Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Látkové složení lidského těla- prvky
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
KOSTRA 5. ročník.
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Význam výživy ve sportu
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Kosterní soustava.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?

Vypitím lahodného Piva, získáte tyto stopové prvky, minerální látky a vitamíny.

Vápník 50 mg čili 7% denní potřeby. Důležitý pro tvorbu kostí a zubů, zlepšuje pohyb svalstva, napomáhá srážlivosti kve, vyživuje buňky a převádí nervové impulsy.

Fosfor 20 mg čili 2% denní potřeby. Taktéž podporuje tvorbu kostí, podílí se na tvorbě bílkovin.

Hořčík 105 mg čili 49% denní potřeby. Mimo jiné podporuje nervovou (takže se hezky vysereme na Magnesii :-)). Mimo jiné podporuje nervovou a svalovou aktivitu, upravuje tělesnou teplotu a metabolismus tuků.

Draslík 300 mg čili 12% denní potřeby. Je významným regulátorem tělesných tekutin.

Sodík 40 mg čili 5% denní potřeby. Mimo jiné napomáhá při regulaci rovnováhy vody v lidském organismu.

Chloridy 250 mg čili 22% denní potřeby. Mají podobnou funkci jako draslík. Navíc napomáhají vzniku kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která je nezbytná pro dobré trávení.

Vitamín B1 ( Thiamin ) 30 mg čili 3% denní potřeby. Pomáhá odbourávat sacharidy v tkáních. Má také vyznám pro růst, trávení a nervovou aktivitu.

Vitamín B2 ( Riboflavin ) 330 mg čili 21%denní potřeby. Napomáhá uvolňovat energii ze sacharidů a tuků. .

Vitamín B3 6600 mg čili 45% denní potřeby. Podílí se na výživě buněk.

Vitamín B6 ( Pyridoxin ) 400 mg čili 31% denní potřeby. Hraje důležitou roli při metabolismu. Napomáhá správné funkci centrálního nervového systému a červených krvinek.

Kyselina Listová ( Acidum folicum ) 110 mg čili 52% denní potřeby. Jeden ze základních vitamínů, který napomáhá při tvorbě červených krvinek apod. Nedostatek kyseliny listové může vyvolat poruchy zažívacího úsrojí.

Prostým výpočtem zjistíme, Kolik musíme vypít půllitrů piva, Abychom dosáhli 100% DDD. Vápník: 1 litr piva = 7% tj. 28 půllitrů = 100% Ca Fosfor: 2% tj. 100 piv = 100% P Hořčík: 49% tj. 4 piva = 100% Mg Draslík: 12% tj. 16 piv = 100% K Chloridy: 22% tj. 9 piv = 100% chloridů Sodík: 5% tj. 40 piv = 100% Na B1: 3% tj. 66 piv = 100% B1 B2: 21% tj. 10 piv = 100% B2 B3: 45% tj. 4 piva = 100% B3 B6: 31% tj. 6 piv = 100% B6 Kyselina Listová: 52% tj. 4 piva = 100% K.L.

Pokud zprůměrujete počty piv u jednotlivých prvků, tak vychází: 28 + 100 + 4 + 16 + 9 + 40 + 66 + 10 + 4 + 6 + 4 = 287 piv Tento výsledek vydělíme počtem prvků a výjde nám výsledek: 26 půllitrů piva denně

Z toho vyplívá, že pokud chcete žít harmonicky, zdravě a vyváženě…

…musíte chlastat jako svině.