Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)
Advertisements

Problematika chudoby. Chudoba -stav, kdy nedostatek prostředků neumožňuje jedinci zabezpečovat jeho životní potřeby na přiměřené úrovni.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Sociální politika státu N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0101_CO JE F.G. Téma: CO JE FINANČNÍ GRAMOTNOST Číslo projektu:
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Lidská společnost digitálního věku
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Induktivní statistika
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Socioekonomická situace a chudoba seniorek a seniorů
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
VEŘEJNÉ FINANCE SCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Základní makroekonomické ukazatele
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
31 Základní typy zdravotnických systémů
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Charakteristiky variability
INFLACE.
Simulace socio-ekonomických systémů
Právo sociálního zabezpečení
Chudoba, deprivace, nezaměstnanost v rodinách
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Parametry polohy Modus Medián
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
FSS MUNI, katedra SPSP Kvantitativní výzkum x118 Téma 11: Korelace
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Katedra veřejné ekonomie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Rapid Re-Housing Brno IQ Roma servis.
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Metody sociálního výzkumu 6. blok
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Ing. Mgr. Zuzana Fišerová
Právo sociálního zabezpečení
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
1. Rady pro udílení svátosti smíření
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief)

Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek ...) chudoba je dynamická, mění se v různých fázích života chudoba je relativní (srovnání s jinými => nerovnost) hlavním zájmem sociální ochrany je chudoba vztažená na nízký příjem

Příčiny Chudoby bludný kruh chudoby bludný kruh politické nestability geografická poloha velký růst populace instituce závislost lidí na sociálním systému nezaměstnanost život na dluh

Chudoba Absolutní x relativní Přímá x nepřímá Objektivní x subjektivní Preskriptivní x konsensuální

Absolutní Relativní příjem zajišťující pouhé přežití pro srovnání se používá hranice 1,25 USD na den v paritě kupní síly sem spadá 1,4 miliardy obyvatel Relativní pokud obyvatelé dané země, nejsou schopni dosáhnout minimálního příjmu, který nastaví vláda jako hranici chudoby (například 60 % mediánu disponiblního příjmu – Eurostat)

Měření relativní chudoby - příjmová nerovnost Nerovnost a její měření Nerovnost v ekonomii – měřit se dá pro prakticky každou veličinu – často příjmy, spotřeba, majetek a rovněž vzdělání (případně lidský kapitál) (Amartya SEN: Inequality of what?) Stejně důležité – nerovnost mezi kým – mezi jedinci, skupinami (např. podle vzdělání), národy, pohlavími, etniky atd. (Amartya SEN: Inequality between whom?)

Nejčastější míry nerovnosti: Vedle jednoduchých pohledů na nerovnost – rozdíly, podíly mezi jednotlivci nebo skupinami, průměr, medián Směrodatná odchylka σ Variační koeficient (σ/průměr) GINI kde N ... počet jedinců v populaci yn... příjem n-tého jedince μ ... průměrný příjem v populaci a dále – Theilovy indexy, Atkinson, Robin Hood index atd.

Index Robina Hooda nejdelší absolutní vzdálenost mezi skutečnou Lorenzovou křivkou a Křivkou dokonalého rozdělení jak velkou část důchodu společnosti by bylo třeba redistribuovat od bohatých k chudým, pokud bychom chtěli dosáhnout ve společnosti absolutní rovnosti

Atkinsonův index nerovnosti založen na vypočtu spravedlivého průměrného příjmu, který je definován jako takový přijem na skupinu, který při rovnoměrném rozdělení mezi příjemce, vytvoří stejnou úroveň společenského blahobytu jako současná nerovná distribuce příjmů. ye = spravedlivý průměrný příjem μ je současný průměrný příjem na skupinu Nabývá hodnot <0,1> čím více se bude μ blížit ye, tím nižší bude hodnota indexu a tím nižší bude ochota přerozdělovat příjmy.

ROZPĚTÍ MEZD (poměr D9/D1) PRO VYBRANÉ ZEMĚ

Multidimensional Poverty Index

Chudoba v ČR

Giniho index v ČR Zdroj: Míra přerozdělování příjmů v ČR; Luboš Marek, Michal Vrabec

Dluhová past Situace při které dochází k postupnému zadlužování jednotlivce nebo celé domácnosti Může vést k neschopnosti splácet jednotlivé půjčky a úvěry Důsledkem může být exekuční řízení, případně osobní bankrot Jak se z dluhové pasti dostat? Přestat se zadlužovat Sepsání týdenní (měsíční) bilance

Odstraňování chudoby v ČR – dávky státní sociální podpory Přídavek na dítě Rodičovský příspěvek Příspěvek na bydlení Porodné Pohřebné

Dávky státní sociální podpory v roce 2013

Výdaje na dávky státní sociální podpory v mil. Kč

Dávky v hmotné nouzi Příspěvek na živobytí Doplatek na bydlení Mimořádná okamžitá pomoc