NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Autor: Mgr. Ilona Nováková
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Počátky českého státu 4.ročník
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Dějepis Raný středověk 2.
Česká románská kultura
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Počátky českého státu první Přemyslovci.
První přemyslovští králové
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz Český stát raného středověku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-19 Šablona: III/2 Inovace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Boleslav II. Pobožný a jeho synové každý obrázek je označen internetovou adresou a slouží při výuce žáků 4. tříd Základní školy.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Počátky českého státu v stol.
Český stát za prvních Přemyslovců
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Počátky českého státu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vláda přemyslovských knížat
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Za vlády přemyslovských králů 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název vzdělávacího materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Život za vlády prvních Přemyslovců
Přehled významných panovníků
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK: 4. DATUM: 29.1.2012 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUMč.7_PŘEMYSLOVSKÁ KNÍŽATA ČÍSLO MATERIÁLU: 7 JMÉNO AUTORA: Mgr. Marta Suchomelová Metodický list / anotace: -Prezentaci lze využít v hodinách vlastivědy ve 4.ročníku při výuce dějepisné části, kde se žáci seznamují s významnými etapami českých dějin. -V této prezentaci se žáci mohou poznat nejvýznamnější panovníky z rodu Přemyslovců, kteří vládli v 10.-12.století. Seznámí se stručně s jejich životem a důležitými činy, které ovlivnily české dějiny. Žáci zařadí vládu jednotlivých knížat na časovou osu. Mohou vyhledávat další informace v encyklopediích nebo na hypertextovém odkazu Přemyslovské knížectví, Boleslav I., Boleslav II..Oldřich a Břetislav. Na závěr prezentace žáci odpoví na několik otázek, které jsou zaměřené na opakování informací. Prezentaci lze využít na opakování učiva.

PŘEMYSLOVSKÁ KNÍŽATA

• Přemyslovské knížectví mělo od počátku 10.století centrum v Praze • velkého rozmachu dosáhlo zejména za vlády Boleslava I., Boleslava II., Břetislava I., Soběslava I. a Vladislava II.

MODEL PRAŽSKÉHO HRADU (model odpovídající podobě asi kolem r MODEL PRAŽSKÉHO HRADU (model odpovídající podobě asi kolem r.1000) -první kamenné stavby: kostel Panny Marie rotunda sv. Víta bazilika sv. Jiří s klášterem knížecí palác

Kníže Boleslav II. (vládl v letech 972-999) Kníže Boleslav I. (vládl v letech 935-972) -po smrti bratra Václava se stal knížetem -rozšířil české knížectví -dal razit nejstarší české mince- stříbrné denáry denár Boleslava I. Kníže Boleslav II. (vládl v letech 972-999) -nejvýznamnější panovník 10.století, sjednotil celé Čechy -založil pražské arcibiskupství -dal vyvraždit rod Slavníkovců, který ohrožoval jednotu českého knížectví denár Boleslava II.

Sv. Vojtěch. - byl pražským biskupem. - pocházel z rodu Slavníkovců Sv. Vojtěch - byl pražským biskupem - pocházel z rodu Slavníkovců - přežil vyvraždění rodu, protože nebyl v Čechách - opustil úřad biskupa - byl zabit při šíření křesťanství mezi pohany v Prusku - byl prohlášen za svatého SV. VOJTĚCH SOUSOŠÍ NA KARLOVĚ MOSTĚ

Kníže Oldřich -vládl 1012-1033 -syn Boleslava II Kníže Oldřich -vládl 1012-1033 -syn Boleslava II. -za ženu si vzal dívku Boženu -měl syna Břetislava -k Čechám natrvalo připojil Moravu -setkal se s poustevníkem Prokopem -založil Sázavský klášter, kde se konaly bohoslužby ve slovanském jazyce ILUSTRACE Z DALIMILOVY KRONIKY

KNÍŽE OLDŘICH A POUSTEVNÍK PROKOP SETKÁNÍ KNÍŽETE OLDŘICHA S BOŽENOU

-za vlády otce Oldřicha spravoval Moravu, na její obranu Kníže Břetislav -za vlády otce Oldřicha spravoval Moravu, na její obranu stavěl strážní hrady -svou budoucí ženu Jitku unesl z kláštera -měl 5 synů -vydal stařešinský zákon- pražským knížetem se stane vždy nejstarší člen přemyslovského rodu -vládl v letech 1033-1055 ILUSTRACE Z DALIMILOVY KRONIKY

KNÍŽE JAROMÍR PŘEDÁVÁ VLÁDU SVÉMU SYNOVCI BŘETISLAVOVI

Kníže Vratislav II. (vládl v letech 1061-1092) -syn knížete Břetislava -získal pro svou osobu královský titul (v roce 1085) -zřídil nové biskupství se sídlem v Olomouci KORUNOVACE VRATISLAVA II. KORUNOVAČNÍ DENÁR

Kníže Vladislav II. (vládl v letech 1140-1173) -pro svou osobu získal královský titul za spojenectví s německým králem, pomohl mu v dobývání severní Itálie (1158) VLADISLAV II. PŘI VOJENSKÉM TAŽENÍ DO ITÁLIE

Život v 10.-12.století •složení společnosti: -kníže – vlastnil veškerou půdu, přiděloval ji členům své družiny a církvi, pobíral daně od obyvatel -šlechta – vznikala ze členů knížecí družiny -církev – starala se o duchovní život lidí a rozvoj vzdělanosti (školy při kostelech a klášterech, písařské dílny) -další obyvatelé: rolníci, obchodníci, řemeslníci •hospodářství: -osídlovala se nová území -pěstovalo se obilí, hrách, len, konopí, řepa, chmel, ovoce, víno, zelenina, -choval se skot, ovce a prasata

•kultura: -vznikaly první knihy opisováním v klášterech -první český kronikář byl Kosmas byl děkanem u sv. Víta na Pražském hradě napsal Kroniku českou (psána latinsky)

-kamenné stavby v románském slohu: rotundy, kláštery, kostely domy polodřevěné nebo kamenné ROTUNDA SV. JIŘÍ NA ŘÍPU

OPAKOVÁNÍ 1) Jak se nazývaly nejstarší české mince? stříbrné denáry 2) Kdo dal razit nejstarší české mince? kníže Boleslav I. 3) Jak se jmenoval biskup z rodu Slavníkovců? biskup Vojtěch 4) S kým se setkal kníže Oldřich v lese při lovu? setkal se s poustevníkem Prokopem 5) Který kníže unesl svou budoucí ženu z kláštera? kníže Břetislav 6) Kdo získal pro svou osobu královský titul? Vratislav II. a Vladislav II.

Použité zdroje BLASCHKA, A. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cesk%C3%BD_st%C3%A1t_v_X._stolet%C3%AD_za_Boleslava_I._a_II.jpg ARIBAU. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maqueta_del_castell_de_praga.JPG KÄNSTERLE. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: http:/commons.wikimedia.org/wiki/File:Boleslav-I-Bohemian.jpg ANONYMOUS. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boleslav1_denar.jpg <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boles%C5%82aw_II_Pobo%C5%BCny.jpg ACOMA. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denar_Boleslav2_1.jpg ZP,DILIGENT. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charles_Bridge_St_Albert.jpg UNKNOW. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dalimil-Oldrich.jpg LIEBSCHER, Adolf. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_Kn%C3%AD%C5%BEe_Old%C5%99ich_a_Bo%C5%BEena.jpg MATHAUSER, Josef. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_Kn%C3%AD%C5%BEe_Old%C5%99ich_se_setk%C3%A1v%C3%A1_s_poustevn%C3%ADkem_Prokopem.jpg MAŇAS, Michal. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dalimilova_kronika_Bretislav_unasi_Jitku.jpg <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_oslepen%C3%BD_kn%C3%AD%C5%BEe_Jarom%C3%ADr_ustupuje_synovci_B%C5%99etislavovi.jpg

MATHAUSER, Josef. wikipedia [online]. [cit. 3. 5. 2012] MATHAUSER, Josef. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josef_Mathauser_-_Opat_Bo%C5%BEet%C4%9Bch_d%C3%A1v%C3%A1_korunu_kr%C3%A1li_Vratislavovi.jpg ACOMA. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KorunovacnidenarVratislavaII.jpg MATHAUSEF, Josef. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adda1.jpg JEDUDEK. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pluh_-_dobov%C3%A1_kresba_z_konce_12._stolet%C3%AD.jpg UNKNOW. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kosmas.jpg COSMAS OF PRAGUE. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cosmas-Chronica_Boemorum.jpg BORAK, Matt. wikipedia [online]. [cit. 3.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotunde-of-St.-George-at-Rip.jpeg AUGUSTA, Pavel; HONZÁK, František. Naše vlast. 2.vyd. Praha: Slovart, 2003. ISBN 8072094408. s. 85 – 86. ČORNEJ, Pavel. Panovníci českých zemí. 1.vyd. Praha: Fragment, 1992. ISBN 8090107052. s. 11 – 21. SEMOTANOVÁ, Eva. Atlas českých dějin. 1.díl do roku 1618. 1.vyd. Praha: Kartografie Praha, 1998. ISBN 8070115017. s. 22 – 23. MANDELOVÁ, Helena. Dějiny českých zemí v obrazech-Na úsvitu českých dějin. 1.souborné vyd. Praha: Albatros Praha, 2006. ISBN 8000017040. s. 102 – 107.