Jazykové skupiny (rodiny)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Advertisements

Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rozdělení jazyků.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.1
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Charakteristika češtiny
OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil. OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil.
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
SLOVANÉ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.10
Indoevropská jazyková skupina
Po stopách slovanských jazyků
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
OBYVATELSTVO EVROPY 718 milionů obyvatel.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
OBYVATELSTVO EVROPY 700 milionů obyvatel.
Zvuková stránka jazyka
Národnosti Jazyky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EVROPA Obyvatelstvo. EVROPA Obyvatelstvo Základní údaje 730 mil. obyvatel (2005) 11 % světové populace 10 mil. km2 73 obyv./km2 - nejvíc na světě.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
INDOEVROPSKÁ RODINA indické íránské arménština germánské románské
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Obyvatelstvo EVROPY.
Obyvatelstvo a sídla.
Vývoj českého pravopisu
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obecné výklady o českém jazyce
SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Světové jazyky. Na světě dnes existuje kolem jazyků Pouze maximálně 7000 je považováno za samostatné U většiny je obtížné určit hranici mezi jazykem.
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
Obecné výklady o jazyce 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Příbuznost jazyků: Slovanské jazyky Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_05 Název materiálu Čeština.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Postavení českého jazyka mezi evropskými
SKUPINY JAZYKŮ Jazyky se dají rozdělit podle příbuznosti do tak zvaných rodin. Ty se dále dělí na větvě. Větve tvoří podobné jazyky, které byly původně.
Vznik slovanského písma a jeho vývoj
Seznámení se s hláskami a jejich dělení
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
Evropa – socioekonomická sféra
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Struktura jazyka.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_DELENI_HLASEK Název materiálu:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Strom jazyků slovanských
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY 32 INOVACE 361.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,2,4_50
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Obecné poučení o jazyce
Transkript prezentace:

Jazykové skupiny (rodiny) indoevropská ugrofinská – maďarština finština, estonština aj. altajská( turkotatarské, mongolské aj.) korejština, japonština, čínština austroasijská (vietnamština) jazyky africké, semitohamitské (hebrejština, aramejština, arabština), jazyky kavkazské

Indoevropské jazyky indické íránské řečtina albánština a arménština italické (latina),románské keltské germánské baltské slovanské

Slovanské jazyky společný základ – praslovanština Skupiny slovanských jazyků: a) západoslovanské – čeština, slovenština, polština, lužická srbština b) východoslovanské – ruština, běloruština, ukrajinština c) jihoslovanské – slovinština, srbochorvatština, makedonština, bulharština

Dvojí písmo latinka - latinské písmo (Češi, Slováci, Poláci, Chorvaté aj.) azbuka - z cyrilice (Rusové, Bělorusové, Ukrajinci, Bulhaři, Makedonci, Srbové aj.)

Odpověz na otázky Do které podskupiny slovanských jazyků patří český jazyk? Jakými hlavními jazyky se mluví ve státech, jenž sousedí s ČR? Jaký typ písma čeština užívá? Jaká máme diakritická znaménka? Vyjmenuj (vypiš) písmena s diakritickými znaménky.

klíč západoslovanská podskupina němčina, polština, slovenština latinka Háček, čárka, kroužek : á, č, ď, é, ě, í, ň, ó, ř, š, ť, ú, ů, ý, ž,(i, j)

Najdi a oprav v textu nepravdivé údaje Čeština je východoslovanský jazyk, nejvíce příbuzný s polštinou, slovenštinou a lužickou srbštinou. Patří tedy do rodiny jazyků ugrofinských. Český jazyk má 8 pádů a 2 časy. K písemnému záznamu používá upravenou cyrilici, doplněnou o znaky s diakritikou. Čeština používá spřežku ch, která je považována za samostatné písmeno mezi g a j.

klíč Čeština je západoslovanský jazyk, nejvíce příbuzný s polštinou, slovenštinou a lužickou srbštinou. Patří tedy do rodiny jazyků indoevropských. Český jazyk má 7 pádů a 3 časy. K písemnému záznamu používá upravenou latinku, doplněnou o znaky s diakritikou. Čeština používá spřežku ch, která je považována za samostatné písmeno stojící v abecedě mezi h a j.

zdroje KOLEKTIV AUTORŮ. Cvičebnice českého jazyka: Co byste měli znát ze základní školy. Brno: DIDAKTIS, 2007. ISBN 978-807358-084-1. MARIE SOCHROVÁ. Český jazyk v kostce. 1996. vyd. Praha: Fragment, 1996. ISBN 08-089-8380-72000