Operační paměť (1) Konstruována pomocí obvodů DRAM s pří-stupovou dobou cca 50 - 80 ns Její jednotlivé buňky jsou uspořádány do matice (např. 1024 x 1024.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jan Hrabal ME4B Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru.
Advertisements

Paměti EEPROM (1) EEPROM – Electrically EPROM
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Binární a číslicové řízení.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Teorie a základní pojmy IRP 2016
Senzory pro EZS.
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Hardware číslicové techniky
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Paměti EEPROM (1) EEPROM – Electrically EPROM
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslicová technika.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Animace silového a ovládacího obvodu
Hardware číslicové techniky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Orbis pictus 21. století Mikropočítač
Řadič Orbis pictus 21. století
Mikroprocesor.
Číslicová technika.
Souběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1.6 Čipová sada chip set.
Stránkování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Paměti počítače, rozdělení
Paměti typu ROM.
Měřící zesilovače.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Technické vybavení počítačů v kostce
Nové trendy v technickém vybavení počítačů
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Základní komponenty počítače
ČAS NA ZEMI.
Hardware Vstupní zařízení Mgr. Jan Vobornik, Masarykova ZŠ.
Paměti EEPROM (1) EEPROM - Electrically EPROM
Elektrické vlastnosti buňky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Elektrické vlastnosti buňky
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
K-mapa: úvod a sestavení
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Union neboli sjednocení Bitová pole
Transkript prezentace:

Operační paměť (1) Konstruována pomocí obvodů DRAM s pří-stupovou dobou cca 50 - 80 ns Její jednotlivé buňky jsou uspořádány do matice (např. 1024 x 1024 bitů): Adresa sloup. Adresový vodič Datový vodič Fyzická adresa Řadič paměti Adresa řádku Operační zesilovač 1 b 28/12/2018

Operační paměť (2) Protože paměťové obvody nemohou mít příliš velký počet vývodů, je nutné, aby adresa řád-ku i sloupce byla předávána po stejné sběrnici Platnost adresy řádku a sloupce na sběrnici je dána (potvrzována) signály: RAS (Row Access Strobe): adresa řádku CAS (Coloumn Access Strobe): adresa sloupce 28/12/2018

Paměti DRAM Vždy nutno nastavit adresu řádku i adresu sloupce RAS CAS Adresa Row Col Row Data Data t1 t2 t3 t4 Vždy nutno nastavit adresu řádku i adresu sloupce Paměti DRAM umožňují přístup s časováním 5-5-5-5 28/12/2018

Paměti FPM DRAM RAS CAS Adresa Row 1 Col 1 Col 2 Col 3 Row 2 Data Data 1 Data 2 Data 3 t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 Adresa řádku je stejná po celou dobu, kdy se provádí přístup k datům z tohoto řádku Paměti FPM DRAM umožňují přístup s časo-váním 5-3-3-3 28/12/2018

Paměti EDO DRAM RAS CAS Adresa Row 1 Col 1 Col 2 Col 3 Row 2 Data Data 1 Data 2 Data 3 t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 Data se stávají neplatnými, až v okamžiku, kdy signál CAS přechází znovu do úrovně log. 0 Paměti EDO DRAM umožňují přístup s časo-váním 5-2-2-2 28/12/2018

Paměti SDRAM Pracují synchronně s procesorem CLK RAS CAS Adresa Row Col 1 Col 2 BA Bank Bank Bank WE Data Data 1 Data 2 t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 Activate Row Nop Nop Read Nop Nop Read Pracují synchronně s procesorem Jsou rozděleny do dvou banků Umožňují přístup s časováním 5-1-1-1 28/12/2018