Nenewtonovské kapaliny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura a vlastnosti kapalin
Advertisements

Newtonovské a nenewtonovské kapaliny
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Potrubí a potrubní sítě
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Digitální učební materiál
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Skupenství látek a vnitřní energie
8. Hydrostatika.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
19. Struktura a vlastnosti kapalin
Vnější páry mikrotubulů Středový pár Dyneinová raménka
ODPOROVÁ SÍLA …a související jevy.
Michal Růčka, Helena Valouchová
Laminární proudění pod drobnohledem
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_375 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _658 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Elektrické vlastnosti látek
Pascalův zákon a jeho užití
Rubensova trubice.
NENEWTONOVSKÉ KAPALINY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Pohyb bičíky a fyzikální zvláštnosti života v mikrosvětě
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Obsah prezentace Zdroj zvuku Experiment Skutečná vodní harmonika Ukázka 2.
Měření rychlosti světla Foucaultovou metodou
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Tribologie hydraulického systému
Metody měření rychlosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Zkoumání turbulentního proudění v závislosti na viskozitě kapaliny
METODY ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ
Reálná kapalina, obtékání těles
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Pohyb bičíky a fyzikální zvláštnosti života v mikrosvětě Vladimír Hampl.
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Laminární proudění reálné kapaliny tlaková síla: síla vnitřního tření: parabolický rychlostní profil Objemový průtok potrubím Q Hagen-Poiseuillův zákon.
Svalová soustava VY_32_INOVACE_06-03 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Gravitační a tíhová síla
Přípravný kurz Jan Zeman
Proudění kapalin a plynů
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Vibrační reproduktor zvukem budoucnosti?
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
Gravitační a tíhová síla
Měření rychlosti zvuku
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mlžná komora Garant: Viktor Löffelmann
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_15-02
PRVOUKA 3. Popiš tělo houby PŘIŘAĎ ČÍSLO TŘEŇ 1.TŘEŇ 2.PLODNICE 3.PODHOUBÍ 4.KLOBOUK.
Elektrické vlastnosti látek
Páry, kapaliny a pevné látky
Transkript prezentace:

Nenewtonovské kapaliny Viktor -Brada -Šohájek Hynek Walner

Osnova Viskozita Rozdělení kapalin Oobleck Experiment Závěr

Viskozita Newtonův zákon Charakterizuje vnitřní tření, je způsobena přitažlivými silami mezi částicemi v kapalině. Newtonův zákon τ-vnitřní tření η-viskozita

Rozdělení kapalin

Bingham plastic

Rozdělení kapalin

Pseudoplastická tekutina

Rozdělení kapalin

Dilatační kapalina

Oobleck Výroba Princip Popis experimentu

Závěr Rekapitulace Zdroje http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity , http://en.wikipedia.org/wiki/Couette_flow, http://en.wikipedia.org/wiki/Shear_thickening , Cheremisihoff, Nicholas P., ed. (1988), Encyclopedia of Fluid Mechanics: Rheology and Non-Newtonian Flows, 7, Houston, Texas: Gulf Publishing Company http://mech2262.drupalgardens.com/content/oobleck-dilatant-fluid

Poděkování Vojtěchu Svobodovi, který nám byl velmi nápomocen Spolubydlícímu, který musel vydržet a uklidit nepořádek Sousedovi, který nevědomky poskytl reproduktory Vám za pozornost