POJMY EXKLUZE, INKLUZE, KOHEZE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Nezaměstnanost.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Sociální stratifikace
Sociální stratifikace
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Příčiny sociálního vyloučení
MIGRACE.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Marketingové prostředí
Sociálně patologické jevy
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
SUBURBANIZACE.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Chudoba jako sociální problém
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
Model transkulturní péče
Teorie optimální velikosti města
Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Sociální stratifikace
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
7lOSnQ
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Subjekty a objekty veřejných politik
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální inkluze
MIGRACE.
Úvod, základní principy a cíle
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Vyloučení v oblasti bydlení – bezdomovectví a nízká kvalita bydlení
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

POJMY EXKLUZE, INKLUZE, KOHEZE

SOCIÁLNÍ EXKLUZE/VYLOUČENÍ Nemožnost přístupu ke společenským a ekonomickým zdrojům a politickým aktivitám společnosti Důvody nemají pod kontrolou Rozšiřuje koncept chudoby Přetrvávání v čase a prostoru Marginalizace a patologické jednání Vzdorování normám Závislost na sociálním státu Rozpad tradičních institucí

SOCIÁLNÍ EXKLUZE Termín od 70. let 20. století Chudoba – vertikální nerovnosti Exkluze – horizontální nerovnosti Odepření občanských, politických a sociálních práv občanství Symbolická exkluze Životní strategie majority nedostupné a nesrozumitelné Demokratický a právní systém Politická – občanství, volební právo… Pracovní trh Ekonomická – dlouhodobá nezaměstnanost, chudoba Veřejná sociální péče Individuální – fyzické, mentální zdraví Prostorová Rodina/komunita Komunitní Sociální dimenze – bezdomovectví, kriminalita…

Hlavní rozdíly mezi chudobou a sociální exkluzí (Abrahamson 2001) CHUDOBA SOCIÁLNÍ EXKLUZE SITUACE Nedostatečné zdroje Blokování schopnosti uplatnit svá práva PŘÍČINY Neuspokojené potřeby Blokování přístupu k institucím sociální integrace PERSPEKTIVA Statické podmínky Dynamický proces STRATIFIKACE Vertikální (hierarchicky uspořádané třídy) Horizontální (insiders x outsiders) POLITIKA Sociální transfery Sociální služby

Hlavní příčiny sociálního vyloučení 3 teoretické proudy: A) individuální vlastnosti jedince (chování, morální hodnoty) B) instituce a společenský systém (ustupování od sociálního státu, ekonomická globalizace, změna hodnot) C) diskriminace určitých skupin, problémy s implementací práva, vytváření nových právních norem Toušek: Vnitřní – individuální (apatie, ztráta prac. návyků, neschopnost hospodařit s penězi, orientace na přítomnost…) Vnější – strukturální (trh práce, bytová a sociální politika, diskriminace…)

Roviny sociálního vyloučení Individuální (věk, pohlaví, etnická příslušnost, postižení, handicapy, zdraví, preference, očekávání, hodnoty) Rodinné prostředí (partnerské vztahy, děti, vyživovací povinnost…) Komunitní prostředí, obec (bezprostřední sociální a fyzické okolí, školy, zařízení zdravotnické a sociální péče)

Regionální prostředí (místní trh práce, dopravní možnosti) Národní úroveň (kulturní vlivy, systém sociálního zabezpečení, legislativní rámec) Globální úroveň (mezinárodní trh, globalizace, mezinárodní migrace, změny klimatu…)

Marginalizace, underclass, kultura chudoby

Marginalizace Vytlačování na okraj společnosti Marginální skupiny nemají přiměřený vliv, nezastávají významnější postavení a jsou sociálně a hospodářsky slabší Systémy sociálního pojištění a zabezpečení NEDOSTATEK PARTICIPACE tam, kde je očekávána Např. marginalizace na trhu práce – dlouhodobá nezaměstnanost, opakovaná nezaměstnanost, podzaměstnanost, nejistota na pracovním trhu (sekundární trh práce)

Underclass Znevýhodněná skupina na dně společenského žebříčku Závislost na sociálních dávkách, rozpad rodiny, výrazně nižší životní úroveň, často menšiny Termín 80.l. 20. st., USA Ch. Murray – vinen systém sociálních dávek W. J. Wilson – změna charakteru ekonomiky Chybějí pozitivní modely sociálních rolí, šíří se dysfunkční chování

Ekonomický pohled Nemá přístup k trhu práce Třídní pohled – pracovní síla, která není hodna vykořisťování Wright: „Americká střední třída touží, aby tito lidé jednoduše zmizeli“

Prostorový pohled Důraz na prostorové umístění – specifické části města Obyčejně ne-bílá populace města, nízké vzdělání, špatně placená práce nebo nezaměstnanost Demoralizováni rasismem a sociální resistencí společnosti, ztráta perspektivy

Důraz na chování Lawrence Mead - ne jen chudí, ale také s odlišným chováním, „dysfunkční“ Závislost na sociálních dávkách, na drogách, bývalí psychiatričtí pacienti I mezi nimi „deserving poor“ – pracující chudí Ken Auletta – neasimilovaní Američané Pasivní Nepřátelští Podvodníci Traumatizovaní alkoholici, bezdomovci, …

Kultura chudoby Oscar Lewis (1968) Návod na život, soubor řešení problémů Specifické vzorce chování - adaptivní funkce Slumy a vyloučené lokality Utvářena ve vztahu k hodnotám dominantní třídy Subkultura západní společnosti – REPRODUKCE

Nesezdaná soužití, domácnosti vedené ženou, nezaměstnanost, nízké příjmy, závislost na sociálních dávkách Rezignace, alkoholismus, lichva, gamblerství Nedůležitá historie i budoucnost Politická i společenská neaktivita Absence pocitu sounáležitosti Aktuální situace v daném čase a místě

Sociální inkluze/začleňování Propojena s kohezivní společností 3 dimenze: Politická - stát Ekonomická - trh Občanská – občanská společnost Rovnost příležitostí, rovnost přístupu ke službám a potřebám Exkluze z jednoho systému může znamenat inkluzi do jiného ZPŮSOB, JAK DOSÁHNOUT KOHEZE A SOUDRŽNOSTI

Cílem Začlenění marginalizovaných do centra společnosti Dosažení sociálního smíru Vývoj po 2. světové válce: od inkluzivní společnosti poválečných desetiletí k sociálnímu vyloučení v postmoderně