HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Horniny přeměněné.
Advertisements

Přeměněné horniny.
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
4.B Vodnaté oxidy; 5.Uhličitany Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Anotace Tento materiál je součástí tematického celku, který odpovídá ŠVP předmětu Materiály 3. ročníku oboru E/01 Tesařské práce. Slouží pro výuku.
 sloučeniny oxidu křemičitého (SiO 2 ).  největší třída nerostů  nejdůležitější součástí zemské kůry.  hojné a rozšířené, především jako součásti hornin.
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
PETROLOGIE Věda o horninách. Horniny Jsou anorganické nestejnorodé přírodniny, které jsou složené z nerostů. Př: žula = křemen + živec + slída.
ZÁKLADY GEOLOGIE Zlatý list 2017.
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
HORNINY A NEROSTY.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Polodrahokamy a Drahokamy
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_10_Kocůrková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Horniny přeměněné - metamorfované
VY_32_INOVACE_
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Změny skupenství látky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Senzory pro EZS.
Člověk a jeho svět 4. ročník
KŘEMIČITANY I. (po výkladu si zapiš do sešitu)
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní společenstva – skály a hory
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Pedosféra = půdní obal země.
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Poznávačka minerály.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Autor: Andrea Kolářová
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Usazené horniny = sedimenty
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Neživá příroda - vzduch
Škola:. Základní škola Kladruby
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
HORNINY Rastislav Švec.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ORGANOGENNÍ USAZENINY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Pedologie = půdoznalství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

HORNINY PŘEMĚNĚNÉ

Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu prostředí, kterým jsou horniny v zemské kůře vystaveny. Stavba hornin se přizpůsobuje novým podmínkám, které jsou odlišné od podmínek, za kterých vznikaly. Výsledný stupeň přeměny závisí na délce působení a velikosti těchto činitelů. Od magmatických procesů je přeměna odlišná tím, že horninový materiál zůstává v průběhu metamorfózy v pevném stavu (nevzniká magma). Při metamorfóze horniny vznikají nové, metamorfní minerály.

Příklady přeměněných hornin: Fylit: Fylit je metamorfovaná hornina, která vznikla částečnou přeměnou jílových usazených hornin, především břidlice. Je složen z chloritu, živce, křemene a tmavé slídy, je jemně zrnitý. Dobře se štípe, proto se využívá jako střešní krytina.

Svor: Je složen ze zřetelných šupin světlé slídy a hrubších zrn křemene, je druhem krystalické břidlice. Vzniká silnou metamorfózou, nejčastěji jílovitých sedimentů. Svor se skládá ze slídy, křemene, granátu, kyanitu či turmalínu. Vyskytuje se běžně v horách Českého masívu, např. v Hrubém Jeseníku.

Rula: Ruly vzniklé z vyvřelin se nazývají ortoruly, ruly vzniklé metamorfózou sedimentů jsou pararuly. Je silně pravděpodobné, že rula tvoří velký podíl z hlubší části kontinentální kůry. Ruly se vyznačují rovnoběžnou stavbou (břidličnatostí). Zrno mají ruly jemné až hrubé. Jedna z nejhrubších rul je např. rula vyskytující se na Liberecku, tzv. ještědská rula. Barva je světle šedá, šedá, tmavošedá, žlutavá, hnědá až červenavá. Podstatnou součástí ruly je křemen, slída (muskovit, biotit) a živec (ortoklas, plagioklasy).

ortorula pararula

Ruly tvoří u nás rozsáhlá tělesa v oblastech krystalinik (Šumava, Orlické hory, Českomoravská vrchovina aj.) Pevné, nezvětralé ruly se místně používají jako stavební kámen. Rula však snadno zvětrává, proto jako stavební materiál není příliš vhodná. Přesto se zejména pro svou dekorativnost ve stavebnictví používá na schody a chodníky nebo jako štěrk. Mramor: Mramor je hornina, která obsahuje více než 95 % kalcitu. Přimíšeny mohou být jílové hmoty, různé nerosty (grafit, limonit, hematit aj.) i organické látky, které původně bílý mramor zabarvují. V širším slova smyslu se slovem mramor označuje každý vápenec, který se dá leštit.

Mramor vzniká přeměnou (metamorfózou) vápenců Mramor vzniká přeměnou (metamorfózou) vápenců. Vlivem vysokého tlaku a teploty v zemské kůře došlo k překrystalování kalcitu původní horniny - většinou organogenního vápence. Proto v mramoru nenajdeme schránky živočichů nebo rostlin. Jako materiál na stavby slouží mramor i v současnosti. Díky své rozmanité struktuře a barevnosti se používá k dekorativním účelům. Z důvodu vysoké ceny originálu je často napodobován. Na podlahy není příliš vhodný, protože je málo odolný proti otěru. Nařezaný na kostky se mramor používá při dláždění chodníků. Jemný mramorový prach se používá jako brusivo v brusných pastách, plnidlo při výrobě křídového papíru.

Pantheon

Použité odkazy: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:NorvRo.jpg&filetimestamp=20080314194145& http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2006_01_21_Ath%C3%A8nes_Parth%C3%A9non.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Capitoline_Aphrodite_Louvre_Ma_571.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MarbleUSGOV.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Metamorfovan%C3%A1_hornina http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PhylliteUSGOV.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fylite-micro.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Svor,_hornina.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Augen-gneiss-2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ortogneis.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mineraly.sk_-_pararula.jpg