VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

 HYDROSFÉRA  created by: Wolf & Pipes ®.
Šablony geologie 22. Vznik a stavba země
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Stavba a vznik Země Projevy života
vypracovala: Vendula skalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Litosféra Filip Bordovský.
STAVBA ZEMĚ.
Krajina a krajinná sféra
Krajinná sféra a její části
Hydrosféra oceánská voda
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Dotváření zemského povrchu - voda
Pedosféra.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Lito- sféra Atmo- Hydro- Bio-
Člověk a jeho svět 4. ročník
KRAJINNÁ SFÉRA.
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Vznik pevnin Pohyby pevnin.
Biosféra.
Pří_221_Vesmír_Planeta Země Autor: Mgr. Martina Vaculová
Vznik života na Zemi Planeta Země Postavení Země ve vesmíru
VY_32_INOVACE_01_20_energie Energie může označovat schopnost hmoty (látky nebo pole) konat práci.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Krajina biosféra hydrosféra sociosféra.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Litosféra I – úvod Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Vývoj pevniny a litosférické desky
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Součásti neživé přírody
Název školy: Základní škola T. G
Název vzdělávacího materiálu
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
PLANETA ZEMĚ.
Hydrosféra záliv podmořský svět jezero
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
LITOSFÉRA.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
LITOSFÉRA zemětřesení
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Přírodní složky a oblasti Země
VY_32_INOVACE_
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Hydrosféra – vodní obal země.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ZEMĚPIS 1: PŘÍRODNÍ SFÉRA A ZPZ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
VY_32_INOVACE_08_01_nadmořská výška
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_10_Litosféra
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země

ATMOSFÉRA HYDROSFÉRA BIOSFÉRA LITOSFÉRA PEDOSFÉRA STAVBA ZEMĚ

ROZPAD PANGEY NA DNEŠNÍ KONTINENTY LITOSFÉRA KAMENNÝ OBAL ZEMĚ ROZPAD PANGEY NA DNEŠNÍ KONTINENTY http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pangea_animation_03.gif

PEDOSFÉRA PŮDNÍ OBAL ZEMĚ

HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ

BIOSFÉRA ŽIVÝ OBAL ZEMĚ

ATMOSFÉRA VZDUŠNÝ OBAL ZEMĚ

PEDOSFÉRA LITOSFÉRA ATMOSFÉRA HYDROSFÉRA BIOSFÉRA Co k sobě patří? Vnitřní obal Země. Vzdušný obal Země. Půdní obal Země. Vodní obal Země Živočišný obal Země

Vnitřní obal Země Vzdušný obal Země Půdní obal Země Vodní obal Země Co k sobě patří? Vnitřní obal Země Vzdušný obal Země Půdní obal Země Vodní obal Země Živočišný obal Země umožňuje život na Zemi, zabraňuje silnému ohřátí či ochlazení zemského povrchu (jako neviditelná pokrývka udržuje teplo na Zemi potoky, řeky, rybníky, bažiny, moře, oceány, ledovce, podpovrchová voda, voda v atmosféře rostliny, živočichové, lidé zemětřesení, litosférické desky horniny, nerosty, humus

POPIS Snímky 2 – 7: Stavba Země – vhodné k výkladu látky Snímky 8, 9: Co k sobě patří - nejprve žák spojí správně údaje z levého a pravého sloupce a pak se KONTROLA se provádí kliknutím. Příslušné dvojice se zbarví stejně.

Zdroje: Snímek č. 1: 13. 04. 2011, [cit. 2011-04-13]. Dostupný z WWW: <http://www.eupenizeskolam.cz/uploads/images/loga/loga_celek.png >. http://pubs.usgs.gov/gip/dynamic/graphics/Fig2-5globes.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Pangea_animation_03.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Earth_layers_model.png/599px-Earth_layers_model.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Stagnogley.JPG/768px-Stagnogley.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Black_dirt_in_Black_Dirt_Region.jpg/800px-Black_dirt_in_Black_Dirt_Region.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Top_of_Atmosphere.jpg/800px-Top_of_Atmosphere.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Animal_diversity.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/RaceMugshots.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Diversity_of_plants_image_version_3.png/403px-Diversity_of_plants_image_version_3.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Earth_Eastern_Hemisphere.jpg/600px-Earth_Eastern_Hemisphere.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/Soil_profile.jpg/220px-Soil_profile.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Glacial_iceberg_in_Argentina.jpg/800px-Glacial_iceberg_in_Argentina.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Bluesky2.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Pajkrtová.