Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl05
Opakování
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
České národní obrození
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Od poloviny 18. stol. do roku 1848
Osobnosti národního obrození
České země v první polovině 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Národní obrození 8. ročník.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. národní obrození = společenský proces vedoucí k záchraně českého jazyka a literatury a k národní emancipaci 80. léta 18. století – 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
VY_32_INOVACE_18_Národní obrození Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Počátky Národního obrození
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Národní obrození.
Elektronická učebnice - I
České země – součást Rakouska
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Národní obrození Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
České země ve 2. polovině 18. století
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Tovární výroba a stroje v 19. století
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
19. století opakování.
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Totalitní vláda komunistické strany
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Národní obrození 5. ročník
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Život v pobělohorské době
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Soužití Čechů a Němců Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_12_Česká historie.
Mgr. Iva Štancíková Člověk a jeho svět Vlastivěda národní obrození 5
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Opakujeme dějepis na druhém stupni
Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - 5. ročník Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vzdělávací okruh: Lidé a čas Autor: Mgr. Renata Sušňová Anotace: Žáci doplňují slova do vět, přiřadí národnost ke správnému sloupci v grafu, spojí čarou části vět, které k sobě patří.

2. Doplň do vět slova.

Obrození měšťanské společnosti Rozvoj manufaktur a strojové výroby přispíval k rozkladu f--------- a nástupu k----------. Koncem 18. století žily v českých zemích č---- miliony obyvatel, většina z nich žila na v------.

Obrození měšťanské společnosti Rozvoj manufaktur a strojové výroby přispíval k rozkladu feudalismu a nástupu kapitalismu. Koncem 18. století žily v českých zemích čtyři miliony obyvatel, většina z nich žila na venkově.

Marie Terezie i Josef II. chtěli, aby habsburská říše byla silná. Na území říše žilo mnoho jiných národností, např. Č---, M-----, S------, P-----, CH------, S-------, R----- a ostatní. Úřední jazyk byla n------. Česky mluvili jen prostí lidé ve městech a poddaní na v------.

Marie Terezie i Josef II. chtěli, aby habsburská říše byla silná. Na území říše žilo mnoho jiných národností, např. Češi, Maďaři, Slováci, Poláci, Chorvati, Slovinci, Rumuni a ostatní. Úřední jazyk byla němčina. Česky mluvili jen prostí lidé ve městech a poddaní na venkově.

Přiřaďte ke sloupcům národnosti Maďaři Italové Slované Rumuni Ostatní Němci

Přiřaďte ke sloupcům národnosti Slované Němci Maďaři Italové Rumuni Ostatní

3. Věty jsou rozdělené na dvě části 3. Věty jsou rozdělené na dvě části. Spoj čarou části, které k sobě patří.

Po zrušení nevolnictví přicházeli do měst studovat Uvědomovali si, že je třeba zachránit Říkáme jim Začali psát Vzniklo nakladatelství Česká expedice, vlastenci nebo buditelé. český jazyk. chlapci z venkova. které vydávalo české knihy. české knihy.

Po zrušení nevolnictví přicházeli do měst studovat Uvědomovali si, že je třeba zachránit Říkáme jim Začali psát Vzniklo nakladatelství Česká expedice, vlastenci nebo buditelé. český jazyk. chlapci z venkova. které vydávalo české knihy. české knihy.

Vzniklo první české divadlo Bouda, Vznikala ochotnická divadla, Začaly se pořádat. Na bálech se tančil Tomuto procesu záchrany českého jazyka čtenářské spolky a vlastenecké kroužky. kde se hrály české hry. bály. říkáme národní obrození valčík a polka.

Vzniklo první české divadlo Bouda, Vznikala ochotnická divadla, Začaly se pořádat. Na bálech se tančil Tomuto procesu záchrany českého jazyka čtenářské spolky a vlastenecké kroužky. kde se hrály české hry. bály. říkáme národní obrození valčík a polka.

Čeští buditelé a vlastenci významný loutkář dramatik a herec, který napsal slova české státní hymny napsal Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě Josef Kajetán Tyl František Palacký Matěj Kopecký

Čeští buditelé a vlastenci významný loutkář dramatik a herec, který napsal slova české státní hymny napsal Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě Josef Kajetán Tyl František Palacký Matěj Kopecký

Citace: ČAPKA, František. Vlastivěda 5 Významné události nových českých dějin : Učebnice pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Brno : Nová škola, 2005. 52 s. ISBN 80-7289-070-0.