Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie."— Transkript prezentace:

1 Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět – 5.ročník Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vzdělávací okruh: Lidé a čas Autor: Mgr. Renata Sušňová Anotace: Žáci doplňují do textu slova tak, aby dával smysl, skládají z písmen poutní místa, dopisují typické znaky baroka.

2 Doplň vynechaná místa. Po bitvě na B--- hoře začali Habsburští panovníci tvrdě prosazovat k náboženství. Šlechtici a měšťané, kteří nechtěli přestoupit na katolické vyznání, byli nuceni o české země. Poddaní museli z----- a stát se katolíky.

3 Doplň vynechaná místa. Po bitvě na Bílé hoře začali Habsburští panovníci tvrdě prosazovat katolické náboženství. Šlechtici a měšťané, kteří nechtěli přestoupit na katolické vyznání, byli nuceni opustit české země. Poddaní museli zůstat a stát se katolíky.

4 Baroko byl nový umělecký směr, který se k nám dostal z I-----.
Stavěly se církevní stavby, např. ch----, k------, k----, k Bohatě zdobené s-----, sochy a malby s-----, varhanní h---- měly působit na city věřících.

5 Baroko byl nový umělecký směr, který se k nám dostal z Itálie.
Stavěly se církevní stavby, např. chrámy, kostely, kaple, kláštery. Bohatě zdobené stavby, sochy a malby svatých, varhanní hudba měly působit na city věřících.

6 Na zámcích vznikaly kapely . Začaly se skládat o----.
Pořádaly se p a p---- na významná poutní místa.

7 Na zámcích vznikaly kapely . Začaly se skládat opery.
Pořádaly se procesí a poutě na významná poutní místa.

8 Ze slabik poskládej nejznámější poutní místa.
TÝ KO ČEK SVA PE TÝN HOS LE ZE NÁ RAHO RA SVA HO TÁ VY KLA TO SLAV RÁ LE STA BO

9 Ze slabik poskládej nejznámější poutní místa.
TÝ-KO-ČEK-SVA-PE TÝN-HOS LE-ZE-NÁ-RA-HO RA-SVA-HO-TÁ VY-KLA-TO SLAV-RÁ-LE-STA-BO SVATÝ KOPEČEK HOSTÝN ZELENÁ HORA SVATÁ HORA KLATOVY STARÁ BOLESLAV

10 Doplň chybějící písmena typických barokních znaků.
É Y S CH A Ů O F

11 Doplň chybějící písmena typických barokních znaků.
Á S T Ě É L B Y CH V Ý D Ů Z U P F E K

12 Citace: Celý text je dílem autorky.


Stáhnout ppt "Život v době baroka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1314 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_03_Česká historie."

Podobné prezentace


Reklamy Google