Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Charakteristika lidského pohybu
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Obecné aspekty vývoje (ale i jednotlivých subvývojů) Organismus člověka  složitě integrovaný systém bio-psycho-socio-spirituální reciproční vztah.
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Principy a zákonitosti motorického vývoje
Přednáška č. 2 Teoretický základ tělesného pohybu
© Tom Vespa Témata otázek ke zkoušce Antropomotorika - vývoj, metody (pozorování, experiment, rozhovor, dotazník, testování) Motorické předpoklady pohybu.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Rozdíly mezi osobnostmi
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
Schopnosti Pavel Šuranský.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Třídy lidských pohybů Prototypové Fundamentální Dovednostní
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Řízení sportovního tréninku
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
ZÁKLADY DIDAKTIKY SPORTOVNÍCH HER OSP
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
GENETIKA.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Zákony vývoje.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
jen pro vnitřní potřebu
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
Socializace Kejřová.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Období lidského života
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
Základní pojmy speciální pedagogiky
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Technika kraul – činnost horních končetin Lekce č. 6
Transkript prezentace:

Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Oblasti lidské motoriky Základní motorika Pracovní motorika Sportovní motorika Bojová motorika Umělecká motorika

Tělesná cvičení – strukturální stránka Cyklická – běh, chůze, jízda na kole Acyklická – hod míčkem, výmyk Kombinovaná – chytání a házení v míčových hrách

Tělesná cvičení – procesuální stránka Úzce spjata s motorickým učením Předpoklady: - motorické schopnosti a dovednosti - společenské prostředí - docilita - motivace - osobnost učitele, trenéra

Fylogeneze motoriky Motorika moderního člověka se vyvinula na základě dědičnosti – jsou v ní zakódovány základy motoriky přímých předků člověka Zápis v genotypu může být uskutečněn jen skrze praktickou činnost nezbytnost pohybového aparátu Zejména primáti, zejména během posledních 1 milionu let Souvislost s ad 3 –nezbytnost poh.aparátu Pohybový aparát ovlivňován rozvinutím mozku a mozek zpětně ovlivňován rozvojem motoriky Souvisí s činnostmi které člověk dělá – v posledních několika stoletích se motorika rozvíjí překotně aniž bychom si to uvědomovali Kytara – rozvoj motoriky – mé děti budou mít vyvinutou jemnou motoriku více Co si myslíte o křížení genotypů? Může se činnost jedince projevit na genotypu jeho potomků? Nebo jde jen o přírodní výběr….

Společenský a pracovní vývin lidské motoriky Sběratel plodů Lovec . Člověk řídící stroje Pastýř, rolník, řemeslník Herec, muzikant, bojovník, sochař, atd.…. Motorika v hrách, gymnastice, sportech, atd.

Typické znaky lidské motoriky Bipedální chůze Odlišení funkce horních a dolních končetin Přesné a snadné uchopování Stranová preference Množina dovednostních pohybů Spojení motoriky a řeči

Teorie o vlivu dědičnosti a prostředí V průběhu vývoje jedince se vliv genetického působení postupně mění Větší determinovanost u jedinců, kteří jsou v některých vlastnostech extrémní Obrázky na straně 14 - čelikovský

Teorie o vlivu dědičnosti a prostředí Fylogeneticky starší funkce jsou geneticky více ovlivněny než funkce fylogeneticky mladší Např. schopnosti versus jemná motorika Vnější prostředí ovlivňuje fenotyp ale neprojeví se obvykle na potomstvu. Příklad trénink – ovlivňuje fenotyp, neprojeví se na potomstvu Genetický byl prokázán na rychlostních, silových a některých vytrvalostních činností, u fyziologických ukazatelů ovlivňujících tyto činnosti, rychlost reakce Vliv tréninku (vnějšího prostředí) není u všech stejný – málo lze tréninkem ovlivnit rychlost, explozivní, celkovou vytrvalost

Vývojové zákonitosti Zákon celistvosti a jednoty organismu Zákon nezvratnosti a neopakovatelnosti Diferenciace a specializace Zákon nerovnoměrnosti Zákon jednoty organismu a prostředí Zákon asynchronie

Vývojové principy Princip kefalokaudální Princip centrálně periferního trendu

Pojmy Růst – kvantitativní diference (nabírání váhy, výšky) Vývoj – zahrnuje i kvalitativní aspekt změn (osobnostní rysy, charakter, apod.) Rozvoj – záměrné způsobené změny (rozvoj motorických schopností)