Přetlak, podtlak, vakuum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přetlak, podtlak, vakuum
Advertisements

Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí Mechanické vlastnosti plynů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Přetlak, podtlak, vakuum.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Spojené nádoby.
Přetlak, podtlak, vakuum
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
Vypracoval: Tomáš Svrčina
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Využití pacientského simulátoru a simulátorů dýchání v oblasti
Pístové spalovací motory
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
TÁNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Pumpa na tlak Doba prezentace – cca 5 min. Pomocí stisknutí tlačítka OPAKOVAT je možné cyklické opakování děje sledovat libovolně dlouho. Autor © Ivana.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tlak plynu v uzavřené nádobě. Manometr TÉMATICKÝ.
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Blanka Petlánová
Tlak vyvolaný tíhou vzduchu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Skupenství látek.
Atmosféra Země.
Pascalův zákon.
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VLASTNOSTI KAPALIN
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa
Atmosférický tlak a jeho měření.
Mechanika tekutin a tlak
Co nás obklopuje?.
Klimatizace.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Klimatizace.
Zvukové jevy.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Chování tělesa v kapalině
Transkript prezentace:

Přetlak, podtlak, vakuum

Z historie Ve starověku Pumpy k zavlažování Princip injekční stříkačky nasátí vody Vysvětlení tehdejších myslitelů: Příroda má strach z prázdnoty = „horror vacui“

Pokus Ponoř injekční stříkačku do vody a zatáhni píst Voda stoupá do stříkačky – nasáváme ji

Pokus Píst injekční stříkačky stlač do dolní polohy Ucpi otvor a vytahuj píst Musíš působit značnou silou V prostoru pod pístem bude málo molekul

Vývěva Ve vědě a technice se dosahuje vakua vývěvou Pístová vývěva (princip stejný jako injekční stříkačka) Rotační vývěva (ve škole)

Pokus s balónkem Pod zvon vývěvy umístíme méně nafouknutý balónek Spustíme vývěvu I málo nafouknutý nebo nenafouknutý balonek se pod vývěvou nafoukne (pozor – může prasknout!)

Dokonalé vakuum Vytvořit dokonalé vakuum zcela bez molekul – NEMOŽNÉ I v Torricelliho pokusu nad rtutí není dokonalé vakuum (jsou zde molekuly rtuťových par)

Podtlak Jestliže je tlak v nádobě menší než atmosférický – PODTLAK Podtlaku vyvolaném přísavkou využívají i některé ryby a měkkýški Podtlaku využívá gekon při lezení po svislém hladkém podkladu

Využití podtlaku Zařízení: pumpy, vysavač, Činnosti: dýchání, pití zvířat, sání při kojení

Přetlak - pokus Vytáhni píst injekční stříkačky do horní polohy Ucpi otvor a stlačuj píst Stlačíš píst na čtvrtinu? Roste tlak vzduchu - PŘETLAK

Přetlak - využití Zařízení: hustilka, kompresor, ventilátor

Přetlak Pneumatiky, nafukovací haly, nafukovací matrace, spreje, Přetlak se využívá: stříkání barev, kyslíkové nádoby – potápěči, kosmonauti, horolezci, lékaři, tlakové láhve při sváření

Manometr Přístroj k měření přetlaku Trubice, do které se přivádí plyn s přetlakem Trubice se narovnává při zvyšování přetlaku

Zapamatuj a zapiš Podtlak – tlak plynu v nádobě je nižší než atmosférický. Vakuum – nejnižší možný tlak (0 Pa) Přetlak – tlak plynu v nádobě je vyšší než atmosférický

Otázky a úkoly Proč musí kosmonauti pohybující se ve vakuu používat skafandry?

Odpovědi Kosmonautům nestačí dýchací přístroje jako potápěčům – ve vakuu je uvnitř těla velký přetlak (tlak krve je zvýšen o tlak vzduchu, který potřebují k dýchání). Velkou tlakovou silou by se potrhaly vlásečnice, krev by prosakovala přes pokožku.