Hlad ve světě Světová potravinová bilance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Advertisements

RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu –embryo 94%, dítě 65%, starý člověk 55% –krev 83%, mozek 75%, kosti 22% –okurek 98%, jablko.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lidská společnost digitálního věku
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ekologická stopa. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Globální problémy lidstva
Základy automatického řízení 1
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rozvojová a humanitární pomoc
Chudoba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Diferencované stravování
31 Základní typy zdravotnických systémů
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Makroekonomie E 7 - otázky.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Globální problémy Sociální problémy.
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Diferencované stravování
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Hlad ve světě Světová potravinová bilance

Problém výživy světového obyvatelstva potravinový problém, je obecně považován za jeden z nejvýznamnějších globálních problémů současnosti Ve své podstatě představuje potravinový problém komplex ekonomických, technologických, sociálních, demografických a politických aspektů výroby, rozdělování, směny a spotřeby potravin Takové působení a vzájemné ovlivňování vytváří napjatost a deficitnost v zásobování obyvatel Země potravinami Tento problém zasahuje svými důsledky existenci a zájmy značné části světové populace a současně jako problém spjatý bezprostředně především se situací v zemích rozvojového světa Ovlivňuje ve stále rostoucí míře politický a ekonomický vývoj tohoto světa a současně i vývoj světových politických a ekonomických vztahů Představuje trvalý zdroj napětí a vážnou hrozbu dalšímu rozvoji současné společnosti, zejména v případě, že by jej lidstvo nedokázalo v nepříliš vzdálené budoucnosti řešit

Definice Hlad = je pocit, který vzniká, když hladina glykogenu v krvi poklesne pod určitou hranici. Organismus ve snaze opět doplnit potřebnou hladinu vykonává proces v podobě přijímání potravy. Řídícím orgánem ovládající hlad je část mozku zvaná hypothalamus. Hladomor = krize při níž lidé hladoví v důsledku nedostatečného příjmu potravy a současně je spojen s prudkým vzrůstem úmrtnosti v důsledku zvýšeného výskytu onemocnění. Probíhá na konkrétním místě v konkrétním čase. Chronický hlad = malá pozornost médií, avšak může zabít více lidí než hladomor, je široce rozšířený a dlouhotrvající. Skrytý hlad = absence některých důležitých látek v potravinách, v některých oblastech lidé jedí jen 1 druh potraviny po celý život. Tato potravina může být energeticky bohatá a člověka nasytí, avšak chybí ji některé pro organismus důležité látky.

Definice podle FAO Podvýživa má celou řadu forem Akutní hlad – stav vzniká nižším kalorickým příjmem než je biologické minimum a po vyčerpání rezerv organismu hrozí smrt hladem, příjem kalorií je nižší než 1800/den, Chronická podvýživa – vzniká trvalým přijímáním nedostatečného množství kalorií ( pod hladinou spotřeby průměrného člověka Země – 2 300 cal/den v roce 1980, 2 700 – v roce 2010), ale nad úrovní biologického minima Dalšími rozhodujícími kritérii pro hodnocení výživy jsou ukazatele kvality – struktury konzumovaných potravin Racionální výživa – charakterizovaná jako zajištění všech potřebných výživných látek v objemu i vzájemném poměru optimálním pro rozvoj každého individua...? Sledovány jsou rozhodující ukazatele vitamíny, stopové prvky a nejpodstatnější je objem konzumovaných bílkovin a jejich podíl na výživě. Nedostatek bílkovin ve výživě vyvolává bílkovinný hlad, jehož odstranění je v současné době největším problémem ve výživě světové populace

Bílkovinný hlad Rozvoj lidského organismu je závislý na dostatečné výživě nejen v kalorickém objemu, ale i přísunu bílkovin, z nichž alespoň část by měla být živočišného původu Denní norma bílkovin na člověka se udává cca 20 gramů Trvalý nedostatek bílkovin vyvolává poruch v rozvoji člověka, zvláště dětí Trvalý nedostatek bílkovin zmenšuje počet mozkových buněk až o 20 % a je příčinou výrazného zaostávání rozvoje kojenců podvyživených oblastí po odstavení a jejich přechodu na normální stravu Výživa je objemem i strukturou nedostatečná , typický jev pro řadu obyvatel rozvojových zemí Situace ve výživě se v souvislosti a vývojem světových cen hlavních potravin, omezováním osevních ploch ve vyspělých zemích i opakovanými neúrodami dále zhoršuje

Podvýživa vývoj v těle matky + 3 roky nedostatek jódu - vážné mentální a fyzické zaostávání vitaminu A slepota a poškození imunitního systému 177 milionů dětí zaostává

Kalorie hranice, stanovená FAO, činí 2703 kcal/os./den. kalorický příjem nižší = chronická podvýživa v afrických zemích 2282 kcal, v Asii 2585 kcal, v Latinské Americe 2689 kcal

Čísla (1) V rozvojových zemích každý pátý člověk trpí chronickou podvýživou, celkově jde o 777 miliónů lidí. Se zbytkem světa pak jde o 815 miliónů takto postižených obyvatel, tedy přes 13 procent celkové populace. Chronická podvýživa kromě smrti způsobuje poškození zraku, apatii, zakrnělý růst. 40 procent všech dětí trpících podvýživou žije v Indii. Indie díky podvýživě přijde ročně o 10 miliard USD z důvodu snížené produktivity práce a na nákladech za zdravotní péči. Téměř 13 miliónů dětí mladších 5 let umírá ročně na nemoci, které jsou přímým i nepřímým důsledkem hladu, žízně a podvýživy. Každý den zemře 24 000 lidí, je to méně, než před deseti lety, kdy zemřelo 35 000 lidí a před 20 lety zemřelo 45 000 lidí. 4 z 5 zemřelých z nedostatku potravy jsou děti ve věku mladších 5-ti let. Každý den umírá hladem 15 000 dětí Zpráva OSN uvádí, že „množství potravin, které městský obyvatel vyhodí do odpadků, obsahuje v průměru tolik kalorií, kolik jeden Asiat nebo Afričan potřebuje na 24 hodin, aby neumřel hlady. Vyspělé země reprezentují 25% světové populace, ale konzumují 3/4 světové produkce potravin. Vyjádřeno pomocí obilného ekvivalentu, čtyři miliardy lidí žijících v rozvojových zemích spotřebovávají asi 250 kg obilnin ročně, zatímco lidí žijící v Evropě a v USA spotřebovávají 450 kg obilovin na hlavu. Nadměrná spotřeba na jedné straně způsobuje nedostatek na straně druhé.

Čísla (2) V rozvojových zemích trpí neustálým hladem zhruba 1,2 miliardy lidí, tedy asi pětina celkové populace světa. Ročně by stačilo vydat pouhých 13 dolarů na osobu, aby byla zajištěna dostatečná minimální výživa podvyživených lidí Za cenu jedné raketové střely by škola plná hladových dětí mohla obědvat každý den po celých pět let. Na indickém subkontinentu žije skoro polovina z celkového počtu hladovějících. Přibližně 40 procent se nachází ve zbytku Asie a v Africe. Latinská Amerika a další části zeměkoule evidují zbývajících asi 10 procent lidí trpících hladem. Hladem nejvíce trpí a nejzranitelnější vůči němu jsou: děti, těhotné a kojící ženy, svobodné matky, staří lidé, bezdomovci, nezaměstnaní, příslušníci menšin, chudina. Chudoba obyvatelstva je hlavní příčinou hladu; 70 procent těchto lidí jsou ženy. Z šestimiliardové populace žije 1,2 miliardy s prostředky nižšími než jeden americký dolar na den. Přes 100 miliónů lidí jsou bezdomovci a 2,5 miliardy obyvatel světa nemá přístup k základním hygienickým prostředkům. Na 900 miliónů osob nezná základní lékařskou péči a 1,2 miliardy nemá možnost používat nezávadnou pitnou vodu. Ve světě je dost potravin na to, aby na každého člověka připadlo 2700 kalorií denně. Minimální dávka pro dospělou osobu je přitom 2703 kalorií, což se nedaří plnit v 54 zemích světa. Většina z nich leží v subsaharské Africe.

