RECEPTY na talíři BŮČEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

MINUTKY Z DRŮBEŽE Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: minutky, drůbež, drůbeží maso, před příprava,
PONDĚLÍ Polévka Zeleninový vývar s mušličkami 20,- Kč Polévka Selská polévka 25,- Kč.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y Houbová smaženice Porcí : 4 Doba přípravy : 35 min Použité suroviny: 800 g čerstvých hub | 1 ks cibule | 100.
MINUTKY Z VNITŘNOSTÍ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, vnitřnosti, játra,
Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ČACHOCHBILI (KUŘE NA CIBULCE A RAJČATECH) (Ciala) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
KUTILK (Alan) 02/09/15 | Recept | SýrieSýrie
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
RAJČATOVO-OKURKOVÝ SALÁT S ČERVENOU CIBULKOU (Ciala) 26/01/15 | Recept | GruzieGruzie
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
BRAMBOROVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, bramborové, příprava, šišky, knedlíky.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SVÍČKOVÉ ŘEZY TOURNEDOS Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: svíčkové řezy, tournedos,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
Příprava drůbeže pečením
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
11. – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Treska na konžský způsob
Předběžná příprava drůbeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁKYPY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nákypy, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky Autor:
Příprava pokrmů z hovězího masa
12.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
BE soup 1 BE soup 2 Česnečka s bramborem Dýňový krém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přílohy z brambor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová.
DUM - Digitální Učební Materiál
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KUCHYŇ Ahoj, jmenuji se Adrianka a zvu vás k nám do kuchyně, která je maminčiným i tatínkovým královstvím. Tady mi uvaří pokaždé nějakou dobrotu. Jsou.
Lité těsto.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
9.10. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zadělávání jde o tepelnou úpravu vařením, kdy vaříme všechny suroviny najednou (maso, zelenina, houby) nakrájené na kostky podle druhu pokrmu zahušťujeme.
ŠPAGETYS RAJČATOVOU OMÁČKOU A CUKETOU
Rybolov od udice na talíř
7. – 11. března PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Gruzínský lilkový salát s barevnými paprikami
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup
Potřebný inventář Žák si přinese: ostrý vykosťovací nůž utěrku
Donuty.
Rybářská kuchařka 537 receptů.
Kuchařské repetorium 3. ročník – kuchař
-charakteristika -tepelné úpravy
VY_32_INOVACE_11_GAS_606_Per
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Baba ghanoush (Alan) 09/04/15 | Recept | Sýrie
Cave ktke (Alan) 26/01/15 | Recept | Sýrie
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Erasmus stáž Itálie 2018 cukrář
14.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
21.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
OBRAZOVÝ NÁVOD K PŘÍPRAVĚ
Transkript prezentace:

RECEPTY na talíři BŮČEK

Bůček pečený s nádivkou Velikonoční hlavička Bůčková tlačenka Krtkova kapsa Studený bůček v kořeněné kašičce Střítežské zelí Vepřový záhorácký závitek Katovy bůčkové špalky Vepřový bůček se sladkokyselou nádivkou Zbojnická roláda s mletým masem Pochoutka z bůčku

Bůček pečený s nádivkou Ingredience 4 porce asi 1 kg nepříliš tučného bůčku, sůl, 2 ks pečiva, 30 g rozehřátého tuku, 2 vejce, mléko (nebo pivo), muškátový květ, 100-150 g zmrazeného hrášku s karotkou a kukuřicí, 2 PL nadrobno pokrájené petrželky a pažitky, kmín. Postup Maso očistíme, opláchneme, prořízneme do něj kapsu a vysolíme ji. Pečivo nakrájíme na kostičky a přelijeme je rozehřátým tukem. Vejce rozšleháme s trochou mléka (piva), osolíme a okořeníme, nalijeme na pečivo, promícháme a necháme 10 minut bobtnat. Potom je promícháme se zelenou nádivkou, naplníme maso, otvor sešijeme tlustší nití nebo jej spíchneme jehlami na závitky (zbyla-li nádivka, naplníme ji do alobalové mističky, vytřené tukem). Maso vložíme do tlakového hrnce, osmahneme je, osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a 15–20 minut dusíme. Potom hrnec otevřeme a je-li maso již téměř měkké, přendáme je do pekáčku i se zbylou nádivkou. Pokud zbylo hodně šťávy, vydusíme ji, přelijeme na maso a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme, nitě nebo jehly odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Podáváme je s vařenými bramborami, bramborovou kaší, kompotem. Studené maso je vhodné se zeleninovým nebo bramborovým salátem. Tip: Osobně dělám nádivku s vyšlehaným tuhým sněhem z bílků…je pak nadýchanější.

Velikonoční hlavička Ingredience Postup 10 porcí - 1 kg masa (vepřová plec, uzený bůček, kuřecí maso), sůl, 500 g starších housek, 750 ml masového vývaru, mletý pepř, muškátový oříšek, 6 vajec (zvlášť žloutky a bílky), po 2 lžících nakrájené pažitky a sekané petrželky, tuk na vymazání formy Postup 1. Maso uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Poté je vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Housky rovněž nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým vývarem, promícháme a přidáme k nim nakrájené maso. Troubu předehřejeme na 180 °C. 2. Nádivku osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme pažitku, petrželku a 6 žloutků. Opatrně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do nádivky. Naplníme vymazanou zapékací formu a hlavičku pečeme 40 – 50 min. 3. Pokrm podáváme teplý nebo studený se salátem z čerstvé zeleniny.

Bůčková tlačenka Krtkova kapsa Ingredience 4 porce, 1kg libového bůčku nakrájíme na kostky asi 1x1 cm velké, přidáme 6 celých vajec, 4 lžíce strouhanky, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce vegety, půl lžičky soli, lžička grilovacího koření, pepř Postup Vše dobře promícháme a naplníme touto směsí tlačenkový sáček. Pak zvolna vaříme 2 hodiny asi při 85°C Krtkova kapsa Ingredience 4 porce, 6O - 7O dkg libovějšího bůčku, 1 větší syrový brambor, 10 dkg ementálu, 1/2 rohlíku 1/2 červené kapie 1 menší cibule 1 stroužek česneku 5 dkg mletého masa z bůčku, 2 PL hořčice, sůl, pepř Postup Ve vykostěném a kůže zbaveném bůčku nožem řízneme kapsu a dostatečně celé osolíme. Všechny ostatní ingredience nakrájíme na kostičky, promícháme s mletým bůčkem (může být cokoliv, co je od masa), osolíme, opepříme a naplníme tím kapsu. Umístíme do malého pekáčku nebo kastrólku tak aby obsah kapsy nevytekl (a aby kapsa nepadla můžeme dokola utemovat syrovými brambory a máme hned i přílohu). Podlijeme, strčíme do hodně vyhřáté trouby, pečeme, přeléváme vypečenou šťávou.

Studený bůček v kořeněné kašičce Ještě teplý bůček vykostíme. Ingredience 4 porce, 1000 g bůčku, sůl, 12 strouž ků česneku, 10 kuliček pepře, 5 bobkových listů. Na kašičku:15 rozmačkaných stroužků česneku, kari koření, sůl, mletá sladká paprika, grilovací koření, worchesterová omáčka, tabasco (nemusí být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat. Postup Bůček v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku, kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké – zhruba 45 minut. Ještě teplý bůček vykostíme. Všechny potřeby na kašičku uvedené výše spolu řádně promícháme. V kašičce důkladně ze všech stran namočíme maso a vždy trochu přimáčkneme. Hned zabalíme pevně do alobalu a necháme vychladnout. Teprve zcela chladný obalený bůček dáme i s alobalem dolu do ledničky (ne do mrazáku!) alespoň na tři-čtyři dny vychladit. Pokud chceme, aby nám vydržel k určitému termínu, ( záměrně neochutnáváme – už by nevydržel. Příloha – pečivo, výborná je tmavá bageta, čerstvý chléb – se vším můžeme podávat i jako jednohubky, vynikající je občas zakusovat kysaným nakládaným zelím (ze sáčku).

Střítežské zelí Ingredience Postup 4 porce, 500 g rýže, 2 cibule, 1 PL oleje, grilovací koření ,500 g libovějšího bůčku, 500 g kysaného zelí, olej nebo tuk na vymaštění zapékací misky, 50 g tvrdého nastrouhaného sýra, 4 PL zakysané smetany nebo kečupu. Na ozdobení: 2 PL jemně posekané petrželové natě Postup 1. Rýži přebereme, propláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařenou rýži necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hlubší pánve nalijeme olej, necháme rozehřát. Na něm orestujeme krájenou cibulku. Bůček nakrájíme na kostičky, přidáme ho k cibulce a osmažíme. Nakonec vše podle chuti zaprášíme grilovacím kořením. 2. Zapékací misku vymastíme tukem a klademe do ní střídavě vrstvu zelí, vařené rýže a směsi bůčku. Takto postupujeme do spotřebování všech surovin. Povrch posypeme polovinou strouhaného sýra a zapečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. 3. Hotový pokrm naporcujeme a servírujeme, na talíři střítežské zelí posypeme zbylým sýrem. Podle chuti zalijeme buď kečupem nebo zakysanou smetanou a ozdobíme petrželkou. Návod na vaření rýže v papiňáku: Vypranou rýži dáme do papiňáku, zalijeme vodou asi 1,5 cm nad rýži, osolíme a přidáme lžíci oleje (nebo ochutíme podle své chuti). Začneme vařit. Když začne syčet stáhneme oheň na minimum a počítáme 3 minuty. Potom oheň vypneme a necháme stát, dokud se poklice sama neuvolňuje. Potom rýži promícháme a lehce zakryjeme.

Vepřový záhorácký závitek Ingredience 750g vepřového bůčku, 200g sterilované zelí, 50g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky,sůl, kmín, pepř, česnek Postup Očištěný vepřový bůček bez kůže vykostíme, nakrájíme na plátky, naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Na sádle osmahneme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli a rozkrájenou slaninu, přidáme překrájené a propláchnuté sterilované zelí, osolíme a okořeníme drceným kmínem. Touto vložkou naplníme plátky bůčku, zavineme je, upevníme párátkem a obalíme v mouce. Závitky dáme na vymaštěný pekáček a v troubě zprudka zapečeme. Pak podlijeme vodou a dozlatova upečeme. V průběhu pečení závitky přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Z měkkých závitků odstraníme párátka, rozdělíme je na talíře a přelijeme vypečenou šťávou.

Katovy bůčkové špalky Ingredience Postup 4 porce, 750 g vepřového bůčku (raději libovějšího) nebo krkovičky či plecka, 150-200 g žampiónů, 3-5 lžic rajčatového protlaku, 3-5 stroužky česneku ,2 lžičky sladké mleté papriky, 1 větší cibule, sůl, pepř, kdo má raději pikantnější, přidá menší špetku feferonkového prášku. Postup Bůček (či jiný druh masa – ramínko, plecko), vykostíme, odstraníme křupky a nakrájíme na špalíčky. Osolíme, mírně opepříme, přidáme lisovaný česnek, mletou papriku, na plátky nakrájené oloupané žampióny, na tenké plátky nakrájenou cibuli a případně posypeme mletou (drcenou) sušenou feferonkou. Vše řádně promícháme, rozestřeme na pekáč, podlijeme trochou studené vody a pečeme ve vyhřáté troubě doměkka (zhruba 1–1,5 hodiny). Občas promícháme a případně dolijeme teplou vodu (ale ne moc, maso se bude vypékat). Asi hodinu pečeme pod alobalem (druhým pekáčem), po zbytek času dopékáme v otevřeném pekáči. Dobře se dělá i v remosce. Pokud bychom se rozhodli dělat v papiňáku, cibuli na kostičky nakrájenou osmažíme dozlatova, potom osmažíme maso, zasypeme 2 hrstičkami hladké mouky, opražíme, podléváme vodou, přidáme všechny přílohy a dusíme podle svého zvyku (hlavně nedáváme moc vody, neměli bychom šfávu, ale omáčku). Příloha – pečivo, pokud chceme podávat jako běžné jídlo, tak s brambory nebo rýží, můžeme posypat pažitkou či petrželkou.

