Základní škola, Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
„EU peníze středním školám“
Další přírodní látky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_04_03A_Okres a kraje ČR Téma:Zeměpis České.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_20_16C_Játra, slinivka břišní Téma: Biologie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_14_16B_Kostra končetin Téma:Přírodopis savců.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_19_15B_Plody Téma: Přírodopis pro 7. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_08_15A_Charles Darwin Téma: Přírodopis pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Chemické složení živých organismů
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Trávicí soustava tercie.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Základní škola, Hradec Králové
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Základní škola, Hradec Králové Název školy: Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor: Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_19_16B_Soustava trávicí - funkce Téma: Přírodopis savců a člověka Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4 .00/21.2575 Název projektu: EU peníze školám

Anotace Materiál je určen k seznámení s významem a funkcí trávicí soustavy člověka. Očekávaný výstup: Žák vysvětlí, jakou funkci plní trávicí soustava. Bude znát hlavní složky potravy a bude umět vysvětlit, co je to trávení. Bude vědět, jaký význam mají jednotlivé složky potravy pro lidský organismus. Datum tvorby: 5. 3. 2013 Ověřeno ve výuce: 8. 3. 2013

Soustava trávicí Funkce

V učebnice na straně 66 vyhledej odpovědi na následující otázky: 1. Co pro svoji činnost potřebuje každá buňka našeho těla? Energii a stavební látky. 2. Jaké důležité látky potrava obsahuje? Živiny, vodu, minerální látky, vitaminy. 3. Co zajišťuje trávicí soustava? Trávení živin a vstřebávání látek. 4. Jakým typem látek je tvořena potrava savců? Organické látky.

Složky potravy Živiny Voda Minerální látky Vitaminy stavba buněk tuky cukry bílkoviny zdroj energie Voda součást všech tělních tekutin Minerální látky činnost a stavba těla Vitaminy ovlivňují a urychlují děje v buňkách

Zkus vysvětlit, co je to trávení! = zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla Cukry, tuky a bílkoviny jsou při trávení rozkládány na základní stavební složky.

tuky cukry bílkoviny mastné kyseliny fruktóza glycerol glukóza Obr. 1 tuky cukry mastné kyseliny fruktóza bílkoviny glycerol glukóza aminokoyseliny Obr. 2

Bílkoviny Tuky Cukry aminokyseliny mastné kyseliny, glycerol enzymy Bílkoviny aminokyseliny enzymy Tuky mastné kyseliny, glycerol enzymy Cukry fruktóza, glukóza

Zápis do sešitu: Funkce T. S.: trávení živin a vstřebávání látek živina = látka, sloužící ke stavbě buněk a výrobě energii - další složky potravy: voda, minerální látky, vitaminy při trávení jsou živiny štěpeny na základní složky: bílkoviny na aminokyseliny složité cukry na fruktózu a glukózu tuky na mastné kyseliny a glycerol živiny jsou štěpeny enzymy (chemické látky) trávení je řízeno hormony a nervovou soustavou bez ovlivňování naší vůlí

Zdroje obrázků: Obr. 1: RIZZI, Len. Wikipedia.org [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NCI_Visuals_Food_Hamburger.jpg Obr. 2: RUIZ, Mariana. Wikipedia.org [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg