VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Utváření středověké Evropy
Advertisements

Počátky osídlení našeho území
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
STARÉ NÁRODY EVROPY.
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Mgr. Iva Lulayová. …. tj. tan země, kterou jsem vám častokrát sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem vlhnoucí, a jak sami.
Shrnutí učiva raného středověku
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nejstarší stát ve slovanském prostředí východní Evropy
Kryštof Balajka Vikingové.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Dávní Slované Eliška Rybová.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
Seveřané a vikingové Slované
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
POČÁTKY UHERSKÉHO STÁTU
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
POLITICKÁ MAPA EVROPY.
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Dějepis Raný středověk 2.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Středověk Kyjevská Rus Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0109.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Struktura třetího tématu
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
SLOVANÉ.
Slované.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU …tj. ona země, kterou jsem vám častokrát sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem a.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
EU peníze středním školám
Mimo území bývalé římské říše
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Příchod Slovanů, praotec Čech.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_19
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Slované 7. ročník.
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Kyjevská rus Mgr. Jiří Žilka.
VZNIK POLSKÉHO STÁTU.
Vikingové 9. – 11. století.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Seveřané a vikingové Slované
Rusko a jeho dějiny.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island) Germánští bojovníci = Vikingové (lodě drakary) Obchod a expanze = Irsko, Skotsko, Anglie, rok 1000 severní Amerika, Vznik království a přijetí křesťanství Varjagové = švédští Vikingové Pobaltí a Rusko

O které zemi je řeč? To jest ona, to jest ona země, kterou jsem vám – jak se pamatuji – častokráte sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem a mlékem vlhnoucí, a jak sami pozorujete, podnebím k obývání příjemná. Vody jsou všude hojné a nad obyčej rybnaté. Zde se vám nebude ničeho nedostávati, protože nikdo vám nebude škoditi. Ale když takový, tak krásný a tak veliký kraj jest ve vašich rukou, rozvažte, jaké by bylo vhodné jméno pro tu zemi.“ Ti hned, jako z božího vnuknutí, zvolali: „Poněvadž ty, otče, sloveš Čech…

SLOVANÉ

STÁTNÍ ÚTVARY Východní Evropa = Kyjevská Rus Knížectví, hradiště (Novgorod, Kyjev) a obchodní stezky 882 Varjagové dobyli Novgorod (Rurik) a Kyjev (Oleg) Vladimir Svatý = křesťanství a spojenectví s Byzancí 12. století rozpad

ZÁPADNÍ SLOVANÉ Poláci Měšek I. Piastovec = sňatek s Dobravou (dcera Boleslava I.) a křesťanství Boleslav Chrabrý do r. 1025, krátce ovládl Čechy, ale vyhnán Vznik arcibiskupství v Hnězdně, korunován králem Po jeho smrti boj o moc (český kníže Břetislav) a ve 12. století rozdrobení

Pokuste se propojit… PERUN GOMBÍK POLOZEMNICE SVATOHÁJ SRBOVÉ ÚHOR LES ZASVĚCENÝ BOŽSTVU SLOVANSKÝ NÁROD NEOBDĚLÁVANÁ PŮDA KNOFLÍK SLOVANSKÝ BŮH TYP OBYDLÍ PERUN GOMBÍK POLOZEMNICE SVATOHÁJ SRBOVÉ ÚHOR