SVĚTOVÉ KULTURNÍ OBLASTI (CIVILIZAČNÍ SFÉRY)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Advertisements

Světové jazyky. Na světě dnes existuje kolem jazyků Pouze maximálně 7000 je považováno za samostatné U většiny je obtížné určit hranici mezi jazykem.
Velká válka geografie Jitka Němčanská Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je.
VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Analýza „mezikontinentální“ letecké přepravy 3. cvičení Katka Nedvědová.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Raně středověké umění zaujímá přibližně dobu mezi 5. a 8. stoletím n. l. Obr. vpravo - pohyb barbarských kmenů, tzv. stěhování národů Po rozpadu Římské.
LIDSKÉ RASY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
INDICKÝ OCEÁN. Mezi oceány je na …….. místě. Rozloha: 74 mil km 2 3. Rozkládá se mezi 4 kontinenty: Afrika, Asie, A……………… a A………………… ustrálie ntarktida.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
KULTURA A JEJÍ PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Život tajemného mořského slimáka
Člověk a vývoj civilizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_17 Název Oblasti Asie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Světová a národní gastronomie
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Téma č. 7. SVĚT KOLEM NÁS.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Buddhismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Lidstvo a jeho dějiny (1) – Časová přímka
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ Rostlinstvo a živočišstvo Autor
Pravěké megalitické stavby
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Světadíly a oceány
Autor: Mgr. Helena Nováková
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_021_Lidová píseň_HV_CUP
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Prozaický literární žánr literatury dokumentární (publicistické) či umělecké (zábavné). Skutečný=pravdivý (srovnej: fiktivní=smyšlený) Cestopis.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-35_ OpakovánÍ Starověká Palestina, INDIE, Čína.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Společnost a její typologie
Světová meziválečná tvorba – německy psaná
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
DĚJEPIS = HISTORIE. DĚJEPIS = HISTORIE HISTORIE je věda, která se zabývá vývojem lidské společnosti (= dějinami) od vzniku člověka až po současnost.
LIDSKÉ RASY.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
ZÁKLADY TECHNICKÉ DOKUMENTACE II.
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Člověk a životní prostředí
OČEKÁVANÝ VÝVOJ LETECKÉHO PRŮMYSLU V ČR A VE SVĚTĚ
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Kolonialismus.
Směry v poválečné architektuře
Transkript prezentace:

SVĚTOVÉ KULTURNÍ OBLASTI (CIVILIZAČNÍ SFÉRY) 1 9 7 8 5 6 4 2 3 10 11 Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva.

KULTURA KULTURA HMOTNÁ KULTURA NEHMOTNÁ je to, s čím se člověk nerodí, to co se v průběhu života musí naučit. je soubor materiálních i duchovních hodnot, znalostí a dovedností, který je předáván z generace na generaci. je všechno co lidé dělají, co o tom říkají a co si o tom myslí. KULTURA HMOTNÁ Všechny lidské výtvory architektura, urbanistické soubory, umělecká díla i předměty denní potřeby, kulturní krajina KULTURA NEHMOTNÁ Duchovní jazyk, písmo, náboženství a filosofie, lidové zvyky a tradice, myšlenky, představy, schopnosti, dovednosti

SVĚTOVÉ KULTURNÍ OBLASTI (CIVILIZAČNÍ SFÉRY) 1 9 7 8 5 6 4 2 3 10 11 1) Charakterizuj obyvatelstvo a kulturu kulturních oblastí. 2) Kulturní oblasti vhodným způsobem pojmenuj.

2 Anglosaská Amerika (Angloamerika)

3 Latinská Amerika (střední a jižní Amerika)

4 Ruská kulturní oblast, státy bývalého Sovětského svazu

5 Arabská oblast, jihozápadní Asie a severní Afrika Blízký a Střední východ Arabská Afrika

6 Subsaharská Afrika (střední a jižní Afrika) ARABSKÁ AFRIKA

7 Indický subkontinent (jižní Asie)

8 Jihovýchodní Asie

9 Východní Asie

10 Austrálie

11 Oceánie