DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Advertisements

Demografický vývoj obyvatelstva
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Společenské a hospodářské prostředí
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
DEMOGRAFIE Obsah, metody, význam. DEMOGRAFIE Biosociální věda, zkoumající reprodukci lidských populací ( demografická reprodukce = obnova lidské populace.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Trendy demografických změn Autor prezentace Jméno organizace Event name | Location | Date.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje Středočeského kraje.
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE Demografická revoluce nebo též demografický přechod, je historický proces převratné změny demografických vlastností společnosti.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Tisková konference, 29. března 2017
Sociální lékařství PŘEDNÁŠKY Prof. MUDr. Jan Holčík, DrSC.
Televize 8. ročník.
10 ZÁKLADNÍ MODELY SOUHRNNÉ PÉČE O ZDRAVÍ
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Autor: Ing. Alice Horáčková
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Rozpad / zánik manželství: - úmrtí, - rozvod Rozvodovost:
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
VLIV INVESTIC NA ROZVOJ REGIONU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Cvičení 4 Odevzdat do 14 dnů.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vývoj vybraných SE ukazatelů
Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
Základní složka demografické reprodukce
PŘIROZENÁ MĚNA OBYVATELSTVA
ZÁKLADY DEMOGRAFIE - BLOK 1
Statistické prameny (sčítání lidu), vývoj počtu obyvatelstva
Přelidnění – hlavní ekologický problém
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Objem (obrat) migrace (hrubá, brutto migrace)
Demografický vývoj.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Rodina na prahu 3. tisíciletí
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
13. Růst lidské populace, demografie
Demografická situace ČR
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
IRSKO.
Prognózy a projekce obyvatelstva, ekonomický význam
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
OBYVATELSTVO - ZDROJE DAT
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Atmosféra Země.
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
Statistické prameny (sčítání lidu), vývoj počtu obyvatelstva
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Podnikový dluh a podnikový úpadek: analýza vývoje v roce 2012
Transkript prezentace:

DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace

OBYVATELSTVO přirozený pohyb obyvatelstva, planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje, a to v procesech rození a umírání a stěhování. přirozený pohyb obyvatelstva, t j.přirozená obnova obyvatelstva v procesech rození a umírání mechanický pohyb obyvatelstva, t j.mechanická obnova obyvatelstva v procesech migrace (stěhování) 2

POČET OBYVATEL planety Země ovlivňuje regionů ovlivňuje přirozený pohyb obyvatel přirozený pohyb obyvatel mechanický pohyb obyvatel

VÝVOJ POČTU LIDÍ NA ZEMI

Porodnost (natalita) je počet narozených za 1 rok v regionu Hrubá míra porodnosti je počet narozených na 1000 obyvatel za 1 rok v regionu (v ‰) 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšší hrubou mírou porodnosti. 2) Zapište regiony (státy) s nejnižší hrubou mírou porodnosti.

Nejvyšší porodnost (hrubá míra porodnosti) 2014

Nejnižší porodnost (hrubá míra porodnosti) 2014

Úmrtnost (mortalita) je počet zemřelých za 1 rok v regionu Hrubá míra úmrtnosti je počet zemřelých na 1000 obyvatel za 1 rok v regionu (v ‰) 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšší hrubou mírou úmrtnosti. 2) Zapište regiony (státy) s nejnižší hrubou mírou úmrtnosti.

Nejvyšší úmrtnost (hrubá míra úmrtnosti) 2014

Nejnižší úmrtnost (hrubá míra úmrtnosti) 2014

Přirozený přírůstek je rozdíl porodnosti a úmrtnosti větší než 0. Přirozený úbytek je rozdíl porodnosti a úmrtnosti menší než 0. 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšším přirozeným přírůstkem. 2) Zapište regiony (státy) s přirozeným úbytkem obyvatelstva.

Úhrnná plodnost (fertilita) je průměrný počet živě narozených dětí na 1 ženu v jejím plodném období (tzv. fertilní věk 15-49 let) 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšší úhrnnou plodností. 2) Zapište regiony (státy) s nejnižší úhrnnou plodností.

Nejvyšší fertilita 2014

Nejnižší fertilita 2014

Aktuální demografické údaje - svět www.cia.gov (sekce World Factbook) V části guide to country comparisons rozbalte heslo people a pak odkazy birth rate (hrubá míra porodnosti) a death rate (hrubá míra úmrtnosti), příp. total fertility rate (úhrnná plodnost). 15

VÝVOJ POČTU LIDÍ V REGIONECH Vývoj počtu obyvatel regionů (států) je výsledkem přirozeného i mechanického pohybu obyvatelstva. přirozený přírůstek (porodnost - úmrtnost) Přírůstek obyvatelstva = + migrační přírůstek (přistěhovalí - vystěhovalí)

DEMOGRAFICKÁ STATISTIKA zdroj informací o přirozeném a mechanickém pohybu obyvatel SČÍTÁNÍ LIDU,DOMŮ A BYTŮ (CENSUS) Sčítací archy PRŮBĚŽNÁ EVIDENCE OBYVATEL Hlášení o demografické události 17

Aktuální demografické údaje - Česko Český statistický úřad www.czso.cz Sčítací list osob 2011 Hlášení o úmrtí Domovní list 2011 Hlášení o narození Bytový list 2011 18

přírůstek celkem = přirozený přírůstek + migrační přírůstek Aktuální demografické údaje - Česko www.czso.cz  sekce Obyvatelstvo - - Databáze demografických údajů za obce ČR Zjisti demografické údaje obce, ve které žiješ. Obec údaje za rok 2011 počet bydlících obyvatel narození celkem zemřelí celkem přirozený přírůstek celkem přistěhovalí celkem vystěhovalí celkem migrační přírůstek celkem přírůstek celkem přírůstek celkem = přirozený přírůstek + migrační přírůstek 19

DEMOGRAFICKÝ DIAGRAM znázorňuje vývoj porodnosti a úmrtnosti Preidustriální období do konce 18.století Industriální období od konce 18.století Postidustriální období od 2.pol.20.století vysoká porodnost vysoká úmrtnost nízký přírůstek vysoká porodnost klesající úmrtnost rostoucí přírůstek klesající porodnost nízká úmrtnost klesající přírůstek nízká porodnost nízká úmrtnost nízký přírůstek

VÝVOJ POČTU LIDÍ NA ZEMI 7 mld Počet lidí na Zemi Preidustriální období do konce 18.století Industriální období od konce 18.století Postidustriální období od 2.pol.20.století čas