Nová data FAO – 2010 – 16.10. Světový den výživy Ve světě trpí hladem – 925 mil. lidí, v roce 1980 – 600 mil.,1996 – 780 mil. 2,5 mld lidí a jejich rodiny , tj. více jak 1/3 celkové populace lidstva, postrádá základní vitamíny a minerály nezbytné pro normální růst a zdravý rozvoj či jako prevence před nemocemi, - 1975 – minimálně polovina lidstva, 1992 – 2,0 mld. lidí Milióny lidí trpí chronickými chorobami, které vyvolala nevyvážená strava, závadná voda i potraviny Do roku 2050 by se měla produkce potravin zvýšit o 70 %, aby bylo možné uživit 9 mld. lidí

Úroveň spotřeby potravin ve vybraných zemích a regionech světa, na 1 osobu za den v kaloriích Svět – 2 782, Afrika – 2 406, Asie – 2 693, Severní Amerika – 3 641, Evropa – 3 208 Nejvíce – USA – 3 699, Řecko – 3 649, Belgie – Luc. – 3 619, Irsko – 3 565 Francie – 3 518, ČR – 3 244, Čína – 2 897 Nejméně – Eritrea – 1 520, Burundi – 1 640, Ethiopie – 1 860, Siera Leone – 1 930, Tanzánie – 1 960, Zambie – 1 930, Středoafrická republika – 1 940,Libérie – 1 940 KLDR – 1 837, Afgánistán – 1 745, Haiti – 1 869, Mongolsko – 1 917, Kambodža – 2 048, Zdroj – www.fao.org./faostat/foodsecurity/

Příčiny (1) Přírodní Vyvolané člověkem změny větru, teplot, srážek sucho je nejčastější krizí nekontrolovatelný počet obyvatelstva v zemích s nepatrnými potravinovými zdroji

Příčiny (2) Vyvolané člověkem přetěžování půdy špatné zemědělské praktiky Zelená revoluce války – vojenské výdaje populační příčiny

Způsoby řešení (1) Krátkodobá Střednědobá Dlouhodobá humanitární pomoc – na krátko, přerozdělování případné snížení dluhů a úroků Střednědobá: odstranění bariér trhu – odstranění bariér – zrušit dotace v Evropě rozvoj infrastruktury půjčky zemědělcům Dlouhodobá: ekonomický rozvoj – zdravotní péče, výživa, vzdělání, osvěta růst zemědělské produkce – technologie, biochemie existence veřejné politiky, rozšiřování sociálních služeb - na venkovech žije mnoho lidí snížení tempa růstu obyvatelstva

Čtyři cesty Ve vyřešení světového potravinového problému 1. snížení tempa růstu světového obyvatelstva 2. spravedlivější a rovnoměrnější rozdělení potravinových výrobků ve světě 3. zvýšení objemu výroby potravin 4. snížení ztrát a racionálnější hospodaření potravinářskými produkty ve všech stadiích výroby, zpracování a spotřeby P. Duvigneued – Ekologická syntéza, Academia, 1988 V.Jeníček – Potraviny pro šest miliard, Svoboda, 1982 V.Jeníček – Zemědělství a soběstačnost ve výrobě potravin, SZN, Praha, 1984

Přehled zemí s nižší energetickou spotřebou potravin na osobu a na den než doporučené minimum , 2350 cal. Situace v letech 1961 - 63

Situace v letech 1972-74

Situace v letech1990-92

Světový summit o výživě v roce 1996 hlavní cíl: odstranit extrémní chudobu a hlad – má být do roku 2015 snížen počet hladovějících na polovinu oproti roku 1990 fondy do zemědělství, na rozvoj venkova generální tajemník OSN - vzdělání, hygiena, rovnost obou pohlaví, udržitelnost životního prostředí, kontrola přenosných chorob velké rozdíly mezi regiony: Latinská Amerika, Karibik, V+JV+J Asie se počet hladovějících výrazně snižuje, avšak v Subsaharské Africe, Z Asie, Oceánie zde se nesnižuje téměř vůbec nebo jen velmi nepatrně.

Prognózy vývoje počet obyvatel – 7,5mld – nedostatek jídla pokles poptávky po zemědělských produktech - z 2,2 % na 1,5% produkce plodin – olejniny, obiloviny nové technologie - vzrůst produktivity, biotechnologie

Zdroje http://www.thehungersite.com/clickToGive/aboutthecause.faces;jsessionid=7FC60AE4F4EA8D9D12D145C1E53FB356.ctgProd03?siteId=1&link=ctg_ths_aboutthecause_from_home_maincolumn http://www.fao.org/newsroom/en/news/2005/107538/index.html http://www.baraka.cz/baraka/Baraka/b_2/b_2_buddhismus_a_ekologie.html http://www.bread.org/ http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/fenomen-hladu/ http://library.thinkquest.org/C002291/high/present/stats.htm www.wikipedie.cz http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=142 www.unicef.cz

Děkuji za pozornost. Přeji krásný den!