se významně liší pro různé typy škol Výsledky žáků v českém jazyce, matematice, cizích jazycích i obecných studijních předpokladech se významně liší podle typu škol. Obchodní akademie obecně dosahují dobrých výsledků v němčině, střední průmyslové školy zase vynikají v matematice, ve všech oblastech se nejlépe umisťují gymnázia, především víceletá.

Mezi prvním a posledním ročníkem středoškolského studia se rozdíly mezi školami zvětšují Poznatky popsané u předešlého grafu platí i pro relativní posun škol v průběhu středoškolského studia. Gymnázia, která dosahovala dobrých výsledků už v prvním ročníku (resp. kvintě nebo tercii v případě víceletých gymnázií), svůj náskok ještě zvětšila, střední odborné školy se naopak v celkovém pořadí posouvaly ještě níže.

Ze všeobecných předmětů je na všech typech středních škol nejpřísněji známkována matematika Relativní přísnost známkování se mezi předměty liší. Zatímco z českého a anglického jazyka je průměrná známka na gymnáziích dvojka, z matematiky jsou průměrné známky skoro o půl stupně horší. Toto pořadí platí na všech typech škol zhruba stejně, z těchto čtyř předmětů vždy dávají nejhorší známky učitelé matematiky.

Žáci, které předmět baví, dosahují v testech mnohem lepších výsledků Vztah k předmětu má velmi silnou vazbu na výsledek zejména u méně oblíbených předmětů, jako je němčina nebo matematika, u oblíbené češtiny není tak výrazný. Tato data popisují pouze korelaci, ale už ne kauzalitu – není možné dokázat, jestli žáci dosahují lepších výsledků, protože je předmět baví, nebo je předmět baví, protože dosahují dobrých výsledků.

Dívky na všech typech škol dostávají v průměru lepší známky než chlapci Na všech typech škol dostávají dívky lepší známky než chlapci, i když velikost tohoto rozdílu je různá u jednotlivých předmětů. Chlapci přitom dosahují v testech obecně lepších výsledků než dívky, a to i na jednotlivých typech škol, dá se proto říci, že známkování na školách je k chlapcům nespravedlivé.

Rozdílné výsledky v testech souvisí především s typem školy, který žáci navštěvují typ školy vzdělání matky vzdělání otce velikost obce Jednotlivé faktory jsou od sebe navzájem očištěné, znamená to tedy, že se vliv rodiny projevuje především tím, že vysokoškoláci, na rozdíl od méně vzdělaných rodičů, posílají své děti přednostně na gymnázia. Pokud se ale jednou podaří žákovi tuto „sociální past“ překonat a je přijat na kvalitní školu, mohou tam uspět stejně jako jeho lépe zajištění spolužáci.

Typ školy nejvíce ovlivňuje i relativní posun mezi roky vzdělání matky vzdělání otce velikost obce Dobré výsledky gymnázií, chlapců, dětí vysokoškoláků a větších obcí není možné přičítat jen tomu, že toho „umí více“ ze základní školy, tento náskok se u všech zmíněných faktorů v průběhu středoškolského studia ještě zvětšuje, pokud v prvním ročníku vůbec platil.

Rozdíly ve výsledcích žáků nelze vysvětlit jen tím, že „na gymnázia jdou nejchytřejší“ Rozložení skóre v testu OSP v 1. ročníku podle typu školy Studovaná střední škola odpovídá obecným studijním předpokladům v prvním ročníku jen částečně. I jen lehce nadprůměrní žáci na OA nebo SPŠ by poměrně dobře zapadli do kolektivu na čtyřletých gymnáziích, i na ostatních SOŠ se najdou výjimečně nadaní jedinci.

Celou analýzu najdete na webu Scio: Závěr Celou analýzu najdete na webu Scio: www.scio.cz/vyzkum/analyza_vektor.asp Děkujeme za pozornost!