Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XIV/VIII_1_15_Pivo Šablona číslo: XIV/VIII Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Ing. Lenka Nováková, Ing. Miluše Janišová
Anotace Materiál seznamuje žáky s problematikou výroby a obchodního sortimentu piva. Autor Ing. Lenka Nováková Klíčová slova Rmutování, sladina, mladina, chmel, slad Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Zbožíznalství
Pivo
Historie a zajímavosti Pivo vařili Babylóňané před 7 - 8 tisíci lety Pivo je staroslověnské slovo, které označovalo - nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější Kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj Považujeme jej za jeden z českých symbolů
Suroviny pro výrobu piva Ječmen - slad Spodní voda Chmel Pivovarnické kvasinky
Výroba Sladování- výrova sladu (klíčení ječmene –škrob – cukr ) Sušení – (chuťové látky) Rmutování – šrotování sladu, přidání vody, zahřátí(sladina) Vaření piva – výroba mladiny (chmel) Kvašení – mladé pivo (kvasinky) Dodatečné kvašení a zrání – 2-4 měsíce (aroma a CO2 ) Stáčení
Kvašení – mladé pivo (kvasinky Dodatečné kvašení a zrání – 2-4 měsíce (aroma a CO2 ) Filtrace – různé druhy (nefiltrované pivo) Stáčení
Druhy piva Podle kvasný procesů: (svrchní, spodní) Podle suroviny: (ječmen, pšenice , podíl chmele ) Podle barvy: (světlé, tmavé, polotmavé – řezané) Podle extraktu : (light, výčepní, ležák, speciální)
Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Nováková Peter Anderle, Helmuth Schwarz, Zbožíznalství, vydání 2: Nakladatelství SNTL Praha http://ekonomika.idnes.cz/specialni-priloha.aspx?y=test%2ftest- dnes-pivni-pena.htm