Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Kariérové poradenství
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Reforma financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec, 15. dubna 2015.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Kariérní systém a reforma financování Jaroslav Fidrmuc MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Formy individuálních vzdělávacích strategií pro žáky
Informovaný souhlas Pracovní setkání pracovníků školních poradenských pracovišť a Zpracovala: PhDr. Hana Plucarová.
MAP – Místní akční plán ORP RK
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Základní východiska zachování pojmu „speciální vzdělávací potřeby“
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Jak zacházet s Doporučením ve škole
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Porada obecní školství říjen 2017
PHmax ve středním vzdělávání
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Seminář PPP Brno informace ze setkání VP 5/2018 Brno – město, Brno - venkov květen 2018.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Analýza implementace společného vzdělávání –
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
INKLUZE Z POHLEDU PPP konference „Jak se daří inkluzi v MSK“ Ostrava
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Pracovní setkání středních škol
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Financování asistenta pedagoga ve speciálním školství – přehled změn
Transkript prezentace:

Připravované změny legislativní změny související s revizí („realitou”) společného vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Malá Strana, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz

Omezení zneužívání práva na poradenskou pomoc V současné situaci mají zákonní zástupci žáků možnost získat doporučení na PO v (několika) různých ŠPZ a doporučení o potřebách žáka se mohou lišit, a to i v závislosti na vůli zákonných zástupců. Žádoucí stav by měl být charakterizován spíše efektivní poradenskou službou, kdy nároky (žáků a zákonných zástupců) na vyšetření budou omezené na jedno ŠPZ s možností případného využití revizního pracoviště .

Racionalizace systému podpor – pomůcek Poradenské využití současné podoby vyhlášky č. 27/2016 Sb. přineslo řadu poznatků o tom, kde není současná nabídka optimální z hlediska zajištění rovných příležitostí dětí, žáků a studentů. Z toho důvodu je navrženo doplnění některých položek, případně je doplněna úprava finančních částek, jestliže se jeví současně nastavené hodnoty NFN jako příliš vysoké nebo naopak nízké.

Dále bude zavedena podmíněná normovaná finanční náročnost omezující duplicitní nakupování pomůcek v případech, kdy škola již potřebné pomůcky k dispozici má. Pomůcky s nejnižší finanční hodnotou (do 500,-Kč) budou ze seznamu odstraněny a školami financovány z ONIV.

Snížení administrativní zátěže spojené s poskytováním PO PLPP a IVP nebudou nadále součástí vyhlášky, ale budou řešeny metodickým doporučením, postupy budou projednány i s ČŠI s ohledem na jednotné metodické vedení škol a ŠPZ. Potřebnost IVP u žáků s LMP vzdělávaných podle minimálních upravených výstupů bude vždy konzultována se ŠPZ a s učiteli, protože u všech potřebný není.

Přizpůsobení doby poskytování PO a termínů rediagnostik potřebám praxe Vyjádření o potřebě nové diagnostiky nejpozději jeden rok po první diagnostice je limitem, který je opodstatněný z důvodu potvrzení či upřesnění prvotního doporučení. Změny termínů dalších rediagnostik žáků se SVP budou přizpůsobovat potřebám konkrétního žáka, rovněž i vzdělávacím etapám většiny těchto žáků. Praxe ukázala, že není nutné limitovat platnost doporučení vždy na dva roky.

Zrušení jednodruhovosti škol, nikoliv tříd ani skupin Pro praxi je opodstatněnou změnou vypustit v odstavci slovo „škola“. Vzdělávání žáků se stejným druhem zdravotního postižení v jedné třídě, skupině, je v jejich nejlepším vzdělávacím zájmu. Jednodruhovost škol je však obtížné respektovat v oblastech s nižší populací, kdy vzdálenost jednotlivých škol zřízených podle § 16 odst. 9 způsobuje obtížnou situaci v dostupnosti těchto škol pro žáky se SVP je náročné nejen časově, ale i fyzicky a sociálně (odloučenost od rodiny aj.).

Podmíněná finanční normovaná náročnost (PNFN) Cílem zavedení tohoto postupu je zajistit účelnost vynaložených prostředků státního rozpočtu na společné vzdělávání při zachování optimální kvality vzdělávacích podmínek žáků se SVP a naplňování stanovených podpůrných opatření. PNFN personální podpory asistenta pedagoga zajistí jeho využití v souladu s aktuálními personálními podmínkami školy/třídy, odpovědnost za kvalitu poskytovaného vzdělávání v souladu s účelným a hospodárným využíváním finančních prostředků se ze ŠPZ přesouvá i na ředitele škol/školských zařízení. PNFN doporučovaných pomůcek odstraní duplicitu v jejich doporučování a pořizování školami tam, kde již škola má v rámci stávajících materiálních podmínek k dispozici.

K odstranění nyní nesystémového § 18 o podpoře AP (pro sociálně znevýhodněné žáky, nad rámec systémové podpory formou PO) dochází z důvodu ukončení přechodného období pro rediagnostiky žáků se SVP k 31. 8. 2018. AP budou financováni z prostředků státního rozpočtu jako PO nebo šablon zjednodušeného vykazování OP VVV.