Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODPADY.
Advertisements

Co s PET láhvemi na škole ?
Odpad.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Žárovky.
Perspektivy ve zpracování anorganických odpadů
Recyklace odpadu v ČR.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Zpracovny nekovového odpadu
přehled základních technologii zpracování kovů
Tato prezentace byla vytvořena
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jak třídit odpad - prezentace
Kovohutě Příbram nástupnická, a.s.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Odpady.
1 Ochrana kovových dílů proti korozi je velmi důležitá, ale také drahá Zákazníci požadují vysokou kvalitu Konkurence vás nutí minimalizovat výrobní náklady.
R E C Y K L A C E P E T L A H V Í.
Jak je to s odpady ?.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Technologie zpracovaní odpadu
Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů
Recyklace a odpad.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Materiálové využití strusky ze spaloven komunálního odpadu
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Jaderná elektrárna.
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Confidential Modernizace 1 › Řada ROBUST › Nízký vývin tepla › Vysoké rychlosti › Materiály › Použití speciálních ocelí (SHX, EP) a keramických materiálů.
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
1 Třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace Prevence vzniku odpadů, obalové materiály.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Výroba Papíru Jan střída
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05- 12
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
Třídění odpadů,recyklace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Odlitky.
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu Václav Kohout

Charakteristika, výhody a nevýhody recyklace skleněného odpadu Druhy skla Ploché sklo(tažené,lité), zrcadlové, skleněná vlákna, duté obalové sklo. Nestandardní druhy skla – sklo TV, výbojky, drátěné sklo, auto sklo (potažené folii), olověné sklo Sklo je téměř 100% recyklovatelný materiál. Skleněné střepy ulehčují tavící proces: Každé procento střepů ve vsázce snižuje spotřebu energie až o 0,3%. Prodlužují životnost tavící pece z cca 16 na 20 měsíců a teplota v peci může být o 400°C nižší.

Výhody Nevýhody úspora surovin úspora energie sklárna dostává již přetříděný odpad obalové sklo je 100% recyklovatelné zvýšená životnost pece střepy urychlují tavbu Nevýhody zvýšení odpadu (nevhodné střepy…) nečistoty mohou znehodnotit celou vsázku úprava střepů je náročná a drahá problém s barvením skla obarvení

Požadavky na jakost: Odpad nesmí přenášet hygienická, ekologická či technologická rizika. Odpad musí do skláren přicházet upraven. Střepy nesmí obsahovat nečistoty a rozměry střepů nesmí přesahovat 5cm, ale zároveň se nesmí jednat o prach. Skleněný odpad musí být bez nečistot (kov, anorganické látky - keramika, organické látky – papír.)

Možnosti recyklace skleněných střepů ze skláren a sběru Nejjednodušší a nejlevnější recyklace. Je to odpadní sklo přímo z výroby ve sklárně. Tzv. Studené odpady: okraje plochého skla, hlavice foukaného skla… Výhoda: minimální náklady čistota skleněných střepů Nevýhoda: prašnost při zpracování střepů

Recyklace skleněných střepů ze sběru Střepy pochází z odděleného sběru odpadu. (pouliční nádoby – velké znečištění skleněných střepů) Technologie tavení je náchylná na nečistoty a proto musí být střepy vytříděné. Zelené sklo. Přidává se do vsázky do 70% střepů zelených a bílých. Hnědé sklo. Přidává se do vsázky do 50% střepů hnědých a bílých. Bílé sklo. Přidává se do vsázky do 40% střepů bílých.

Pinzetová analýza Provádí se u neznámých střepů: odběr vzorků, drcených střepů (10;20;50kg) roztřídění a zvážení prosetí pomocí sít 3-4-6 mm z nadsítného se vyberou hrubé nečistoty z podsítného se pomocí magnetu, pinzety a lupy vyberou nečistoty vážení nečistot, které se udávají v g/t Analýza se provádí až 10x za směnu než se střepy odvezou z úpravny do skláren. Požadavky na čistotu střepů jsou pořád přísnější. Maximální zrnitost je 30 – 60 mm a je méně důležitá než čistota

Technologické linky pro zpracování skleněného odpadu prach, papír, uvolněné hliníkové částice vlhčení vlhčení 25 mm

Separace keramických nečistot Poté dále může navazovat separace neželezných nebo železných kovů a keramických nečistot. Separace keramických nečistot

Separace kovů ze skla - přístroj EPA

Separace neželezných kovů ELPAC

Děkuji za pozornost Literatura: Horáček,J: Zpracování nekovového odpadu, Praha 2001,Česká zemědělská univerzita, stran 96, ISBN 80-213-07754-7 http://www.ekoporadna.cz/wiki/doku.php?id=odpady:vyplati_se_recyklovat_sklo (staženo 14.10.2008) http://etext.czu.cz/img/skripta/64/tf_43b-1.pdf (staženo 15.10.2008) http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=496 (staženo 20.10.2008) http:/www.asa-cz.cz (staženo 20.10.2008) http://www.jaktridit.cz/odpady/jak.html (staženo 20.10.2008) Děkuji za pozornost