PLATYHELMINTHES (PLOŠTĚNCI) CATENULIDA RHABDITOPHORA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristika hub  Tvoří samostatnou říši – přechod mezi rostlinnou a živočišnou říší  Mají odlišný způsob života, výživy, rozmnožování  Ve srovnání.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Sladkovodní a mořské ryby Pětilístek: ryby
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_12_Ryby,
Řasy zařazení do systému organismů celková charakteristika ekologie.
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
pokrývá tělo dospělý – 1,2 až 1,85 m 2  12% hmotnosti těla (4 - 4,5 kg) tloušťka - 0,5 - 4 mm barva kůže – velmi variabilní Kůže.
Pouště a polopouště.
KMEN: ŽAHAVCI (CNIDARIA) Biologie, 3. ročník, Zoologie.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
ŽAHAVCI CHARAKTERISTIKA -vodní živočichové -žijí převážně v mořích -žahavé bunky SLADKOVODNÍ: NEZMAR HNĚDÝ.
KUDLANKY (MANTODEA)
VY_32_INOVACE_06- Kachna divoká Přírodověda - 5. ročník
Ploštěnci – Plathelminthes 1
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hlavonožci (třída měkkýšů).
než začnete prohlížet prezentaci ...
Život tajemného mořského slimáka
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Kmen kroužkovci.
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Výstup: VY_52_INOVACE_PŘ.7.01
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
OSTNOKOŽCI 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210231
Název projektu: Moderní škola
HMYZ STAVBA TĚLA.
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Název školy: Základní škola Městec Králové
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Prvoci – jednobuněční živočichové
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Charakteristika, celkový vzhled
Obratlovci -HLODAVCI-
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
PLOŠTICE.
VY_52_INOVACE_57_Vodní mnohobuněčné organizmy- učební text
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
1. 1.
KOSATKA Viktorie Dvorská
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

PLATYHELMINTHES (PLOŠTĚNCI) CATENULIDA RHABDITOPHORA Tělo bilaterální, dorzoventrálně zploštělé, volně žijící i parazitičtí živočichové s dobře vytvořenou hlavou. Mezi ektodermální pokožkou a entodermálním, slepě zakončeným střevem, mají třetí zárodečnou vrstvu buněk - mesoderm. Mezoderm - zde má ještě nejjednodušší charakter parenchymu (silně vakuolizované, tenkostěnné a velké buňky) – mesenchym. Mezibuněčné prostory v mesenchymu vytvářejí komplex tekutinou naplněných nepravidelných dutinek, tvořící nejjednodušší typ tělní dutiny - schizocoel. V mesenchymu vnitřní orgány, Schizocoel má funkci hydrostatické kostry.

Charakteristika, celkový vzhled Pokožka (epidermis) je u volně žijících tvořena řasinkovým epitelem z mnohobičíkatých buněk. Tento epitel slouží k pohybu. Rhabditophora: v pokožce nebo mezenchymu vytvářeny rhabdity (bobtnají ve slizovitou vrstvu) - obranná reakce, ochrana před vyschnutím, znehybnění kořisti. Řasinkový pokožkový epitel obsahuje kromě toho také normální žláznaté (hlenové) buňky.

Pohyb Pohybují se po podkladu pomocí kmitání brv a vylučováním hlenu. Mají kožněsvalový vak, který umožňuje obvykle pouze změnu tvaru těla, ale někdy také lezení pomocí postupujících svalových stahů na spodní straně těla nebo plavou pomocí vlnění okrajů těla. K pohybu ve volné vodě slouží také vířivý epitel, zejména u malých druhů. Některé druhy mají také příchytný orgán na spodní straně přední části těla, kterým se jedinec přichytí k podkladu a přitáhne distální část těla (Dendrocoelum lacteum).