Vepřový bůček se sladkokyselou nádivkou Ingredience 4 porce, 1,2 kg vepřového bůčku s kůží, sůl, 4 lží ce světlé sójové omáčky, 5 lžic ananasové šťávy, 1 lžička koření karí, 1 menší ananas, 250 g mletého vepřového masa, 30 g strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce tymiánu, hrubě mletý pepř, 250 ml masového vývaru, 3 snítky tymiánu, 500 g šalotky Postup 1. Maso omyjeme, osušíme a kůži mřížkovitě nařízneme. Do povrchu vetřeme sůl. Na vnitřní straně maso nařízneme a rozložíme do plátu. 2. Rozmícháme sójovou omáčku, ananasovou šťavu a karí. Směsí maso pokapeme a necháme 2 hodiny odležet. 3. Ananas nakrájíme na kostičky. Polovinu rozmixujeme a smícháme s mletým masem, strouhankou, vejci, hořčicí, tymiánem a pepřem. Troubu předehřejeme na 225 °C. 4. Maso naplníme nádivkou, stočíme a převážeme. Dáme do pekáče a podlijeme. Přidáme tymián a pečeme asi 75 min. 5. Asi po 45 min. přidáme oloupané šalotky a kostičky ananasu. Pečeni občas přeléváme šťávou.

Zbojnická roláda s mletým masem Ingredience 4 porce, 1000-1200 g libovějšího bůčku bez kostí a chrupavek, 300-350 g mletého zadního hovězího, 300 g měkkého salámu (např. šunkový, se žampiony). 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička koření do mletých mas nebo grilovacího koření, 2 špetky soli, 1/2 lžičky drceného pepře, 3/4 lžičky mletého kmínu, 1 vejce. Na oblohu při pečení. 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky, na plátky nakrájené i 3 stroužky česneku, na první podlití 1 dl studené vody či vývaru (i z masoxu). Postup Bůček rozkrojíme podélně na polovinu, ale nedořízneme, aby vznikl plát masa, nebo si ho necháme rozříznout hned u řezníka. Z obou stran ho naklepeme, osolíme a okmínujeme. V misce rukama řádně prohněteme mleté maso, na kostičky nakrájený salám, rozetřený česnek se špetíčkou soli, papriku, koření, pepř, sůl (s ní opatrně), při pečení se rozleží a roláda je potom slanější a rozklepnuté vejce. Směs z misky poklademe na pňpravený plát masa, běžně zabalíme, ovážeme provázkem či režnou nití a vložíme do pekáče. Obložíme cibulí a česnekem a podlijeme. Pečeme v troubě nebo remosce 1 a 1/4 až 1,5 hodiny, v polovině pečení krátíme, přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme teplou vodou čí vývarem. Přílohy poléváme vypečenou šťávou i s cibulí a česnekem. Jídlo je pikantnější, zapojíme pivem. Příloha – různě pňpravené brambory (vždy vděčná kaše), rýže, pokud přidáme zelí, můžeme nabídnout houskové, bramborové knedlíky i klouzáky (chlupaté knedlíky).

Pochoutka z bůčku Ingredience Postup 4 porce, 500 g vepřového bůčku, 1 malá cibule, 1 menší kapie, 4 vejce, 4 stroužky česneku, 1 a 1/2 PL hladké mouky, 1 a 1/2 PL strouhanky, 2 PL jemně pokrájeného pórku, 1 PL jemně nasekané petrželky, mletý černý pepř, sůl; Na ozdobení: nakládané cibulky, čerstvá zelenina; Mimo to: sáček na tlačenku; Postup Bůček nakrájíme na malé kousky, k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky rozkrájenou kapii a prolisovaný česnek. Přisypeme hladkou mouku, strouhanku, přidáme vejce, nakrájený pórek a usekanou petrželku či pažitku. Vše podle chuti osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Sáček na tlačenku na jednom konci zavážeme, naplníme ho připravenou směsí a zavážeme i druhý konec. Naplněný sáček vložíme do vroucí vody a na mírném plameni vaříme po dobu asi 80 minut. Uvařenou pochoutku vyndáme a necháme vychladnout. Odstraníme sáček a bůčkovou pochoutku nakrájíme na plátky. Studenou podáváme s nakládanými cibulkami. HARLEJ L.P. 2010