Arabská říše.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Arabská říše … vznik a vývoj.
Arabská expanze Rozpad arabské říše
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Arabská říše stol. Rothbauerová Jana.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Arabové a jejich výboje
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Raný středověk 5. – 11. století
Islám Arabové.
KŘESŤANSTVÍ.
Vyhnání Arabů z Pyrenejského poloostrova
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Islám Arabové.
VY_32_INOVACE_06-03 Arabská říše
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Islám Arabská říše.
Středověká kultura Románský sloh
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Rozšíření Islámu v dnešní době
Franská říše
Franská říše 7. ročník.
Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná. 980 – 1037 n. l. Středověký perský učenec, filozof, přírodovědec, lékař Otec moderní medicíny Měl velký vliv.
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
kaligrafie architektura vitráže arabesky Ká´ba v Mekce představuje počátek islámské architektury je pokračování předislámské architektury Po smrti Muhammada.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
EU peníze středním školám
ISLÁM.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Název školy: Základní škola Městec Králové
Křesťanství a středověká Evropa
Slované 7. ročník.
ISLÁM a islámská expanze
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabská říše.
"první významný stát ve středověku"
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Arabská říše

Důležitá jména a pojmy Muhammad Mekka Islám Korán hidžra šíité a sunnité džihád kálifové

Arabská říše UMÁJJOVCI (661-750) - Damašek 711 Tárik 732 - bitva u Poitiers ABBÁSOVCI (750-1258) – Bagdád Hárún ar-Rašíd (763-809) Córdobský chalífát na Pyrenejském poloostrově 9. století – rozpad říše na chalífáty 11. století - reconquista na Pyrenej. poloostrově Hárún ar-Rašíd (arabsky هارون الرشيد‎‎, Hárún Spravedlivý (doslova: Správně vedený); 17. března 763 Rajj, Írán – 24. března 809 Tús nebo Sánábád, Írán) byl bagdádskýchalífa, náboženský a politický vůdce vládnoucí muslimské rodiny Abbásovců. Jeho ohromující bohatství a počet manželek z něho učinily legendu v Pohádkách tisíce a jedné noci. Okolo roku 800 udržoval diplomatické styky se dvorem Karla Velikého a v roce 801 poslal tomuto franskému králi neobvyklý dar – slona, který zemřel roku 810 v Cáchách. Období Hárúnovy vlády (786–809) se vyznačuje vědeckou, náboženskou a kulturní prosperitou. Kromě jiného založil knihovnu Dům moudrosti.

Kultura Obchodníci učenci karavany do Asie, Afriky, Evropy; učenci znali kompas, střelný prach i papír (z Číny); zbytky starověké (řecké) vzdělanosti si zčásti osvojili, ale také ji zachovali a dále rozvíjeli. matematika - indické číslice (1,2,3,4,5,…) astronomie, zeměpis, filozofie (překládali Aristotela) lékařství (uskutečňovali i smělé operace).  Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná, - pseudonym Avicenna. Do Evropy se výsledky arabské vědy dostaly přes Cordóbský chalífát. Arabové obohatili středověkou západní kulturu mešity s minarety - s lomenými oblouky a arabeskami na stěnách. Pohádky tisíce a jedné noci. ve velkých městech zakládali vysoké školy, daleko dříve nežli v Evropě.