Význam kovov pre organizmus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Advertisements

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Minerály a stopové prvky
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Minerály a stopové prvky
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
MINERÁLNÍ PRVKY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Minerální látky a stopové prvky.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Eva Džurinová KRV-ZLOŽENIE A VÝZNAM
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Zuzana Oravcová Silvia Búliková GAS Krupina
Vitamíny rozpustné vo vode Vitamíny rozpustné v tukoch
Obehová sústava SRDCE.
Výživa a športový výkon
Energia potravín.
Cukrovka Romana Longauerová 3.D 2012
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
Potraviny – zdroj života
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Ekologické problémy sveta
Zložky výživy Kód ITMS projektu:
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
Dominika Kočišová GJAR III.A 2013/2014
CHÉMIA CHEMICKÉ ZLOŽENIE ŽIVÝCH SÚSTAV str. 112 – 116
Kyselinotvornosť a zásodotvornosť
Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili
Prečo je dôležité, čo jeme?
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Vitamíny V. Petrušková.
Makroelementy Mikroelementy
VITAMÍNY.
BIELKOVINY.
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Význam kovov pre organizmus Mgr. Katarína Veningerová

K Fe Ca Mg Zn niektoré kovy patria medzi biogénne prvky biogénny prvok je prvok, ktorý sa vyskytuje v živých organizmoch významné biogénne kovy sú: Na (sodík) K (draslík) Mg (horčík) Ca (vápnik) Zn (zinok) Fe (železo) Ca Zn K Mg Fe

Všetky kovy sa nachádzajú v ľudskom organizme vo forme katiónov

MAKROELEMENTY h Sodík – Na+ zúčastňuje sa na životne dôležitých procesoch nedostatok – poruchy vodného režimu, depresie, svalové kŕče nadbytok – zvýšený krvný tlak, choroby obličiek potravové zdroje – soľ, chlieb, hrach, mäso rýb, syry, maslo, mrkva, špenát

Draslík – K+ prenos nervových vzruchov, znižuje krvný tlak, pôsobí diureticky nedostatok –poruchy činnosti svalov a krvného obehu, tráviace ťažkosti nadbytok – svalová únava, zvracanie, srdcová arytmia až zastavenie srdca potravové zdroje – banány, marhule, špenát, biela paprika, zemiaky, mliečne výrobky

Horčík – Mg2+ znižuje krvný tlak, tvorba ochranných látok, prevencia cukrovky nedostatok – horší priebeh ochorení, ochabnuté svaly, obličkové kamene nadbytok – svalová slabosť, letargia, zmätenosť a dýchacie problémy potravové zdroje – orechy, pšeničné klíčky, ryža, tmavozelená listová zelenina, sója, syry, kakao, strukoviny

Vápnik – Ca2+ základ zubov a kostí, znižuje krvný tlak nedostatok – bolesti kĺbov, ekzémy, búšenie srdca, vysoký krvný tlak, depresie nadbytok – obličkové kamene, vápenatenie mäkkých tkanív potravové zdroje – pohánka, hrášok, mak, tvrdé syry, vaječný žĺtok, kel, orechy

Zinok – Zn2+ najvýznamnejší mikroelement – stopový prvok súčasť enzýmov, podporuje činnosť mozgu (zabezpečuje duševnú sviežosť ) nedostatok – spomalený rast, zníženie imunity, nepravidelná menštruácia, športovci – denný príjem Zn viac ako 25 mg potravové zdroje – ustrice, plody mora, kvasnice, tekvicové jadierka, horčica

Železo – Fe2+/3+ mikroelement – stopový prvok súčasť hemoglobínu, potrebný pre rast nedostatok – znížený počet červených krviniek, nižšia výkonnosť, nevoľnosť nadbytok – zanášanie organizmu, cirhóza pečene, poškodenie srdca, cukrovka potravové zdroje – červené mäso, vnútornosti, orechy, fazuľa, vajcia, zelená listová zelenina