Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
18. Deformace pevného tělesa
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Fyzika Účinky síly.
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _644 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Deformační účinky síly
Elektronická učebnice - II
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
f – sekunda yveta ančincová
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Síly a jejich vlastnosti přehled učiva Přehled základních znalostí o síle v učivu 7. ročníku Jsou zde doplněny otázky k procvičování (na konci prezentace)
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_04.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Čas čas je fyzikální veličina, kterou značíme t
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Tlak – výpočty příkladů
Tlaková síla, tlak..
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V těchto případech má síla na těleso deformační účinky. Sílu, která na tělesa při deformaci působí, nazýváme tlaková síla . Na následujícím příkladě ukážeme, že míra deformace nezávisí jen na tlakové síle.

Stojíme-li v zimě na horách na čerstvě napadeném sněhu, boříme se více v lyžařských botách nebo na lyžích? Obr.1 – foto autor Obr.2 – foto autor Deformační účinky jsou závislé také na velikosti plochy, na kterou tlaková síla působí.

Zavedeme novou fyzikální veličinu tlak: tlak značíme písmenem p jednotka tlaku se nazývá pascal, značka Pa často se používají jednotky větší než pascal 1 hPa = 100 Pa 1 kPa = 1000 Pa 1 MPa = 1 000 000 Pa

tlak vypočítáme podle vzorce p = F : S F je působící tlaková síla S je obsah plochy, na kterou síla kolmo působí. Když chceme dosáhnout velké deformace, snažíme se, aby tlak byl co největší, a tedy plocha co nejmenší. Proto brousíme nože, sekery a podobné nástroje, k šití používáme ostré jehly, zatloukáme ostré hřebíky.

Když naopak chceme, aby deformace byla co nejmenší, snažíme se, aby plocha byla co největší. Proto mají nákladní auta více kol než osobní, velmi těžká vozidla mají místo kol pásy. Tím se snažíme zabránit ničení vozovek či boření do půdy.