Potrava většinou jsou dravci, (potrava: červi, korýši) nebo jsou detritivorní potravu nalepí na vrstvu hlenu vzniklou nabobtnáním rhabditů nebo velké druhy mohou potravu uchopit vychlípitelným hltanem (Dugesia), nebo i za pomoci příchytného orgánu (Dendrocoelum lacteum) Mesostoma ehrenbergii a další druhy vystřelují z kaudální části provazce hlenu, kt. obalují kořist zástupci rod Microstomum se živí nezmary

Dýchání dýchají celým povrchem těla a částečně střevní stěnou některé druhy, např. rodu Dalyella mají v parenchymu symbiotické zelené řasy, produkující kyslík, který je pohlcován okolními tkáněmi rovnostřevné ploštěnky jsou po urč. dobu schopny přežít i v anaerobních podmínkách

Rozmnožování a vývoj Catenulida Množí se paratomicky. Rhabditophora U některých druhů je známo rozmnožování: jen pohlavní (např. Polycelis nigra, Dendrocoelum lacteum), nebo jen nepohlavní (Dugesia tigrina), nebo pohlavní i nepohlavní (např. Crenobia alpina).

Rozmnožování a vývoj Rhabditophora Pohlavní Většinou hermafrodité s procesem výměny samčích pohlavních buněk mezi dvěma jedinci (pomocí svalnatého penisu). Některé druhy tvoří spermatofory. Při kopulaci jsou jedinci k sobě přivráceni ventrální stranou. Druh Mesostoma ehrenbergii kopuluje zavěšen na slizovém vláknu. Oplozená vajíčka - letní nebo trvalá Tzv. letní v. jsou u některých druhů ukládána do až 3-4 mm velkých chitinosních kokonů, někdy sedících na stopce (např. Dugesia gonocephala). Obsahují obvykle 3 – 15 vajíček a stovky žloutkových buněk (u třídy Neoophora). Mladé ploštěnky se líhnou po několika týdnech a přezimují.

Rozmnožování a vývoj Některé druhy produkují trvalá vajíčka, u kterých je líhnutí prodlouženo a mohou přezimovat, snáší též zmrznutí a vyschnutí. Uvolňují se buď pohlavními vývody nebo až po uhynutí jedince a rozrušení jeho tkání. Vývoj je u sladkovodních druhů přímý.

Rozmnožování a vývoj Nepohlavní rozmnožování architomické a paratomické dělení jedinci vzniklí dělením (zoidi) zůstávají navzájem spojení a dále se dělí, vznikají tak řetězce až 16 jedinců. U mnohých ploštěnek je zachována výrazná schopnost regenerace.

Rozšíření Ploštěnky obývají nejrůznější vodní biotopy: periodické tůně rybníky jezera vody tekoucí od horských bystřin až po nížinné toky brakické vody vody podzemní Jsou citlivými indikátory znečištění.

Platyhelminthes Zástupci CATENULIDA RHABDITOPHORA Macrostomorpha Neoophora Řád: Neorhabdocoela (rovnostřevní) Řád: Tricladida (trojvětevní)

Zástupci CATENULIDA Čeleď: Catenulidae Jednoduchý hltan přechází v rovné váčkovité střevo. Patří do něj drobné sladkovodní druhy. Catenulidae Catenula lemnae (řetěznatka okřehková) žije kosmopoliticky v drobných stojatých vodách. Množí se pouze paratomicky a vytváří tak řetězce zoidů dlouhé až 5 mm. Stenostomum rovněž ze stojatých vod, vytváří paratomií obdobné řetězce. Má také schopnost encystace Čeleď: Dalyellidae Castrella vernalis - uváděna např. z tůní na Pohansku (soutok Moravy a Dyje

Mají jednoduchý hltan a trubicovité střevo. Čeleď: Macrostomidae RHABDITOPHORA Podkmen zahrnuje podstatnou část živočichů označovaných jako “ploštěnky”.Vytvářejí v pokožkových buňkách tyčinkovité inkluze (rhabdoidy). Macrostomorpha Mají jednoduchý hltan a trubicovité střevo. Čeleď: Macrostomidae Zástupci rodu Macrostomum - do 1 - 3 mm, v tůních i v brakické vodě, množí se jen pohlavně. Čeleď: Microstomidae Microstomum lineare (maloústka podlouhlá) je několik milimetrů dlouhá, v tůních a brakické vodě, množí se pouze paratomickým dělením - řetízky zoidů dlouhé až 1,5 cm. Může požírat nezmary, jejichž žahavé buňky projdou bez porušení střevní stěnou, obalí se parenchymatickými buňkami a jsou jako t.zv. kleptoknidy transportovány do pokožky ploštěnky. Zde se při kontaktu aktivují a slouží tak druhotně k lovu kořisti i obraně.

