Základní škola, Hradec Králové Název školy: Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor: Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_19_16B_Soustava trávicí - funkce Téma: Přírodopis savců a člověka Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4 .00/21.2575 Název projektu: EU peníze školám
Anotace Materiál je určen k seznámení s významem a funkcí trávicí soustavy člověka. Očekávaný výstup: Žák vysvětlí, jakou funkci plní trávicí soustava. Bude znát hlavní složky potravy a bude umět vysvětlit, co je to trávení. Bude vědět, jaký význam mají jednotlivé složky potravy pro lidský organismus. Datum tvorby: 5. 3. 2013 Ověřeno ve výuce: 8. 3. 2013
Soustava trávicí Funkce
V učebnice na straně 66 vyhledej odpovědi na následující otázky: 1. Co pro svoji činnost potřebuje každá buňka našeho těla? Energii a stavební látky. 2. Jaké důležité látky potrava obsahuje? Živiny, vodu, minerální látky, vitaminy. 3. Co zajišťuje trávicí soustava? Trávení živin a vstřebávání látek. 4. Jakým typem látek je tvořena potrava savců? Organické látky.
Složky potravy Živiny Voda Minerální látky Vitaminy stavba buněk tuky cukry bílkoviny zdroj energie Voda součást všech tělních tekutin Minerální látky činnost a stavba těla Vitaminy ovlivňují a urychlují děje v buňkách
Zkus vysvětlit, co je to trávení! = zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla Cukry, tuky a bílkoviny jsou při trávení rozkládány na základní stavební složky.
tuky cukry bílkoviny mastné kyseliny fruktóza glycerol glukóza Obr. 1 tuky cukry mastné kyseliny fruktóza bílkoviny glycerol glukóza aminokoyseliny Obr. 2
Bílkoviny Tuky Cukry aminokyseliny mastné kyseliny, glycerol enzymy Bílkoviny aminokyseliny enzymy Tuky mastné kyseliny, glycerol enzymy Cukry fruktóza, glukóza
Zápis do sešitu: Funkce T. S.: trávení živin a vstřebávání látek živina = látka, sloužící ke stavbě buněk a výrobě energii - další složky potravy: voda, minerální látky, vitaminy při trávení jsou živiny štěpeny na základní složky: bílkoviny na aminokyseliny složité cukry na fruktózu a glukózu tuky na mastné kyseliny a glycerol živiny jsou štěpeny enzymy (chemické látky) trávení je řízeno hormony a nervovou soustavou bez ovlivňování naší vůlí
Zdroje obrázků: Obr. 1: RIZZI, Len. Wikipedia.org [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NCI_Visuals_Food_Hamburger.jpg Obr. 2: RUIZ, Mariana. Wikipedia.org [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg