Francouzská literatura mezi válkami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová literatura po 1. světové válce
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_14.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
ERNEST HEMINGWAY. ERNEST MILLER HEMINGWAY (21. července 1899 – 2. červenec 1961)21. července červenec1961 ● byl americký spisovatel.americký ● je.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Norman Mailer Norman Mailer 2. světová válka válečné operace v Tichomoří.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Literatura pro děti 2 VY_32_INOVACE_11 Sada 7 Čtení a literární výchova Autor: Dana Doležalová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Marcela Hrdličková, ÚČL FF MU1 Proměny české příběhové prózy ze života dětí a mládeže mezi lety
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období světová.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pohádka.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ústav románských studií
Čísla kolem nás
Člověk a vývoj civilizace
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ROMAIN ROLLAND PETR A LUCIE
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Petra Hůlová (*1979). Petra Hůlová (*1979) Po maturitě na gymnáziu a neúspěšném pokusu studovat Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy studovala.
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
VY_32_INOVACE_5/08_ČLOVĚK A PŘÍRODA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Ekonomika
AUTOR: Kateřina Křížová
Česká poválečná literatura I.
Osudy dobrého vojáka Švejka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Anotace: učivo je určeno žákům 6. ročníku
Středověká literatura
Antoine de Saint Exupèry
Velmi aktivní „Sport Club Ráječko“ a obec Vysočany uspořádaly v sobotu ve Vysočanech závod "Vysočanský triatlon". Skládal se za dvou závodů pro mládež.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Vila Tugendhat v Brně.
AUTOR: Kateřina Křížová
BEAUTY world Pro tebe Renny - bondgirl.
SVĚTOVÉ KULTURNÍ OBLASTI (CIVILIZAČNÍ SFÉRY)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
POČÁTEK 2. SvětovÉ válkY VY_32_INOVACE_53_POČÁTEK 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VZTAH ČLOVĚKA K.
BEAUTY world Pro tebe Renny - bondgirl.
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
BEAUTY world Pro tebe Renny - bondgirl.
MOTÝLI.
ANOTACE Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test. Text je možno promítat na interaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
CURIE- SKLODOWSKÁ VY_32_INOVACE_F01
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Jak představit literárně-historický a kulturní kontext
Transkript prezentace:

Francouzská literatura mezi válkami

Romain Rolland

Romain Rolland Nobelova cena za literaturu 1915 Jan Kryštof – psychologický román Dobrý člověk ještě žije Petr a Lucie

Romain Rolland Petr a Lucie novela se shakespearovským námětem Děj se odehrává mezi 30. lednem a 29. březnem 1918 Novela inspirována bombardováním Paříže Na Velký pátek 1918, mezi oběťmi i několik Rollandových přátel

Petr a Lucie

Anatol France

Anatol France Nobelova cena za literaturu 1921 Aktivní zapojení do politického života (rehabilitace A. Dreyfuse) Ostrov tučňáků – satirický, alegorický román, parodie na francouzské dějiny

Henri Barbusse

Henri Barbusse Oheň – protiválečný román, sugestivní líčení utrpení a hrůz Umírání vojáků v bahnitých zákopech

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry Letec Civilní letec Afrika, Jižní Amerika V době 2. světové války pravděpodobně sestřelen nad Středozemním mořem

Antoine de Saint-Exupéry Malý princ – filozofická pohádka

Malý princ Původně zamýšlena jako dětská knížka, ale čtena dospělými čtenáři Polemika dvou světů – dětský hrdina vidí životní priority zcela jinde než dospělý člověk Podobenství Možná východiska z krize člověka v moderní civilizaci

Malý princ

Malý princ

Další autoři Gabriel Chevallier: Zvonokosy Louis Aragon Henri Charriére: Motýlek

Zdroje obrázků http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1915/ http://divadelniatelier.cz/?page_id=319 http://yan-ny.blog.cz/1112/petr-a-lucie-romain-rolland http://www.rightreading.com/quotations/anatole.htm http://frikarium.blogspot.cz/2010_08_01_archive.html http://www.vrana.cz/princ/venovani.html http://nafilmu.cz/wpcontent/uploads/2013/08/motylek1.jpg