RHABDITOPHORA Neoophora Vajíčka obsahují málo žloutku, proto obklopena vitelocyty (vyživovací buňky. Řád: Neorhabdocoela (rovnostřevní) Hltan rovnostřevných ploštěnek je savý a váčkovitý (pharynx bulbosus), střevo je nevětvené, trubicovité. Mesostoma ehrenbergi (středoústka průhledná) je asi 1,5 cm velká, žije v tůních i periodických, kosmopolit. Dalyellia viridis asi 5 mm velká vřetenovitého tvaru. Je zeleně zbarvená symbiotickými řasami rodu Chlorella, které jsou v jejím mesenchymu. V jarních periodických tůních. .

Řád: Tricladida (trojvětevní) Střevo vytváří tři výrazné větve. Vychlipitelný hltan (pharynx plicatus), umístěný ve středu spodní strany těla, je cylindrického tvaru. V naší fauně se vyskytuje asi 19 druhů sladkovodních trojvětevných ploštěnek Čeleď: Dugesiidae Dugesia gonocephala (ploštěnka potoční) je černošedě zbarvená, na trojúhlé přídi má jeden pár očí. Dorůstá do délky asi 3 cm. Žije v pstruhovém a lipanovém pásmu toků Evropy, v severní Africe a západní Asii.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Dugesiidae Dugesia lugubris (ploštěnka kalužní) zbarvení monotóně tmavé - hnědé až černé, z dorzální i ventrální strany. na trojúhlé přídi má jeden pár očí. Dorůstá do délky asi 3 cm. Žije ve strouhách, tůňkách.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Dugesiidae Dugesia polychroa (ploštěnka říční) zbarvení obvykle odstíny hnědé. Žije v klidnějších úsecích toků i ve vodách stojatých, pod kameny nebo na vegetaci. Preferuje úživnější vody a vyšší teploty.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Dugesiidae Dugesia tigrina (ploštěnka americká) zbarvení - dorsální strana: šedé s hnědými skvrnami, ventrálně světlejší. Introdukovaný druh, žije většinou v umělých biotopech (akvaria, sedimentační nádrže), ale i v řekách.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Dendrocoelidae Dendrocoelum lacteum (ploštěnka mléčná) má na přídi čtyři nevýrazné laloky a 1 pár očí. Tělo je asi 2,5 cm dlouhé, bělavě průsvitné. Hojný druh. Žije v eutrofních vodách, často s Asellus aquaticus - obdobné nároky. Nížinné toky (řeky, potoky, strouhy) Evropy, severní Afriky a Malé Asie.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Dendrocoelidae Dendrocoelum album - periodické tůně jižní Moravy Dendrocoelum mrazeki - v podzemních vodách

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Planariidae Crenobia alpina (ploštěnka horská) šedě zbarvená, na přídi má dva růžkovité smyslové laloky a 1 pár očí. Dorůstá do 1,5 cm. Žije v horských potocích Evropy a Malé Asie. V nižších polohách v pramenech. Stenotermní druh s teplotním optimem 6 - 8oC.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Planariidae Planaria torva (ploštěnka tmavá) na hřbetní straně hnědě až černě zbarvená, na břišní straně světlejší. Dorůstá do 2 cm. Žije v úživnějších, pomalu tekoucích i stojatých vodách, pod kameny nebo na roslinách, preferuje litorál.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Planariidae Polycelis nigra (ploštěnka černá) má zaoblenou příď s mnoha očky v řadě u předního okraje. Je černě (tmavě hnědě) zbarvená na hřbetní i břišní straně. Dorůstá asi do 1 cm. Poměrně hojný druh nižších poloh. Žije v úživnějších, pomalu tekoucích i stojatých vodách, pod kameny nebo na rostlinách.

Řád: Tricladida (trojvětevní) Čeleď: Planariidae Phagocata vitta (ploštěnka útlá) dorůstá max. 12 mm, bíle zbarvená. Žije v podzemních vodách, v pramenech (i v nižších polohách) v chladných potocích a i ve stojatých vodách. Množí se téměř výhradně dělením.